Dodaj do ulubionych

żółtaczka fizjologiczna

07.08.03, 22:08
Jak długo może utrzymywac się u noworodka żółtaczka fiozjologiczna.Zółtaczkę
stwierdzono jeszcze w szpitalau , wypuscili nas jednak do domu. Wczoraj mój
mały skończył tydzień i położna określiła ją jeszcze jako znaczną?
Jeszcze się tym nie przejmuję ( przynajmniej się staram) a może powinnam?
Obserwuj wątek
    • marzenus Re: żółtaczka fizjologiczna 08.08.03, 09:20
      U mojej Ady żółtaczka trwała ok 3 miesiecy!!! Strasznie długo, prawda? Pediatra
      kazał mi przystawiać często dziecko do piersi, później doszło przepajanie wodą
      z glukozą - chodzi o wypłukanie tego z organizmu.
    • carlafehr Re: żółtaczka fizjologiczna 08.08.03, 11:07
      Cześć,
      myślę że dobrze by było zrobić maluszkowi badanie krwi na poziom zdaje się CRP
      (to jakieś białko, którego podwyższony poziom informuje o stanie zapalnym, nie
      wiem czy nazwę podałam prawidłowo).
      Wzasadzie żółtaczka fizjologiczna powinna trwać kilka dni. Mój synek miał ją
      przez 10 dni i to właśnie ze względu na stan zapalny - musiał dostać
      antybiotyki. W rodzinie urodził nam się teraz też dzidziuś, którego po 5 dniach
      wypuszczono z żółtaczką ze szpitala. Jednak jego mama była zaniepokojona, bo
      dziecko nie przybierało na wadze, zgłosiła się do innego szpitala, okazało się,
      że jest stan zapalny, trzeba było podać antybiotyki, teraz jest już wszystko OK.
      Dla świętego spokoju zgłoś się z małym do lekarza. Wszystkiego najlepszegosmile)
      • aniask_mama Re: żółtaczka fizjologiczna 08.08.03, 12:19
        Mojemu małemu też dośc długo utrzymywało się zażółcenie po wypisaniu do domu,
        lekarz kazał dopajać zwykłą wodą, żeby "wypłukać" (jak to określił ktoś powyżej)
        z organizmu. (samo przystawianie do piersi nie pomogło, mały był lekko
        odwodniony, ale to już inna historia)
    • knabi-ann Re: żółtaczka fizjologiczna 08.08.03, 23:28
      Cześć! Z żółtaczką noworodków różnie bywa. Jeśli ma tendencję spadkową
      (stwierdzoną laboratoryjnie) to nie ma się czym martwić. Myślę, że możesz
      poczekać jeszcze tydzień, jeśli nadal skóra będzie zażółcona koniecznie zgłoś
      się do pediatry. U mojej córeczki żółtaczka przeciągała się z powodu infekcji
      w drogach moczowych. W tzw. międzyczasie możesz "opalać" maluszka przez szybę,
      najlepiej nago smile
      Pozdrawiam ANN
    • doorootaa Re: żółtaczka fizjologiczna 13.08.03, 10:40
      panuje opinia, ze u dzieci karmionych piersia zoltaczka moze utrzymywac sie
      przez 6 tygodni. zdarza sie jednak, ze trwa jeszcze dluzej - moja coreczka
      miala oznaki zoltaczki przez 3. miesiace. jezeli zażółcenie nie ustępuje
      powinnaś zgłosić się do pediatry - powie jak należy postępować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka