mirra52 02.09.03, 14:06 Drogie eMamy moja 7-tygodniowa Kasia ma kolki, bardzo bym prosila o jakies rady, sposoby (skuteczne na złagodzenie tego bolu brzuszka. Z góry dziekuje Pozdrawiam Agata mama Kasi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiazacharska Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 02.09.03, 14:21 No to jedziemy. 1. Masaz brzuszka przynajmniej 3 razy dziennie do 5. - najpierw 6 razy kolo wodne czyli rece od gory brzuszka do dolu na zmiane dosc mocno przyciskajac - potem zgiete nozki do brzuszka na 6 sekund - rozluznienie nozek czyli jakbys chciala je strzepnac na chwile - ksiezyc-slonce, czyli robisz kolko-ZEGAR naokolo pepka. na gorze jest 12, na dole 6. ksiezyc to ruch prawej dloni od 12 do 6. slonce to pelne kolo od 6 do 6 lewa reka. i tak 6 razy kazdy. - znowu nogi zgiete do brzuszka i strzepywanie. calosc powtarzasz 3 razy pod rzad. trwa to ok. 5-7 minut. 2. Polecam tez cieple oklady na brzuszek. Ja uzywam okladu zelowego 3M, ktory mozna albo zamrozic albo rozgrzac. 3. Suszarka na brzuszek tak zeby nie poparzyc. Rozgrzewa i uspokaja dzwiekiem. 4. Przelozenie przez kolano - noga na noge, kladziesz dzidzie brzuchem na kolanie i oklepujesz pupe i plecki dlonia zlozona w lodeczke. A potem przystawiasz do piersi. Powodzenia i wytrwalosci. Nasza Maja po tygodniu masazy prawie nie ma kolek. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
kasiazacharska Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 02.09.03, 14:30 Zapomnialam jeszcze. 1. Krople Esputicon przynajmniej 2 razy dziennie po dwie 2. Pij napar z kopru - 2 razy dziennie po pol szklanki 3. Ogranicz spozywanie ciezkostrawnych produktow Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
inkaa1 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 02.09.03, 14:53 Mojej corce pomagaly krople Esputicon juz wyzej wymienione, podawalam jej 3 razy dziennie i czasem jak sie obudzila w nocy, jest to homeopatia dlataego sa bezpieczne ,polecam i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hana15 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 02.09.03, 15:01 Czesc Mój maluszek ma kolki od czasu do czasu jak się nałyka powietrza i mu się nie odbije(ma 6 tyg) - sprawdzonym przeze mnie lekiem jest INFACOL daje się go przed jedzeniem - nam pomógł. Pozdrawiamy Monika i Adrianek Odpowiedz Link Zgłoś
anmys Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 02.09.03, 17:01 Nam pomógł Sab Simplex są to kropelki,podaje sie je przed każdym karmieniem (15 kropelek)tylko można je kupić w Niemczech bez recepty i słyszałam,że w Czechach,są rewelacyjne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mirra52 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 02.09.03, 19:48 Drogie Mamy dziekuje Wam za rady!!! Dzisiaj bylam u lekarza i przepisal kasi DEBRIDAT mam stosowac 2 razy dziennie po pol lyzeczki, wiec juz stosowalam dzisiaj i nie powiem zeby cos pomoglo...: (, stosowalam tez masaz, troche pomogl, a jutro kupie sobie kropelki polecane przez Was Esputicon. Pozdrawiam Agata Odpowiedz Link Zgłoś
azyjewska Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 22.09.03, 18:40 Ja jestem już po 3,5 tygodnia stosowania Debridatu mierne efekty przeczytałam właśnie na forum że pomagał Coordinax (moje dziecko ma nietypowe kolki pręży się, ma strzelające kupki).Stosowałam już Esputicom i stosuje nadal Sab Simplex z Debridatem no i masaże.A jutro idę do lekarza po Coordinax.Zobaczę czy pomoże. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Agnieszka i Kuba (8 tyg.). Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kingi Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 03.09.03, 10:18 Mojej małej pomogło jak zaczęłam pić herbatkę koperkową granulowaną. Na początku po każdym posiłku, poźniej raz dziennie po obiedzie. Od razu Kinga nie miała kolek. Polecam, u mnie się sprawdziło. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
gretka1 do Magdy 04.09.03, 15:45 Czy to była cherbatka Hippa, czy inna? U mojej małej kolka jeszcze nie wystąpiła, bo to co jej dolega to ból w jelitkach i często puszcza bąki a kolka to podobno coś niezbyt wyjaśnionego... Na to jej zdenerwowanie pomaga faktycznie Esputicon - po chwili jest grzeczniutka Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
11ulla Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 04.09.03, 19:15 a mjemu synkowi pomagał PLANTEX - rozpuszcza sie to wodzie lub mleku i po wypiciu po chwili konczyły sie problemy z brzuszkiem, probowałam wczesniej gripe water - ale bylo nedzne Odpowiedz Link Zgłoś
granna Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 05.09.03, 11:23 Witajcie Mój mały nie miał kolek wcale, ale ja przestrzegałam bardzo rygorystycznej diety, łącznie z wykluczeniem nabiału, jajek i innych alergenów, które też mogą być przyczyną kolek szczególnie mleko.Nie słodziłam także herbatek ziołowych, nie jadłam dżemów, herbaty, kawy nie piłam wcale. Raz bolał go brzuszek bo zjadłam zbyt mocno przeprawionej i wędzonej wędliny a innym razem słonecznika. Jak bardzo miałam ochotę na coś słodkiego spróbowałam rodzynek i po nich na szczęście nic mu nie było. Przyjrzyjcie sie swojej diecie a być może łatwo znajdziecie winowajce i wtedy wystarczy wykluczyć tylko tę jedną rzecz Wiem, ze to na pozór wydaje sie okropnie trudne, ale czy jak nasze maleństwa płaczą tak rozpaczliwie to nie zrobiłybyśmy wszystkiego by mu ulżyć? Pozdrawiam granna Odpowiedz Link Zgłoś
gretka1 Re: Kolki - Do Granny i nie tylko 05.09.03, 12:40 Cześć, Granna, ja też postawiłam na dietę, na razie moje maleństwo ma 6 tyg. i czasem boli ją brzuszek i puszcza bąki. Nie wiem, może to z połączenia wody niegazowanej prosto z butelki z innymi potrawami, a może mleka. Myślałam o wykluczeniu mleka i nabiału, ale z czego wapń? Czy można polegać tylko na tabletkach dla karmiących mam? A wtedy co z jakością naszego mleka? Słyszałam, że kolek nie będzie lub małe jeśli nie je się ciężkostrawnych potraw i smażonych. A czy miód też uczula? Pozdrawiam, Gretka Odpowiedz Link Zgłoś
azyjewska Re: Kolki - Do Granny i nie tylko 22.09.03, 18:45 Ja również mam poroblem z kolkami u mojego dziecka (8tyg). Od 5 tygodni nie jem wcale mleka ale to nic nie pomogło.Więc na nowo zaczęłam je wprowadzać i pogorszenia u dziecka nie widzę.Może ktoś wie co innego może szkodzić.Czy mogą to buć słodycze? Odpowiedz Link Zgłoś
aniawroclaw1 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 05.09.03, 18:35 moja Mała nie miała kolek ale koleżanki córcia strasznie cierpiała. Jej pediatra powiedziała, że w czasie kolek ( jeśli karmisz piersią ) mama nie powinna jeść nabiału. Może spóbuj przez kilka dni wyeliminowć nabiał - a nóż zadziała ? Ania - mama Amelii Odpowiedz Link Zgłoś
agadd0 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 22.09.03, 22:35 Zapytaj jeszcze pediatrę o syrop koperkowy - robiony na receptę w aptece i spróbuj smarować brzuszek przy masażu olejkiem eterycznym z kopru włoskiego pomieszanym z oliwą. Reszty sposobów nie będę powtarzać musisz wypróbować co spasuje twojej dzidzi, ja dziś jestem pełna nadziei, bo właśnie dziś mój synek czuje się troszkę lepiej i ma krótsze i lżejsze ataki kolki, stosuję to co powyżej i oprócz tego debridat i esputicon( nie pomaga nam). Powadzenia i cierpliwości - to kiedyś musi minąć. Odpowiedz Link Zgłoś
kreania Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 24.09.03, 12:47 Moja Karolina zaczela miec kolki jak miała 3 tyg.po trzeciej takiej nocy przyszła położna i poleciła mi WODE KOPERKOWĄ GRIPE WATER . Kupiłam ja od razu i dawałam córce 4 łyżeczki dziennie czwartej takiej nocy nie było Spróbuj, poleciłam ja również moim 3 znajomym i też rezultat był rewelacyjny! Pozdrawiam i zycze powodzenia Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
basia1973 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 26.09.03, 23:15 mirra52 napisała: > Drogie eMamy moja 7-tygodniowa Kasia ma kolki, bardzo bym prosila o jakies > rady, sposoby (skuteczne na złagodzenie tego bolu brzuszka. > Z góry dziekuje > Pozdrawiam Agata mama Kasi U mnie sprawdził sie Esputicon, ale kolki sie skończyły kiedy zaczęłam pić Fitomix, zioła mlekopędne, w smaku bardzo dobre no i mleczka dla dzidziusia nie brakowało Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 27.09.03, 21:24 1. Jest wiele produktów, tzw. wzdymających, których powinno się w czasie karmienia piersią unikać: kapusta, groch, fasola, cebula. 2. Wiele dzieci z alergią i/lub nietolerancją pokarmową ma kolki (które są tu jednym z objawów chorobowych). Wyeliminowanie z diety matki większości podstawowych alergenów (białko mleka, gluten, ryby, orzechy, czekolada, kakao, itp) powinno pomóc (ale nie musi, bo dziecko może mieć też kolkę z pkt. 3) 3. No i kolka może być też "samoistna", czyli bez konkretnej przyczyny (tzn. po prostu niedojrzałość układu pokarmowego dziecka). Nie ma jednego sprawdzonego środka na kolkę. Jednym dzieciom pomaga Gripe Water, innym Plantex, innym Debridat, a niektórym nic z "leków". Z reguły zaleca się (i powinno pomóc dziecku, przynajmniej przez osłabienie natężenia kolek) picie herbatki z koperku przez matkę (wszystko jedno jakiej firmy), stosowanie Esputiconu (albo innego środka zmniejszającego napięcie powierzchniowe) oraz ciepłe okłady na brzuch (np. ciepła pieluszka), masaże brzuszka (jak np. ten opisany) i "rowerek". Dobrze działają też czopki homeopatyczne Spascuprel (działają rozkurczowo). Jednak mimo super scisłej diety (bo moje dziecko było mocno uczulone na wiele rzeczy), picia herbatek z koperku, Esputiconu, czopków Spascuprel i próbowania wielu rzeczy do picia dla dziecka (chyba wszystko co tu w postach wymieniono) kolki były i nie można im było zapobiec. Masaże, etc. tez były. Jedyną metodą, która przynosiła natychmiastową ulgę, było odgazowanie dziecka. Jak mały dostawał kolkę wkładałam mu w pupe (tak jak termometr)15 cm długości drenik o średnicy 4 mm (a koniec wkładałam w torebke foliową, bo czasem "strzelało") i przez 10 min. robiłam masaż brzucha i rowerek. Gazy odchodziły, zakładałam czopek Spascuprel i potem przez 30 min miał ciepła pieluchę na brzuchu. Po takim zabiegu był spokój na jakiś czas. W najgorszych dniach (na szczęście tylko kilka takich było) miał synek 8 kolek dziennie. Pozdrawiam, Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś
kachna0 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 30.09.03, 12:02 Mam dwoje dzieci - młodszy Mateusz prawie nie miał kolek, za to starsza Werronika owszem. Pomagał jej Plantex oraz przytulanie, tzn. ja bądź mąż kładliśmy ją sobie na klatce piersiowej, przykrywaliśmy się kołderką, kocykiem i masowaliśmy lub lekko "trącaliśmy: po pupce. Weronka chwilę "pośpiewała", pomruczała i albo najpierw zasypiała, a potem puszczała bąki, labo zaczynała od bączków. Nigdy nie mjusieliśmy sięgać po inne sposoby. Ciepło i masaż pomagały. Odpowiedz Link Zgłoś
ania-d Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 30.09.03, 23:29 Po przerobieniu z pierworodnym wszystkich sposobów, leków (np. Coordinax) i żadnej poprawie, czyli wyrośnięciu, przy córeczce osiągnęłam mistrzostwo w dwóch sposobach. 1. maluteńki termofor (do kupienia w aptece). Nalewa się ciepłej wody, owija w tetrę, kładzie na kolanach, a na tym dziecko brzuszkiem do termofora. Termofor można też położyć na leżącycm maluszku.2.Kładzenie dziecka na przedramieniu. Buzia w zgięciu łokcia, przekręcona na zewnątrz, łapki i nóżki zwisają. Dobre także na odciążenie kręgosłupa. Czasem pomagał masaż podpatrzony u zaprzyjaźnionej kotki. Masowałam rozłożoną ręką, a nie językiem z góry od żeber, aż do pachwinek. Poza tym każdy z tego wyrasta szybciej, niż odpada znękana mama.)) Gorąco pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
mirra52 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 01.10.03, 12:43 Drogie eMamy!!! Wiedzialam ze moge na was liczyc!!! Dziekuje za wszystkie rady!! Kasia ma juz 11 tygodni i kolki prawie ustapily a pomogl nam Esputicon, masaze, rowerek i suszarka Jeszcze raz dziekuje Agata Odpowiedz Link Zgłoś
milutka10 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 02.10.03, 16:17 Ja małemu podawalam różne syropki czopki zawiesinki na kolki ale jajbardziej pomogło mu suszarka (włanczałam ja jak sie zaczynała kolka kladłam na brzuszku podwujnie złorzona pieluszke tetrowa i dmuchałam u po brzuszku )mały rozkladal w teczas raczki i sie uspakajał po 10-15 minutach przechodziło mu.Dobrym sposobem tez była nagrzana pieluszka zelaskiem nie za mocno ( nagrzana pieluszke przyłurz do swoich policzków jak ciebie nie bedzie parzyc mocno to jest dobra aby przyłorzyc na brzuszek dzidziusia-ta metoda jest terz dobra jak dziecko boli brzuszek .Małemu przeszły kolki po 1,5 miesiaca i dzieki tym metoda nie było to tak bardzo straszne. Powodzenia -mama 14mie.Szymona Odpowiedz Link Zgłoś
fudzia Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 05.10.03, 18:08 Droga Kasiu pewno duzo jest dobrych rad od naszych mam,ja sama to przeszlam i juz jest dobrze .Dwie prywatne wizyty w domu kochanego doktora skonczyly sie na tym ze wzial co chcial i na nic.Od sumy rozbolala mnie glowa. Pomoglo tylko dzienne masowanie dokladnie to samo co napisala ci pierwsza Kasia do tego jeszcze uzywalam masc majrankowa.Po masarzu nacieralam brzuszek i przykladalam rozgrzana pieluszke przy pomocy zelazka aby szybko.w dzien i w nocy. Jest to meczace ale skuteczne Odpowiedz Link Zgłoś