Dodaj do ulubionych

Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help!!!

02.09.03, 14:06
Drogie eMamy moja 7-tygodniowa Kasia ma kolki, bardzo bym prosila o jakies
rady, sposoby (skutecznesmile na złagodzenie tego bolu brzuszka.
Z góry dziekuje
Pozdrawiam Agata mama Kasismile
Obserwuj wątek
    • kasiazacharska Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 02.09.03, 14:21
      No to jedziemy.
      1. Masaz brzuszka przynajmniej 3 razy dziennie do 5.
      - najpierw 6 razy kolo wodne czyli rece od gory brzuszka do dolu na zmiane dosc
      mocno przyciskajac
      - potem zgiete nozki do brzuszka na 6 sekund
      - rozluznienie nozek czyli jakbys chciala je strzepnac na chwile
      - ksiezyc-slonce, czyli robisz kolko-ZEGAR naokolo pepka. na gorze jest 12, na
      dole 6. ksiezyc to ruch prawej dloni od 12 do 6. slonce to pelne kolo od 6 do 6
      lewa reka. i tak 6 razy kazdy.
      - znowu nogi zgiete do brzuszka i strzepywanie.
      calosc powtarzasz 3 razy pod rzad. trwa to ok. 5-7 minut.
      2. Polecam tez cieple oklady na brzuszek. Ja uzywam okladu zelowego 3M, ktory
      mozna albo zamrozic albo rozgrzac.
      3. Suszarka na brzuszek tak zeby nie poparzyc. Rozgrzewa i uspokaja dzwiekiem.
      4. Przelozenie przez kolano - noga na noge, kladziesz dzidzie brzuchem na
      kolanie i oklepujesz pupe i plecki dlonia zlozona w lodeczke. A potem
      przystawiasz do piersi.
      Powodzenia i wytrwalosci. Nasza Maja po tygodniu masazy prawie nie ma kolek.
      Kasia
    • kasiazacharska Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 02.09.03, 14:30
      Zapomnialam jeszcze.
      1. Krople Esputicon przynajmniej 2 razy dziennie po dwie
      2. Pij napar z kopru - 2 razy dziennie po pol szklanki
      3. Ogranicz spozywanie ciezkostrawnych produktow
      Kasia
    • inkaa1 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 02.09.03, 14:53
      Mojej corce pomagaly krople Esputicon juz wyzej wymienione, podawalam jej 3
      razy dziennie i czasem jak sie obudzila w nocy, jest to homeopatia dlataego sa
      bezpieczne ,polecam i pozdrawiam
    • hana15 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 02.09.03, 15:01
      Czesc

Mój maluszek ma kolki od czasu do czasu jak się nałyka powietrza i mu się nie
      odbije(ma 6 tyg) - sprawdzonym przeze mnie lekiem jest INFACOL daje się go
      przed jedzeniem - nam pomógł.

Pozdrawiamy
      Monika i Adrianek
    • anmys Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 02.09.03, 17:01
      Nam pomógł Sab Simplex są to kropelki,podaje sie je przed każdym karmieniem
      (15 kropelek)tylko można je kupić w Niemczech bez recepty i słyszałam,że w
      Czechach,są rewelacyjne!!!
    • mirra52 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 02.09.03, 19:48
      Drogie Mamy dziekuje Wam za rady!!!
      Dzisiaj bylam u lekarza i przepisal kasi DEBRIDAT mam stosowac 2 razy dziennie
      po pol lyzeczki, wiec juz stosowalam dzisiaj i nie powiem zeby cos pomoglo...:
      (, stosowalam tez masaz, troche pomogl, a jutro kupie sobie kropelki polecane
      przez Was Esputicon.
      Pozdrawiam Agata
      • azyjewska Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 22.09.03, 18:40
        Ja jestem już po 3,5 tygodnia stosowania Debridatu mierne efekty przeczytałam
        właśnie na forum że pomagał Coordinax (moje dziecko ma nietypowe kolki pręży
        się, ma strzelające kupki).Stosowałam już Esputicom i stosuje nadal Sab
        Simplex z Debridatem no i masaże.A jutro idę do lekarza po Coordinax.Zobaczę
        czy pomoże. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
        Agnieszka i Kuba (8 tyg.).
    • mama_kingi Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 03.09.03, 10:18
      Mojej małej pomogło jak zaczęłam pić herbatkę koperkową granulowaną. Na
      początku po każdym posiłku, poźniej raz dziennie po obiedzie. Od razu Kinga nie
      miała kolek. Polecam, u mnie się sprawdziło.
      Pozdrawiam
      Magda
      • gretka1 do Magdy 04.09.03, 15:45
        Czy to była cherbatka Hippa, czy inna?
        U mojej małej kolka jeszcze nie wystąpiła, bo to co jej dolega to ból w
        jelitkach i często puszcza bąki a kolka to podobno coś niezbyt wyjaśnionego...
        Na to jej zdenerwowanie pomaga faktycznie Esputicon - po chwili jest
        grzeczniutka smile
        Pozdrawiamy
    • 11ulla Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 04.09.03, 19:15
      a mjemu synkowi pomagał PLANTEX - rozpuszcza sie to wodzie lub mleku i po
      wypiciu po chwili konczyły sie problemy z brzuszkiem,
      probowałam wczesniej gripe water - ale bylo nedzne
    • granna Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 05.09.03, 11:23
      Witajcie

Mój mały nie miał kolek wcale, ale ja przestrzegałam bardzo rygorystycznej
      diety, łącznie z wykluczeniem nabiału, jajek i innych alergenów, które też mogą
      być przyczyną kolek szczególnie mleko.Nie słodziłam także herbatek ziołowych,
      nie jadłam dżemów, herbaty, kawy nie piłam wcale. Raz bolał go brzuszek bo
      zjadłam zbyt mocno przeprawionej i wędzonej wędliny a innym razem słonecznika.
      Jak bardzo miałam ochotę na coś słodkiego spróbowałam rodzynek i po nich na
      szczęście nic mu nie było. Przyjrzyjcie sie swojej diecie a być może łatwo
      znajdziecie winowajce i wtedy wystarczy wykluczyć tylko tę jedną rzecz smile
      Wiem, ze to na pozór wydaje sie okropnie trudne, ale czy jak nasze maleństwa
      płaczą tak rozpaczliwie to nie zrobiłybyśmy wszystkiego by mu ulżyć?
      Pozdrawiam
      granna
      • gretka1 Re: Kolki - Do Granny i nie tylko 05.09.03, 12:40
        Cześć,
        Granna, ja też postawiłam na dietę, na razie moje maleństwo ma 6 tyg. i czasem
        boli ją brzuszek i puszcza bąki. Nie wiem, może to z połączenia wody
        niegazowanej prosto z butelki z innymi potrawami, a może mleka. Myślałam o
        wykluczeniu mleka i nabiału, ale z czego wapń? Czy można polegać tylko na
        tabletkach dla karmiących mam? A wtedy co z jakością naszego mleka?
        Słyszałam, że kolek nie będzie lub małe jeśli nie je się ciężkostrawnych potraw
        i smażonych.
        A czy miód też uczula?
        Pozdrawiam, Gretka
        • azyjewska Re: Kolki - Do Granny i nie tylko 22.09.03, 18:45
          Ja również mam poroblem z kolkami u mojego dziecka (8tyg). Od 5 tygodni nie
          jem wcale mleka ale to nic nie pomogło.Więc na nowo zaczęłam je wprowadzać i
          pogorszenia u dziecka nie widzę.Może ktoś wie co innego może szkodzić.Czy mogą
          to buć słodycze?
    • aniawroclaw1 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 05.09.03, 18:35
      moja Mała nie miała kolek ale koleżanki córcia strasznie cierpiała. Jej
      pediatra powiedziała, że w czasie kolek ( jeśli karmisz piersią ) mama nie
      powinna jeść nabiału. Może spóbuj przez kilka dni wyeliminowć nabiał - a nóż
      zadziała ?
      Ania - mama Amelii
    • agadd0 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 22.09.03, 22:35
      Zapytaj jeszcze pediatrę o syrop koperkowy - robiony na receptę w aptece i
      spróbuj smarować brzuszek przy masażu olejkiem eterycznym z kopru włoskiego
      pomieszanym z oliwą. Reszty sposobów nie będę powtarzać musisz wypróbować co
      spasuje twojej dzidzi, ja dziś jestem pełna nadziei, bo właśnie dziś mój synek
      czuje się troszkę lepiej i ma krótsze i lżejsze ataki kolki, stosuję to co
      powyżej i oprócz tego debridat i esputicon( nie pomaga nam).

Powadzenia i cierpliwości - to kiedyś musi minąć.

• kreania Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 24.09.03, 12:47
      Moja Karolina zaczela miec kolki jak miała 3 tyg.po trzeciej takiej nocy
      przyszła położna i poleciła mi WODE KOPERKOWĄ GRIPE WATER . Kupiłam ja od razu
      i dawałam córce 4 łyżeczki dziennie czwartej takiej nocy nie byłosmile
      Spróbuj, poleciłam ja również moim 3 znajomym i też rezultat był rewelacyjny!
      Pozdrawiam i zycze powodzenia Ania.
    • basia1973 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 26.09.03, 23:15
      mirra52 napisała:

> Drogie eMamy moja 7-tygodniowa Kasia ma kolki, bardzo bym prosila o jakies
      > rady, sposoby (skutecznesmile na złagodzenie tego bolu brzuszka.
      > Z góry dziekuje
      > Pozdrawiam Agata mama Kasismile
      U mnie sprawdził sie Esputicon, ale kolki sie skończyły kiedy zaczęłam pić
      Fitomix, zioła mlekopędne, w smaku bardzo dobre no i mleczka dla dzidziusia nie
      brakowało
    • chalsia Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 27.09.03, 21:24
      1. Jest wiele produktów, tzw. wzdymających, których powinno się w czasie
      karmienia piersią unikać: kapusta, groch, fasola, cebula.
      2. Wiele dzieci z alergią i/lub nietolerancją pokarmową ma kolki (które są tu
      jednym z objawów chorobowych). Wyeliminowanie z diety matki większości
      podstawowych alergenów (białko mleka, gluten, ryby, orzechy, czekolada, kakao,
      itp) powinno pomóc (ale nie musi, bo dziecko może mieć też kolkę z pkt. 3)
      3. No i kolka może być też "samoistna", czyli bez konkretnej przyczyny (tzn. po
      prostu niedojrzałość układu pokarmowego dziecka).

Nie ma jednego sprawdzonego środka na kolkę. Jednym dzieciom pomaga Gripe
      Water, innym Plantex, innym Debridat, a niektórym nic z "leków".

Z reguły zaleca się (i powinno pomóc dziecku, przynajmniej przez osłabienie
      natężenia kolek) picie herbatki z koperku przez matkę (wszystko jedno jakiej
      firmy), stosowanie Esputiconu (albo innego środka zmniejszającego napięcie
      powierzchniowe) oraz ciepłe okłady na brzuch (np. ciepła pieluszka), masaże
      brzuszka (jak np. ten opisany) i "rowerek".
      Dobrze działają też czopki homeopatyczne Spascuprel (działają rozkurczowo).

Jednak mimo super scisłej diety (bo moje dziecko było mocno uczulone na wiele
      rzeczy), picia herbatek z koperku, Esputiconu, czopków Spascuprel i próbowania
      wielu rzeczy do picia dla dziecka (chyba wszystko co tu w postach wymieniono)
      kolki były i nie można im było zapobiec. Masaże, etc. tez były. Jedyną metodą,
      która przynosiła natychmiastową ulgę, było odgazowanie dziecka.

Jak mały dostawał kolkę wkładałam mu w pupe (tak jak termometr)15 cm długości
      drenik o średnicy 4 mm (a koniec wkładałam w torebke foliową, bo
      czasem "strzelało") i przez 10 min. robiłam masaż brzucha i rowerek. Gazy
      odchodziły, zakładałam czopek Spascuprel i potem przez 30 min miał ciepła
      pieluchę na brzuchu. Po takim zabiegu był spokój na jakiś czas. W najgorszych
      dniach (na szczęście tylko kilka takich było) miał synek 8 kolek dziennie.

Pozdrawiam,
      Chalsia
    • kachna0 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 30.09.03, 12:02
      Mam dwoje dzieci - młodszy Mateusz prawie nie miał kolek, za to starsza
      Werronika owszem. Pomagał jej Plantex oraz przytulanie, tzn. ja bądź mąż
      kładliśmy ją sobie na klatce piersiowej, przykrywaliśmy się kołderką, kocykiem
      i masowaliśmy lub lekko "trącaliśmy: po pupce. Weronka chwilę "pośpiewała",
      pomruczała i albo najpierw zasypiała, a potem puszczała bąki, labo zaczynała od
      bączków. Nigdy nie mjusieliśmy sięgać po inne sposoby. Ciepło i masaż pomagały.
    • ania-d Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 30.09.03, 23:29
      Po przerobieniu z pierworodnym wszystkich sposobów, leków (np. Coordinax) i
      żadnej poprawie, czyli wyrośnięciu, przy córeczce osiągnęłam mistrzostwo w
      dwóch sposobach. 1. maluteńki termofor (do kupienia w aptece). Nalewa się
      ciepłej wody, owija w tetrę, kładzie na kolanach, a na tym dziecko brzuszkiem
      do termofora. Termofor można też położyć na leżącycm maluszku.2.Kładzenie
      dziecka na przedramieniu. Buzia w zgięciu łokcia, przekręcona na zewnątrz,
      łapki i nóżki zwisają. Dobre także na odciążenie kręgosłupa. Czasem pomagał
      masaż podpatrzony u zaprzyjaźnionej kotki. Masowałam rozłożoną ręką, a nie
      językiem z góry od żeber, aż do pachwinek. Poza tym każdy z tego wyrasta
      szybciej, niż odpada znękana mama.smile)) Gorąco pozdrawiam, Ania
    • mirra52 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 01.10.03, 12:43
      Drogie eMamy!!!
      Wiedzialam ze moge na was liczyc!!!
      Dziekuje za wszystkie rady!!
      Kasia ma juz 11 tygodni i kolki prawie ustapily a pomogl nam Esputicon,
      masaze, rowerek i suszarkasmile
      Jeszcze raz dziekuje
      Agata
    • milutka10 Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 02.10.03, 16:17
      Ja małemu podawalam różne syropki czopki zawiesinki na kolki ale jajbardziej
      pomogło mu suszarka (włanczałam ja jak sie zaczynała kolka kladłam na brzuszku
      podwujnie złorzona pieluszke tetrowa i dmuchałam u po brzuszku )mały rozkladal
      w teczas raczki i sie uspakajał po 10-15 minutach przechodziło mu.Dobrym
      sposobem tez była nagrzana pieluszka zelaskiem nie za mocno ( nagrzana
      pieluszke przyłurz do swoich policzków jak ciebie nie bedzie parzyc mocno to
      jest dobra aby przyłorzyc na brzuszek dzidziusia-ta metoda jest terz dobra jak
      dziecko boli brzuszek .Małemu przeszły kolki po 1,5 miesiaca i dzieki tym
      metoda nie było to tak bardzo straszne.

Powodzenia -mama 14mie.Szymona
    • fudzia Re: Kolki - poprosze o sprawdzone sposoby!!! Help 05.10.03, 18:08
      Droga Kasiu pewno duzo jest dobrych rad od naszych mam,ja sama to przeszlam i
      juz jest dobrze .Dwie prywatne wizyty w domu kochanego doktora skonczyly sie
      na tym ze wzial co chcial i na nic.Od sumy rozbolala mnie glowa.
      Pomoglo tylko dzienne masowanie dokladnie to samo co napisala ci pierwsza
      Kasia do tego jeszcze uzywalam masc majrankowa.Po masarzu nacieralam brzuszek
      i przykladalam rozgrzana pieluszke przy pomocy zelazka aby szybko.w dzien i w
      nocy.
      Jest to meczace ale skuteczne
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka