Dodaj do ulubionych

"pieszka" rowerowa

15.04.07, 21:27
witam, tym razem proponuję foto z najpopularniejszej "pieszki" rowerowej na
Ursynowie. KEN; odcinek Płaskowickiej - M "Natolin". Taki obrazek należy
pomnożyć razy "x" podczas targowych dni weekendowych...

img104.imageshack.us/img104/8559/1404071843bs6.jpg
najsmutniejsze, ze podobnie jest po zmroku - zaś owi "rowerzyści inaczej" nie
są dostatecznie oświetleni; czasem pchają wózki z małymi dziećmi. Horror
Obserwuj wątek
    • marek.dumle Re: "pieszka" rowerowa 15.04.07, 22:42
      Tam chyba nie ma w okolicy żadnego chodnika...
      Zazwyczaj jak "dryndam" robią miejsce do przejechania.
    • neuroup Re: "pieszka" rowerowa 16.04.07, 00:20
      Ja sądzę, że w społeczeństwie jest nadal opinia, że ścieżkami rowerowymi chodzi
      się szybciej. Chciałbym poinformować, że jest to nie prawda!! Ścieżki rowerowe
      są dla rowerzystów i wcale nie chodzi się po nich szybciej niż po normalnym
      chodniku.
      Pozdrawiam
      • oblesnik Re: "pieszka" rowerowa 17.04.07, 15:30
        A ja sądzę, że nasi "inżynierowie" nie umieją zaprojektować sensownych ścieżek
        rowerowych. Jakoś nie widziałem w Sztokholmie ani w Kopenhadze ani w
        Amsterdamie takich durnych ścieżek, które aż proszą się o to żeby nimi sobie
        piesi skracali drogę. Tam z reguły ścieżki rowerowe są wydzielone z jezdni i
        nawet najdurniejszemu pieszemu nie przychodzi do głowy żeby nimi chodzić, bo i
        po co? Wygląda na to, że architekt powinien mieć jakąś minimalną wiedzę
        psychologiczną, bo w końcu dla (nie)myślących ludzi tę swoją architekturę
        tworzy.
      • silvio1970 dementi 19.04.07, 11:56
        neuroup napisał:

> Ja sądzę, że w społeczeństwie jest nadal opinia, że ścieżkami rowerowymi
        chodzi
        > się szybciej. Chciałbym poinformować, że jest to nie prawda!! Ścieżki rowerowe
        > są dla rowerzystów i wcale nie chodzi się po nich szybciej niż po normalnym
        > chodniku.

niniejszym chciałem powyższe zdementować. otóż po ścieżkach rowerowych chodzi
        a nawet biega się zdecydowanie szybciej. do tego zdecydowanie bezpieczniej z
        tego prostego względu iż sa zdecydowanie mniej dziurawe i lepiej, mniej
        kolizyjnie zaprojektowane niż zwykłe chodniki.

jako podatnik uważam za zwykłe marnotrastwo ich przeznaczenie dla tak małej
        grupy społecznej. I tylko prosze nie krzyczcie ilu to was jest, bo weekendowe
        oblężenia jakie przeżywają śieżki w letnie dni w żadnej mierze nie są
        reprezentatywne. W większosci oblegaja je wtedy ci, którzy na co dzień po nich
        spacerują, bo jak wiadomo zawodowcy i tak wolą sporty ekstremalne w rodzaju
        slalomu miedzy samochodami. Przez zdecydowana większość dni i pór dnia na
        ścieżkach nie ma praktycznie nikogo.

Wiem co piszę, bo korzystam ze ścieżek rowerowych jako biegacz niemal
        codziennie w każdej porze roku. Mogę się założyć że nawet ostatnio gdy było
        ciepło na trasie 10-12 km nie spotykam więcej niż 10-15 rowerzystów. Myślę, że
        lepiej byłoby zmienić ich przeznaczenie na ściezki rekreacyjne i po prostu
        zachowywać się na nich rozsądnie bez względu na to czym sie porusza.

I wcale się nie dziwię ludziom którzy spacerują ściezką na odcinku miedzy
        Płaskowicką a Belgradzką. Po prostu tak jest im wygodniej a jakiś debil nie
        pomyślał o kawałku chodnika dla zwyczajnej większości.

• weekenda Re: "pieszka" rowerowa 17.04.07, 16:12
      W tym miejscu nie ma chodnika dla pieszych. Po prostu. Ktoś przewidział
      samochody i jezdnia jest. Ktoś przewidział rowery i ścieżka rowerowa jest.

A chodnik dla pieszych jest oddalony o kilkadziesiąt metrów, przy blokach
      osiedlowych oddalony o kilkadziesiąt metrów lub po drugiej stronie ulicy - ktoś
      nie pomyślał, że ludzie wolą jednak prościej, wygodniej i szybciej :(

Ale potwierdzam, że jest tam bardzo niebezpieczenie. Tym bardziej, że ludzie
      jak to ludzie, w nosie mają innych i jak idą/jadą to tak jakby poza nimi już
      nikogo na świecie nie było.
      • lalalalalalal . 17.04.07, 19:47
        ścieżki są jakie są, ale to nie znaczy, że ze względu na ich złe
        rozplanowanie/wykonanie rowerzyści mają mieć utrudnioną jazdę.

też często jestem pieszym i jeżeli nie ma w pobliżu chodnika to idę ścieżką r,
        ale za nic nie rozumiem, dlaczego z kolei piesi nie mogą pojąć, że jak już idą
        po ścieżce, to ROWERZYŚCI mają pierwszeństwo.
        bo naprawdę nie wiem co to za problem iść LEWĄ stroną ścieżki?
        wtedy rower albo przejedzie obok nas, albo zauważymy go na przeciwko siebie i
        zdążymy zejść na bok.
        bo to pieszy powinien schodzić a nie rowerzysta zjeżdżać.
        [i ciągle nie wiem dlaczego tak mało ludzi potrafi to wykorzystać w praktyce,
        bo raczej wszyscy zdają sobie z tego sprawę :]

na rowerze też zdarza misie jeździć po ursynowie często i za każdym razem
        spotykam ludzi, którzy chodzą po mojej ścieżce, nawet jeśli obok jest chodnik.
        i którzy wcale zawsze z niej nie schodzą, jak dzwonię albo zwracam im uwagę.

ręce i nogi opadają po prostu.
    • bazylea1 Re: "pieszka" rowerowa 19.04.07, 11:14
      a ja z innej beczki, czemu rowerzysci jeżdza po chodniku KENem gdzie spaceruję
      z małym dzieckiem jesli po drugiej stronie jest scieżka rowerowa? i czemu
      jeżdzą jezdnią, spowalniając ruch na kabackim jednopasmowym odcinku do niemal
      zera, skoro parę petrów dalej jest ścieżka rowerowa????? a jak człowiek zwróci
      uwagę takim rowerzystom to spotyka się z ogromną agresją!!!

dodam ze nigdy nie chodzę po sciezce rowerowej i dziecku tez zwracam uwage zeby
      nie wchodziło
    • tvtotal2 foto update 19.IV 19.04.07, 12:59
      img155.imageshack.us/img155/2756/sciezkals4.jpg
      warto natomiast zwrócić uwagę na prawidłowe zachowanie kierowcy TIRa w tle na
      dojeździe do budowy.
      • silvio1970 brain reset 19.04.07, 13:03
        czy mógłbyś mi podac choć jeden racjonalny powód dla ktorego kobieta z wózkiem
        miałaby go pchac przez pełne dziur, krawężników i zaparkowanych samochodów do
        tego co chwilę znikające chodniki? Podczas gdy pod nosem wybudowano gładka jak
        stół, do tego zupełnie nieuczęszczaną ścieżkę?

Czy naprawde sądzisz że jadący z rozsądną prędkością rowerzysta bedzie miał
        jaikolwiek kopot z ominięciem wózka?
    • silvio1970 tvtotal, musisz się zdecydować 19.04.07, 13:17
      jakiej tezie mają służyć zamieszczone przez ciebie zdjęcia. Jesli chciałeś
      pokazać że piesi przeszkadzają rowerzystom- to raczej pechowo wybrałeś.
      świetnie natomiast ilustruja to że ścieżki są zupełnie niewykorzystane a do
      sławnych "kolizji" czy "katastrof" dochodzi jedynie w kilka letnich weekendów.

moim zdaniem masz tylko jeden argument: że to wbrew prawu (ale podejrzewam że
      są wyjatki) ale osobiście znam i codziennie zlewam conajmniej kilka
      bezsensownych zakazów w rodzaju znaku stopu przed nieużywanym przejazdem
      kolejowym czy zakaz spozywania alkoholu w miejscach publicznych.
      • tvtotal2 Re: tvtotal, musisz się zdecydować 19.04.07, 14:05
        ..jak mus, to mus

dlaczego niby pechowo wybrałem? Czy to że zrobisz fotografię pustego pasa
        startowego, oznacza że nie ma tam portu lotniczego?

zatem MUSisz wczuć się w rolę osoby, która zostawiła samochód na parkingu i
        pragnie wygodnie, bezpiecznie; w miarę płynnie przemieścić się z punktu A do
        punktu B o określony wektor. Pragnie przy tym maxymalnie ekonomicznie
        wykorzystać energię zmagazynowaną w tkance mięśniowej. Przymusowe hamowania,
        ponowne rozpędzanie się do prędkości podróżnej jest mało ciekawe.

jeśli to do ciebie nie trafia, to zastanów się dlaczego ludzie czekją na
        następne metro zamiast wskakiwać na tory i biec w strone centrum tunelem. Brawo!
        Czekają na metro zeby cały ruch przebiegał sprawnie i bez zakłóceń z
        poszanowaniem innych podróżnych.
        • silvio1970 Re: tvtotal, musisz się zdecydować 19.04.07, 14:23
          tvtotal2 napisał:

> ..jak mus, to mus
          >
          > dlaczego niby pechowo wybrałem? Czy to że zrobisz fotografię pustego pasa
          > startowego, oznacza że nie ma tam portu lotniczego?

niby że masz rację. tyle, że żaden port lotniczy nie utrzymałby sie gdyby jego
          pasy były wykorzystwywane w takim stopniu jak warszawskie ścieżki rowerowe.
          podejrzewam że próbowałby się ratowac wynajmem lądowiska pod imprezy rozrywkowe
          czy kierowcom rajodwym. niestety przy wydawaniu publicznych pieniędzy taka
          logika nie obowiązuje. dlatego proponuję usankcjonowanie obecnego, po prostu
          racjonalnego wykorzystania ścieżek - tzn. dopuszczenie na nich ruchu pieszego.

i nie dorabiaj do tego całej teorii z ergonomią i ekonomią wysiłku. jeżdzę
          równiez na rowerze, równiez po Ursynowie. gwarantuję ci że całkiem wykonalne
          jest ich pokonanie ścieżki z kilkoma koniecznymi przystankami, hamowaniem czy
          wymijaniem przeszkody. jeśli zaś twoją ambicją jest pokonanie jej ruchem
          jednostajnie przypspieszonym to stanowisz nie mniejsze zagrożenie dla swoich
          towarzyszy na dwóch kólkach a nawet samego siebie.

piesi i tak pojawiają sie na ściezkach w miejscach oznakowanych (są przy tym
          uprzywilejowani) oraz w tych miejscach gdzie projektantowi zabrakło
          elementarnej wyobraźni (odcinek Płaskowickiej, Woronicza na Mokotowie) Musisz
          również uwzględnić przypadki gdy takowej zabraknie pieszemu, rowerzyście czy
          kierowcy chyba że ochoczo kwalifikujesz się do tej, przyznaję szerokiej grupy
        • silvio1970 Re: tvtotal, musisz się zdecydować 19.04.07, 15:07
          tvtotal2 napisał:

> jeśli to do ciebie nie trafia, to zastanów się dlaczego ludzie czekją na
          > następne metro zamiast wskakiwać na tory i biec w strone centrum tunelem.
          Brawo
          > !
          > Czekają na metro zeby cały ruch przebiegał sprawnie i bez zakłóceń z
          > poszanowaniem innych podróżnych.

a ja myślę, że z takiego samego powodu dla ktorych chodza po ściezkach
          rowerowych. to jest z lenistwa. po prostu nawet następnym pociagiem dotrą do
          celu szybciej.
          • belkot_belkot_belkot Znowu bijesz pianę silvio. Przywołuję cię do 19.04.07, 15:26
            porządku
        • tupot_bialych_mew zabawna ta dyskusja 20.04.07, 14:53
          bo rowerzysci zachowuja sie w stosunku do pieszych zupelnie jak kierowcy w
          stosunku do rowerzystow. Zacietrzewienie, bezkompromisowosc i zaborczosc.
          Mysle ze nie warto sie tutaj publicznie chlastac po twarzach, bowiem jak zrobi
          sie cieplej i na sciezki rowerowe wyjedzie naprawde zagon rowerzystow to i piesi
          i wozki z nich zejda bowiem ich komfort podrozowania sciezkami (w tym rowniez
          poczucie bezpieczenstwa) znaczaco sie zmniejszy i wroce na swoje dziurawce, ale
          za to spokojne dziurawce.
          Niech to bedzie dobra nauczka spolecznego zachowania dla rowerzystow. Czasem
          warto spojrzec z boku na swoje pretensje w stosunku do kierowcow. Im tez
          przeszkadzaja pedzacy bez swiatel i lusterek wstecznych cyklisci.
      • allija Re: tvtotal, musisz się zdecydować 20.04.07, 20:54
        W tym miejscu zupelnie traci sens twoja powszechnie znana walka o sprzatanie
        psich odchodow. Niby w czym własciciele psów sa gorsi od ciebie skoro sam
        przyznajesz, że co najmniej kilka razy dziennie olewasz przepisy? I dlaczego
        maja byc lepsi od ciebie nie olewając przepisow ich dotyczących?
        To tak na marginesie ku zastanowieniu a nie żeby ciągnąc nowy wątek psich
        odchodów, ktory juz mi doszczętnie obrzydł.
        • allija Re: tvtotal, musisz się zdecydować 20.04.07, 20:57
          powyższe oczywiście do silvia, tak dla pewności.
          • tvtotal2 foto-update 21.IV 21.04.07, 18:35
            allija napisała:

> powyższe oczywiście do silvia, tak dla pewności.

oczywiście ;)

img247.imageshack.us/img247/6088/2104071328sk1.jpg
            • silvio1970 Re: foto-update 21.IV 23.04.07, 16:28
              no, tu muszę panią zganić. oczywiście powinna iść druga stroną ścieżki.

naprawdę uważasz że wyminięcie tej pani wymaga tak wielkich umiejętności?
        • silvio1970 Re: tvtotal, musisz się zdecydować 23.04.07, 16:26
          allija napisała:

> W tym miejscu zupelnie traci sens twoja powszechnie znana walka o sprzatanie
          > psich odchodow. Niby w czym własciciele psów sa gorsi od ciebie skoro sam
          > przyznajesz, że co najmniej kilka razy dziennie olewasz przepisy?

w tym że ja, ty i pewnie każdy w sposób mniej lub bardziej świadomy łamie kilka
          zupełnie bezsensownych przepisów. i nikt na to nie reaguje bo nikomu to nie
          przeszkadza czy szkodzi. natomiast problem z psimi kupami jest bardzo dotkliwy
          o czym świadczy debata która na szczeście w sposób coraz bardziej otwarty się
          toczy.
          • gacek95 no właśnie o ścieżkach też się toczy 23.04.07, 18:04
            debata, a łatwiej ominąć kupę psa na trawniku niż pieszego na rowerówce
            • silvio1970 Re: no właśnie o ścieżkach też się toczy 24.04.07, 09:32
              gacek95 napisała:

> debata, a łatwiej ominąć kupę psa na trawniku niż pieszego na rowerówce

przejdź sie nad Dolinkę albo Pola Mokotowskie.
              • bartosz.jurkiewicz Re: no właśnie o ścieżkach też się toczy 30.04.07, 10:26
                zalezy, jak na to patrzec... :)

jak idziesz wlasnie po polu mokotowskim albo po ktorymkolwiek trawniku na
                sluzewcu, to faktycznie - latwiej wyminac przechodnia niz gowno, ale na
                ursynowie, dajmy na to... przy kenie, zygac sie chce, jak polowa przechodniow
                lazi sciezka, a nie chodnikiem.

a to, ze chodnik jest po drugiej stronie ulicy i przechodnie nie ida
                chodnikiem, tylko sciezka, to to jest najczystsze lenistwo. to jest kraj debili

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka