nowakk3 07.04.08, 12:22 Dziewczyny, czy paracetamol czy nurofen? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loola_kr Re: Co na gorączkę - ospa 07.04.08, 12:39 TYLKO paracetamol. Nurofenu nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
martinetka Re: Co na gorączkę - ospa 07.04.08, 12:45 dlaczego nurofenu nie wolino? Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Co na gorączkę - ospa 07.04.08, 13:09 na ulotce jest napisane, ze osoby uczulone na kwas acetylosalicylowy nie mogą zażywać ibuprofenu. Skororo kwas acetylosalicylowy powoduje powikłania przy ospie ibuprofen tez może. Nam pediatra zakazała przy ospie dawać ibuprofen. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Co na gorączkę - ospa 07.04.08, 19:57 Loola co za bzdury piszesz! Ibuprofen można podawać.NIE WOLNO podawać tylko kwasu acetylosalicylowego, czyli popularnej aspiryny,polopiryny i jej pochodnych! Cecha wspólna nurofenu i kwasu acytosalicylowego jest tylko taka że oba środki mają niekorzystny wpływ na żółądek(uszkadzają śluzówkę żołądka) stąd należy je stosować z ostrożnością i zawsze w trakcie lub po posiłku! Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Co na gorączkę - ospa 07.04.08, 20:40 Może, tylko ze względu na żołądek. W każdym bądź razie na ulotce jest napisane, że osoby uczulone na kwas acetylosalicylowy nie powinny stosować ibufenu. I posłuchałam pediatry. Odpowiedz Link Zgłoś
kattip Re: Co na gorączkę - ospa 07.04.08, 22:43 Loola_kr wcale bzdur nie pisze Paracetamol jak najbardziej ale ibufenu (nurofenu) nie powinno się podawać przy ospie – ja również słyszałam taką opinie i potwierdziła mi ją lekarka kiedy moja córeczka była chora. Podanie ibuprofenu podczas ospy może wywołać powikłania u niektórych dzieci i nie chodzi tu chyba tylko o podrażnienie błony śluzowej żoładka ale równieżo ciężkie powikłania jak np. Zespół Rey’a - ta sama choroba może wystąpić u dzieci przy kwasie acetylosalicylowym . – zatem wypowiedź Looli_kr wcale nie była pozbawiona sensu. Pod koniec tego artykułu też jest o tym że przy ospie leków z ibyprofenem w składzie NIE WOLNO. babyonline.pl/niemowle_zdrowie_niemowlaka_chore_niemowle_artykul,2343.html?print=1 Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Loola:) 07.04.08, 23:11 Loola przepraszam to ja wprowadziłam w błąd!Pomyliłam z odrą Przy ospie i grypie mogą faktycznie wystąpić po zastosowaniu ibuprofenu podobne objawy jak po zastosowaniu aspiryny u ludzi uczulonych na kwas acetylosalicylowy(np.obrzęk dróg oddechowych).Nie sądzę żeby to dotyczyło zespołu Reya, bo przy innych infekcjach ibuprofen też nie byłby wskazany... Odpowiedz Link Zgłoś
izek26 Re: Co na gorączkę - ospa 07.04.08, 22:16 zależy od wieku dziecka moja córk a6,5lat dostała apo-naproxen od pediatry ale jeśli chodzi o te dwa to na pewno paracetamol bezpieczniejszy Odpowiedz Link Zgłoś
gosiat Re: Co na gorączkę - ospa 08.04.08, 07:40 Ja dawałam dzieciom ibuprofen, nie zaszkodził, ale faktycznie niedawno spotkałam się z informacją, że nie wolno podawać go w czasie ospy wietrznej. Lepiej nie ryzykować i wybrać paracetamol. Odpowiedz Link Zgłoś