Dodaj do ulubionych

spadziectwo ?

07.09.03, 20:00
Czy któraś z mam miała z tym problem u swojego synka.Jak wygląda operacja ?

ssosna i 7 tyg.Michałek
Obserwuj wątek
    • betra Re: spadziectwo ? 08.09.03, 09:09
      Jest to spodziectwo czyli nieprawidłowe ujście cewki moczowej, mój syn urodził
      się ze spodziectwem dodatkowo brak częściowo napletka.Dwa miesiące temu miał
      operację. Byliśmy w szpitalu (Katowice) 8 dni, dziecko ma założony cewnik do
      czasu zgojenia nowej cewki. Wg informacji jakie uzyskałam od różnych lekarzy w
      tej chwili wiem że czym wcześniej zrobiony zabieg, czyli można już w wieku 11
      miesięcy, to lepiej. Dlatego że istnieje ryzyko powtórzenia zabiegu ze względu
      na przetokę, Tak więc nie kończy się to na jednej operacji a może na kilku.
      Odstęp miedzy jedną a drugą to minimum 6 miesięcy, (terminy oczekiwania w
      szpitalach coraz dłuższe) więc dochodzą kolejne miesiące. A najlepiej zrobić to
      zanim dziecko pójdzie do szkoły. Inni chirurdzy zalecali czekać aż dziecko
      skończy 2 lata (i tak czekałam) Przez przypadek rozmawiałam z chirurgiem
      urologiem który był zdziwiony że czekam bo czym wcześniej to lepiej dla
      dziecka. Minęło dopiero 2 miesiące a efekt operacji będzie wiadomy dopiero za
      kilka miesięcy(czy nie rozejdzie się stare ujście cewki) co kwalifikuje do
      następnej operacji. Syn bardzo dzielnie to znosił, na drugi dzień chiał biegać
      po oddziale, a cewnik wcale mu nie przeszkadzał, goiło się bardzo dobrze, brak
      gorączki. Już teraz pomyśl o tym jaki chirurg będzie operował (najlepiej
      chirurg-urolog)i niestety syn musi mieć to zrobione dla jego dobra, na
      przyszłość gdy będzie chciał założyć rodzinę. Inny chirurg opowiadał
      przerażające rzeczy (wytną skórkę z uda i zrobią napletek), inni lekarze
      stwierdzali że jest to defekt kosmetyczny i mam sobie dać z tym spokój,
      ewentualnie jak chcę to mogę dać mu to zoperować. Pozdrawiam, chętnie odpowiem
      na twoje pytania (o ile będę mogła) bo wiem co to znaczy brak informacji od
      lekarza.
      • marta_i3 Re: spadziectwo ? 08.09.03, 12:45
        Witajcie dziewczyny,
        Sylwio cieszę się, że wszystko w porządku. Nie wiem czy pamietasz ale to ja
        polecałm dr Kudelę, to mój syn był operowany gdy miał 11 miesięcy.
        Ssosno, potwierdzam to co pisze Sylwia. Musisz poszukać dobrego urologa.
        Najlepiej zabieg zrobić gdy dziecko ma ok roku. Tak było w naszym przypadku,
        syn ma teraz prawie 5 lat a o spodziectwie, szpitalu i zabiegu już nie
        pamiętamy. Jeżeli interesują Cię szczegóły to wrzuć na wyszukiwarkę spodziectwo
        w treści lub mój nick w podpisie. Pisałam o tym albo na zdrowiu albo na forum
        Śląsk.
        Powodzenia i nie martw się. Ja o spodziectwie przypominam sobie przy okazji
        takich postów jak Twój.
        Marta
    • ssosna Re: spodziectwo ? 09.09.03, 10:53
      Dzieki dziewczyny za informacje.Już wiem że muszę jak najszybciej zgłosić sie
      na konsultacje do urologa. Czytałam posty wczesniejsze (jak radziłyście) na
      temat spodziectwa i troche mi rozjaśnily.Mam pytanie: czy słyszałyście o
      urologu z W-wy , który specjalizuje sie w spodziectwie?

ssosna i 7-tyg.Michałek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka