mercy2 29.04.08, 11:20 Czy dajecie noworodkom wit. K? W szpitalu dostałm ulotkę, ze trzeba podawać tak jak wit. D. Pierwszemu dziecko nie dawałam, nikt o tym nawet nie mówił, a teraz jestem zaskoczona czy dawać czy nie. A jak jest u was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja_i_niki Re: wit. K 29.04.08, 11:58 ja dawałam do ukończenia 3 mies życia. tak lekarz zalecił, ale po co to nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
9.gazeta.pl Re: wit. K 30.04.08, 13:31 wit.k podaje sie do 12 tygodnia gora przy włącznym karmieniu piersią Odpowiedz Link Zgłoś
lila.star Re: wit. K 29.04.08, 13:29 Mi pediatra z przychodni rodzinnej powiedział, że podawanie wit. K nie jest konieczne, ale na wizycie kontrolnej w poradni przyszpitalnej inny pediatra bardzo się zdziwił, że tej witaminy dziecku nie podaję i kazał jak najszybciej rozpocząć jej podawanie.. Podobno jeszcze kilka miesięcy temu w szpitalach podawano większą dawkę wit. K po urodzeniu, teraz jest ona pięciokrotnie niższa i stąd konieczność jej uzupełniania w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
o-lcia Re: wit. K 29.04.08, 13:45 Ja podawalam,choc nie dokonca wiem po co? Przeciez kiedys dzieci nie dostawaly i nie slyszalo sie,zeby chorowaly z braku tej wit. w organizmie.Co do podawania to zdania sa baaaardzo podzielone.I ci co sie wypowiadaja za maja troche racji i ci co przeciw tez jakas racje maja. Do tej pory nie wiem co o tym myslec.Ja podawalam,a czy dobrze to czas pokaze. Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: wit. K 30.04.08, 15:37 Mi pediatra w szpitalu zalecił podawanie tej witaminy począwszy od 8 doby życia dziecka. Daję ja córeczce, choć karmię ją częściowo mlekiem modyfikowanym a częściowo swoim więc nie wiem, czy jest taka konieczność. Odpowiedz Link Zgłoś
maniolka05 nie 30.04.08, 21:36 po tej witaminie moja córka miala problemy z brzuszkiem. Pytałam się paru lekarzy i potwierdzili że mogą takie problemy wystąpić. Odpowiedz Link Zgłoś
jacia.2 Re: wit. K 01.05.08, 08:19 Nie choć karmię piersią. Starsza(2,5 roku)nie dostała nawet w szpitalu jednorazowej dawki. Nie widzę konieczności do tej pory dzieci chowały się bez niej i było dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
rewelkap Re: wit. K 01.05.08, 19:04 zaczęłam podawać córeczce witaK dopiero po 4. tyg. bo wcześniej nie wiedziałam, że trzeba. Niebawem pojawiły się u niej okropne pryszcze, najpierw na buzi, potem rozprzestrzeniały się stopniowo na resztę ciałka. Eksperymentalnie odstawiłam witaK na parę dni i problem ustąpił. Więcej nie podałam. Pozdrawiam. Ps. U mojej znajomej obecnie ten sam problem... Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: wit. K 02.05.08, 11:14 kiedyś się nie podawało, teraz jest takie zalecenie. Ja podaję, chociaż pierwszemu dziecku nie dawałam i przeżyło. Ale mam zasadę - nie dyskutuję z lekarzami w takich sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś