olenka7606 19.05.08, 14:29 Moja teściowa właśnie zachorowała na półpasiec, a trzy dni temu była tutaj u nas i siedziała dwie godziny z synkiem (2 lata). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kowalikm Re: Półpasiec!!! 19.05.08, 15:05 współczuję teściowej - koniecznie niech dba o siebie, bo skutki przejścia półpaśca jeszcze długo mogą się utrzymywać. Jakiś czas temu mój szef chorował. Okaz zdrowia - bóle mięśni, swędzenia, coś jakby chwilowa blokada... Poza tym półpasiec jest strasznie zaraźliwy - kogo miała zarazić - zaraziła - nie jej wina, bo dopiero po paru dniach "wychodzi". Z tego co pamiętam półpasiec wywołuje ten sam wirus co ospę wietrzną. U dzieci jest ospa, która powoduje iż bardzo małe prawdopodobieństwo zachorowania. U dorosłych, którzy nie zetknęli się z ospą właśnie półpasiec. Obserwuj dziecko. Pocieszę cię, ze zapewne wcześniej czy później was by to czekało. Większość z nas przechodziła ospę. Uważajcie tylko, bo ostatnio podobno po ospie są dość nie przyjemne powikłania. Mój dwulatek mimo upomnień poszedł do złobka, parę dzieci wykosiła właśnie ospa. Wychodzę z założenia, że co ma być to będzie... Życzę, żeby jednak Was to jeszcze ominęło..., a na marginesie nam pani doktor polecała szczepionkę... koszt ok. 150 zł... Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Półpasiec!!! 19.05.08, 15:49 Nie panikuj. Ja przez 3 tygodnie chorowałam na półpaśca, w domu dwoje małych dzieci i mąż, który nie chorował na ospę, normalnie żyliśmy jak dotychczas, młodszy syn śpi ze mną, mąż również, rano dołączała córka, więc wszyscy w jednej pościeli i nikt się nie zaraził. A teściowej współczuję, to bardzo bolesna choroba. Poleć jej Pudroderm Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: Półpasiec!!! 19.05.08, 15:53 półpasiec wzcale nie jest tak zaraźliwy jak ospa wietrzna. Obserwuj dziecko i tyle. Ja już miałam i ospe i półpasiec.Mój tato miał półpasiec już dorosłym życiu i nikt z domowników sie nie zaraził. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś