tama27 14.06.08, 21:20 Tak sie zastanawiam kiedy powinnam wybrac sie na wizyte do ortodonty corka ma troche wysuniete jedynki pewnie od smoczka( juz jej zabrlam tzn dopiero) No i keiedy pierwsza wizyta u dentysty . Coreczka ma 2 latka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slonko1335 Re: kiedy do ortodonty i stomatologa? 14.06.08, 21:27 Gdzieś czytałam, że dziecko powinno odwiedzić dentystę jak ma wyrznięte 4 pierwsze ząbki, nasza była dużo później bo już prawie wszystkie były (oprócz piątek), miała wtedy półtora roku. Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: kiedy do ortodonty i stomatologa? 14.06.08, 21:50 My poszlismy na 2 lata wlasnie. Ja co prawda jej wczesniej ogladalam te zeby regularnie, pediatra zreszta tez, ale jednak uwazam, ze powinno sie wczesniej isc, bo dobry dentysta zobaczy jakies pierwsze zmiany na zebach. Odpowiedz Link Zgłoś
ebielo Re: kiedy do ortodonty i stomatologa? 14.06.08, 21:54 Teoretycznie od pierwszego zabka mozna odwiedzic dentyste. W praktyce faktycznie sprawdzaja sie 4 zabki. Mysmy byli, jak synek mial 10 miesieciy i 4 zabki. Super sprawa, maly otworzyl buzke, dal sobie zajrzec, nczego sie nie bal. Dentysta skieruje was do rotodonty, jesli jest taka potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: kiedy do ortodonty i stomatologa? 15.06.08, 13:01 stomatolog- chodze dla przyzwyczajenia ci 2 miesiace na 5 minut od kiedy syn skonczyl 1,5 roku. teraz ma 2,5. ortodonta- powiedziano mi, ze jak zacznie sie wymiana mlecznych na pierwsze stale. Odpowiedz Link Zgłoś
fergie1975 ortodonta wczesniej 15.06.08, 19:11 szczegolnie jesli sa wady w rodzinie, ortodonta nie patrzy tylko na "proste zeby" oglada rowniez czy szczeka i zuchwa rozwijaja sie prawidlowo, wiekszosc stloczen zebow w pozniejszym wieku wynika z tego ze szczeka lub zuchwa sa za male itd, dobry wiek na wizyte u orto to 2 latka Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: ortodonta wczesniej?? 15.06.08, 20:23 a co-zalozy aparat jak zgryz bedzie nie taki jak powinien? Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: ortodonta wczesniej?? 15.06.08, 20:52 oprócz aparatów stałych jest jeszcze sporo innych mozliwości, zaczynając od płytki przedsionkowej, przez rozmaite zachowywacze przestrzeni, rotatory i inne cudeńka, o których się przeciętnemu smiertelnikowi nie śniło Odpowiedz Link Zgłoś
ebielo Re: ortodonta wczesniej?? 15.06.08, 21:38 Ortodonta moze juz dzialac na zebach mlecznych, zalezy od wady. Ja tak mialam i zaczeto mnie leczyc jeszcze w przedszkolu, 30 lat temu. Dzisiaj mam zabki jak marzenie i lekka schize: wypatruje u synka krzywy zgryz, bo u nas to dziedziczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: kiedy do ortodonty i stomatologa? 16.06.08, 10:14 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=577 Odpowiedz Link Zgłoś