Dodaj do ulubionych

Ósemka wyrwanie

13.07.25, 13:54
Leczenie ortodontyczne ma się ku końcowi i ortodonta zaleciła wyrwanie górnych ósemek (dolne wyrwane dwa lata temu przed założeniem aparatu).
I teraz: jak długo dochodzi się do normalnego funkcjonowania, w tym chodzi o powrót do treningów w piłkę nożną? Po tych dolnych niestety nie bardzo pamiętamy. Były w odstępie dwutygodniowym lub tygodniowym wyrywane, chirurg nie chciał wyrwać jednocześnie dwóch.
Obserwuj wątek
    • taje Re: Ósemka wyrwanie 13.07.25, 14:10
      Mój syn miał ostatnio wyrywane aż cztery na raz... Ponoć nawet go nie bolało szczególnie ale dochodził do siebie tydzień - był spuchnięty ok 5 dni, a normalnie zaczął jeść dopiero siódmego dnia po zdjęciu szwów. Wcześniej głównie zupy, papki, dziecięce słoiczki, ryż.
      • hasty Re: Ósemka wyrwanie 13.07.25, 14:19
        Około tygodnia
    • ga-ti Re: Ósemka wyrwanie 13.07.25, 14:27
      Ogólnie po usunięciu zęba zaleca się około tygodnia oszczędnego trybu życia. Nie dźwigać, nie być długo pochylonym, nie pić alkoholu. Na początek nie pić, nie jeść gorącego, nie jeść ziarnistego, nie pić przez słomkę. Odrazu po wyrwaniu zimne okłady, długo, nawet przez 3 godziny.
      Usunęłam ostatnio kilka zębów, nie było żadnych dolegliwości, nawet przeciwbólowych nie brałam. Ale się oszczędzałam.
      • alfa36 Re: Ósemka wyrwanie 13.07.25, 14:45
        Dziękuję, odpuści sobie trening w tym tygodniu. Wydawało nam się, że trzy dni wystarczą, ale nie będziemy ryzykować.
        • nick_z_desperacji2 Re: Ósemka wyrwanie 13.07.25, 16:01
          Poczekajcie przynajmniej tydzień. Intensywny trening podnosi tętno i ciśnienie, rana może krwawić znowu.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Ósemka wyrwanie 13.07.25, 16:18
      To pewnie zależy od człowieka. Ja poszłam w pracy w czasie przerwy lunchowej, wyrwałam dwie z jednej strony, po jakimś czasie powtórzyłam procedurę na drugą stronę. Żadnych dolegliwości nie miałam.
      • alfa36 Re: Ósemka wyrwanie 13.07.25, 16:44
        A antybiotyk? Trzeba??
        • ga-ti Re: Ósemka wyrwanie 13.07.25, 22:52
          Nie. Chyba że w zębie, dziąśle będzie stan zapalny, czy coś. Normalnie nie trzeba.
    • smoczy_plomien Re: Ósemka wyrwanie 13.07.25, 22:33
      Miałam wyrywaną ósemkę w czerwcu, 1 doba oszczędzania się, choć słabiej się czułam ze dwie. Ok. 3 dni oszczędzania się z jedzeniem i płukaniem, po 1.5 tygodnia rana całkowicie zagojona.
      • alfa36 Re: Ósemka wyrwanie 13.07.25, 23:47
        Dałabyś radę mieć wyrwaną po dwóch stronach?
        • nick_z_desperacji2 Re: Ósemka wyrwanie 14.07.25, 01:31
          Ja miałam wycięte 3 na raz. Leki przeciwbólowe wzięłam 2 czy 3 razy na noc. opuchlizna była prawie 2 tygodnie, ale były cięte w szpitalu, bo kłopotliwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka