Dodaj do ulubionych

posiew moczu

23.06.08, 19:17
co oznacza wynik:
w posiewach wyhodowano : escherichia coli w 1 ml poniżej 5000 CFU
( jurto mała ma lekarza ,ale może wiecie?)
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: posiew moczu 23.06.08, 19:39
      Ze pewnie pobierany byl posiew za pomoca woreczka albo druga wersja niedokladne
      umycie do posiewu.
      • 37g Re: posiew moczu 23.06.08, 20:17
        a na jakiej podstawie tak twierdzisz? interesuje mnie głównie interpretacja wyniku
        • madziulec Re: posiew moczu 23.06.08, 20:56
          Bo od 4 lat nie robie nic innego tylko studiuje nefrologie i urologie wink)
          Pasjami.
          Poza tym hobbystycznie tworze jedyny vortal o chorobach ukladu moczowego u dzieci.
          I mniej wiecej juz wiem jakie miano bakterii jest rzeczywiscie zakazeniem a
          jakie jest tylko zanieczyszczeniem probki. I jesli jest zanieczyszczenie to tez
          juz nauczylam sie mniej wiecej wyciagac wyniki z czego to zanieczyszczenie wynika.

A teraz powied z- jak pobralas mocz. I powiedz badanie ogolne moczu jest w
          porzadku prawda?
          • 37g Re: posiew moczu 23.06.08, 21:29
            badanie ogóle ok. bakteruria 10do4 posiew taki jak napisałam.
            pobierałam rano do zbiorniczka po uprzednim umyciu dziecka woda z mydłem i potem
            kali wycierałam= wacikami każdym odzielnie . nie pobierałam początkowego
            strumienia moczu
            • madziulec Re: posiew moczu 24.06.08, 09:03
              Ej.
              Nie napisalas 10^4 tylko napisalas dokladnie: "w posiewach wyhodowano :
              escherichia coli w 1 ml poniżej 5000 CFU"
              To spora roznica.

To moze napisz jaka jest prawda a potem zastanowimy sie wspolnie czy cos jest
              Twojemu dziecku czy nie.
              • natusia24 Re: posiew moczu 07.08.08, 00:42
                to moze ja sie dolacze:
                u mnie dokladnie tak jak u poprzedniczki( wg drugiej wersji)
                Escherichia coli - 10do 4, pobieralam do woreczka.
                czy to mozliwe,ze to tylko zanieczyszczenie???powinnam powtorzyc
                posiew?
                • guderianka Re: posiew moczu 07.08.08, 08:31
                  Madziulec ma rację
                  Miano poniżej 10^5 przy prawidłowych wynikach badania ogólnego może
                  oznaczać zanieczyszczenie podczas pobrania.
                  U nas próbka zaniezczyszczona (dokładnie flora mieszana)wychodziła
                  zawsze po myciu mydłem. DLatego teraz przed pobraniem moczu robię
                  dziecku (dzień-dwa wczesniej)nasiadówkw z kory dębu (ewentualnie
                  nadmanganian potasu), córka myje się wodą i płynem a potem przemywam
                  ją rivanolem, wycierając do sucha wacikami
                  U dziewczynek ważny jest kierunek wycierania (od sromu do odbytu-
                  nigdy na odwrót ) i przemycie również okolic odbytu u chłopców-
                  odciagniecie napletka (tam Magda?Nie mam syna więc piszę to co
                  wyczytałam)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka