lilacz 23.08.08, 08:13 Dzisiaj mój bąbel obudzi się z opuchniętą powieką, co sama mogę zrobić,żeby opuchlizna i zaczerwienienie złagodniały? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pikum Re: Jęczmień u dziecka 23.08.08, 15:17 Pocieranie złotem-tak słyszałam ale nigdy nie stosowałam.My z jęczmieniami i gradówkami mamy do czynienia co chwilę.Z jednego oka zejdzie na drugim wyjdzie.Ciepłe okłady i krople z antybiotykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ata-07 Re: Jęczmień u dziecka 23.08.08, 19:33 Przez te jęczmiona w dziecinstwie mam bardzo rzadkie rzęsy.Ja zawsze przykładałam i przemywałam rumiankiem-jest bakteriobójczy.W najcięższym okresie brałam zastrzyki.Czytałam niedawno,że jęczmień jest gronkowcem/wszystkie ropne wybroczyny/,więc trzeba zrobić badania w kierunku gronkowca złocistego i go leczyć-najlepiej podać autoszczepionkę,dziecko wtedy tez nie zapada na grypę i inne choroby.Zapytaj w poradni bakteriologicznej-najlepiej prywatnej.Gronkowiec może się rozwinąć po częstym przyjmowaniu penicyliny. Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: Jęczmień u dziecka 24.08.08, 10:51 Nie musi być gronkowiec ale jęczmień to infekcja bakteryjna i trzeba iść do lekarza, który zapisze maść z antybiotykiem - i żadnych obrączek, jajek na twardo, przemywanie oka tylko solą fizjologiczną (herbata wysusza, świetlik/rumianek często uczulają). Autoszczepionkę na gronkowca przeszłam, ale ona z grypą nie ma nic wspólnego - grypę powoduje wirus grypy, mutujący co roku, ryzyko zachorowania może zmniejszyć szczepienie na grypę. Autoszczepionka chroni tylko przed gronkowcem i to tym szczepem który żyje w drogach oddechowych danego pacjenta. Autoszczepionkę na gronkowca stosuje się wtedy, kiedy gronkowiec robi się agresywny (u mnie np. powodował anginy ropne kilkanaście razy w roku), nosicielstwa się nie leczy, a jęczmień - o ile nie powtarza się co chwilę - też tylko miejscowo. Odpowiedz Link Zgłoś