atocz 21.10.08, 09:56 Dziecku 6,5 lata 5-miesięcy temu wypadły górne przednie jedynki i nie rosną stałe. Czy bywa, że tak długo po wypadnięciu mleczaków czeka się na stałe zęby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_r_i_n Re: Stałe przednie zęby 21.10.08, 10:22 Pierwszy stały zab zaczyna rosnac mojemu siedmiolatkowi 4 miesiace po wypadnieciu mleczaka. Dla spokoju mozesz zrobic dziecku pantomogram. Ale skoro mleczaki wypadaja, to znaczy, ze stale sie gdzies tam czaja Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio7 Re: Stałe przednie zęby 21.10.08, 10:27 moja córka czekała prawie pół roku Odpowiedz Link Zgłoś
qbama Re: Stałe przednie zęby 21.10.08, 13:16 Mój syn czekał na stałe dwójki ponad półtora roku (na dwie czeka nadal)! W tym czasie wyrosły jedynki (krzywe oczywiście - mało miejsca na dwójki). Prawie rok czekaliśmy "spokojnie". Później byliśmy u 3 ortodontów (2 pierwszych - kazało czekać), zrobiliśmy pantomograf (żeby sprawdzić, czy są zawiązki zębów stałych). Syn w końcu dostał do noszenia aparat "stymulujący" dziąsła. Nie wiem czy to zasługa aparatu, czy po prostu nadszedł czas, ale w ostatnich tygodniach pojawiła się dwójka dolna i górna . Odpowiedz Link Zgłoś
brzo5 Re: Stałe przednie zęby 21.10.08, 13:36 U nas pierwsza stała jedynka była od razu widoczna po wypadnięciu mleczaka,a na drugą czekaliśmy od czerwca. Przebiła sie w końcu kilka dni temu Odpowiedz Link Zgłoś