wawrz 02.11.03, 11:51 chciałam sie zapytać czy to normalne u 2 miesięcznego niemowlaka ze troszke ucieka oczko w ledna strone.Jak nie to można już iść do okulisty by zbadał córeczke? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_ania1 Re: uciekające oczko 02.11.03, 14:00 Nie musisz się tym martwić u takiego maluszka to narmalne. Do 6 miesiąca oczka mogą uciekać. Zobaczysz, że niedługo wszystko wróci do normy Odpowiedz Link Zgłoś
luksja1 Re: uciekające oczko 04.11.03, 15:44 Tak jak napisała koleżanka, do 6 miesiąca jest to bardzo częste zjawisko i nie należy się tym martwić. Nasza OLI skończyła właśnie 8 miesięcy i kiedy miesiąc temu oczko dalej uciekało udaliśmy sie do okulisty. I co się okazało: Oliwka ma lekkiego zeza i trzeba będzie oczko leczyć. Zwykle leczenie rozpoczyna się po ukończeniu przez malucha 9 miesiąca i w naszym przypadku polega na zakrapieniu przez 10 dni w miesiacu (przez okres trzech miesięcy) oka zdrowego atropiną aby je "osłabić" by oko chore zaczęło intensywniej pracować i aby wzmacniał się mięsień oka. Zaczynamy leczenie za dwa tygodnie i mamy nadzieję, ze wynik będzie pozytywny A ty...myślę, ze jeszcze spokojnie mozesz trzy misiące poczekać. Po porstu obserwuj dzidzie Pozdrawiamy Marzena, mama Oliwii Odpowiedz Link Zgłoś
cool_gos Re: uciekające oczko 05.11.03, 08:14 Moja mała też miała ten problem kiedy była w wieku Twojego dziecka. Radziłam sobie w ten sposób,że kiedy zauważałam, że jej oczko ucieka to zasłaniałam jej dłonią oczy. W ten sposób mała zaczynała patrzeć w inne miejsce i nie zezowała już. Poskutkowało. Obeszło się bez lekarza okulisty. Teraz ma 14 miesięcy i żadnych śladów zeza. Gocha Odpowiedz Link Zgłoś
kropka251 Re: uciekające oczko 05.11.03, 15:17 Czesc moja mala ma 13 miesiecy i wlasnie wybieram sie z nia do poradni zeza tylko troche sie martwie bo nie wiem czy pani doktor bedzie mogla ja zbadac jest taka ruchliwa ze nie wiem jak to bedzie wygladc a jezeli powie ze okularki beda potrzebne to tego sobie nie wyobrazam nieiwecie czy bez noszenia okularkow tez mozna cos zaradzic dodam ze zezuje tylko troszke jednym oczkiem .Moze macie jakies doswiadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: uciekające oczko 05.11.03, 16:11 Jeśli Cię coś niepokoi - idź do okulisty. To prawda, że do 6mż oczka mogą od czasu do czasu zezować, ale... mamie trudno jest ustalić, co jest normą, a co już nie. Widziałam już 2 miesięczne dzieciątka z zasłoniętym oczkiem, a im szybciej zacznie się leczenie (jeśli w ogóle zajdzie taka konieczność) tym lepiej. Dobry okulista zbada dziecko nawet najbardziej ruchliwe (w każdym razie mój nieziemsko ruchliwy koleś przeszedł już kilkukrotne badania). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
texus Re: uciekające oczko 05.11.03, 22:02 Chyba nie ma dziecka, któremu chociaż raz nie poleciało oczko w okresie noworodkowym czy niemowlęcym...dobrym sposobem aby dziecko tego nie robiło jest pogłaskanie dziecku główki od czółka do noska. Momentalnie przestaje zezować. Przy każdym kolejnym leceniu oczka powtarzać ten gest. pozdr H&W Odpowiedz Link Zgłoś