Dodaj do ulubionych

uciekające oczko

02.11.03, 11:51
chciałam sie zapytać czy to normalne u 2 miesięcznego niemowlaka ze troszke
ucieka oczko w ledna strone.Jak nie to można już iść do okulisty by zbadał
córeczke?
Obserwuj wątek
    • mama_ania1 Re: uciekające oczko 02.11.03, 14:00
      Nie musisz się tym martwić u takiego maluszka to narmalne. Do 6 miesiąca oczka
      mogą uciekać. Zobaczysz, że niedługo wszystko wróci do normy smile
      • luksja1 Re: uciekające oczko 04.11.03, 15:44
        Tak jak napisała koleżanka, do 6 miesiąca jest to bardzo częste zjawisko i nie
        należy się tym martwić. Nasza OLI skończyła właśnie 8 miesięcy i kiedy miesiąc
        temu oczko dalej uciekało udaliśmy sie do okulisty. I co się okazało: Oliwka
        ma lekkiego zeza i trzeba będzie oczko leczyć. Zwykle leczenie rozpoczyna się
        po ukończeniu przez malucha 9 miesiąca i w naszym przypadku polega na
        zakrapieniu przez 10 dni w miesiacu (przez okres trzech miesięcy) oka zdrowego
        atropiną aby je "osłabić" by oko chore zaczęło intensywniej pracować i aby
        wzmacniał się mięsień oka. Zaczynamy leczenie za dwa tygodnie i mamy nadzieję,
        ze wynik będzie pozytywny smile A ty...myślę, ze jeszcze spokojnie mozesz trzy
        misiące poczekać. Po porstu obserwuj dzidzie smile

Pozdrawiamy

Marzena, mama Oliwii
    • cool_gos Re: uciekające oczko 05.11.03, 08:14
      Moja mała też miała ten problem kiedy była w wieku Twojego dziecka. Radziłam
      sobie w ten sposób,że kiedy zauważałam, że jej oczko ucieka to zasłaniałam jej
      dłonią oczy. W ten sposób mała zaczynała patrzeć w inne miejsce i nie zezowała
      już. Poskutkowało. Obeszło się bez lekarza okulisty. Teraz ma 14 miesięcy i
      żadnych śladów zeza.
      Gocha
      • kropka251 Re: uciekające oczko 05.11.03, 15:17
        Czesc moja mala ma 13 miesiecy i wlasnie wybieram sie z nia do poradni zeza
        tylko troche sie martwie bo nie wiem czy pani doktor bedzie mogla ja zbadac
        jest taka ruchliwa ze nie wiem jak to bedzie wygladc a jezeli powie ze okularki beda potrzebne to tego sobie nie wyobrazam nieiwecie czy bez noszenia okularkow tez mozna cos zaradzic dodam ze zezuje tylko troszke jednym oczkiem .Moze macie jakies doswiadczenia.
    • aniask_mama Re: uciekające oczko 05.11.03, 16:11
      Jeśli Cię coś niepokoi - idź do okulisty. To prawda, że do 6mż oczka mogą od
      czasu do czasu zezować, ale... mamie trudno jest ustalić, co jest normą, a co
      już nie. Widziałam już 2 miesięczne dzieciątka z zasłoniętym oczkiem, a im
      szybciej zacznie się leczenie (jeśli w ogóle zajdzie taka konieczność) tym
      lepiej.
      Dobry okulista zbada dziecko nawet najbardziej ruchliwe (w każdym razie mój
      nieziemsko ruchliwy koleś przeszedł już kilkukrotne badania).
      Pozdrawiam
      • texus Re: uciekające oczko 05.11.03, 22:02
        Chyba nie ma dziecka, któremu chociaż raz nie poleciało oczko w okresie
        noworodkowym czy niemowlęcym...dobrym sposobem aby dziecko tego nie robiło jest
        pogłaskanie dziecku główki od czółka do noska. Momentalnie przestaje zezować.
        Przy każdym kolejnym leceniu oczka powtarzać ten gest.

pozdr

H&W
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka