mondovi 19.12.08, 15:20 witam, jakie są objawy cukrzycy u dziecka, oprócz rzecz jasna hiperglikemii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martasz123 Re: objawy cukrzycy 19.12.08, 16:23 Picie duzej ilości płynów, wielomocz, chudnięcie Odpowiedz Link Zgłoś
aniak37 Re: objawy cukrzycy 19.12.08, 16:37 U mojej koleżanki oprócz tych objawów to jeszcze pachniało jej z ust jabłkiem cały czas. Odpowiedz Link Zgłoś
meganpoe Re: objawy cukrzycy 19.12.08, 21:56 Jeśli podejrzewasz cukrzycę u swojego dziecka(ma objawy opisane wyżej) nie czekaj tylko idź do lekarza i poproś o skierowanie na badanie poziomu cukru we krwi. Uspokoisz się. Mój synek choruje na cukrzycę od 7 miesięcy, ma teraz 1,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: objawy cukrzycy 19.12.08, 21:49 Można zwykłym glukometrem zmierzyć poziom cukru godzinę po posiłku. Tyle tylko, że trzeba ukłuć dziecko w paluszek. Ale chyba lepiej tak, niż się zastanawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: objawy cukrzycy 19.12.08, 21:58 Tak i mniej stresu dla dziecka. Ja badam od czau do czau swoją córcie glukometrem. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_darc Re: objawy cukrzycy 19.12.08, 23:14 na poczatku napisze skad mam taka wiedze. sama choruje od lat 20, teraz mam 33. mam malego synka u ktorego ze wzgledu na moja chorobe istnieje ryzyko wystapienia cukrzycy (2%), stad moje zainteresowanie tematem. swego czasu synek zaczal wiecej pic wiec zrobilam mu badanie glukometrem i wyszlo 166. zalamalam sie i zadzwonilam do swojej lekarki. powiedziala mi po pierwsze, zebym nie klula dziecka bezsensownie, bo objawy cukrzycy u malych dzieci pojawiaja sie bardzo szybko i nie sposob ich przeoczyc. dziecko duzo pije, jest senne i bez energii w taki sposob, ze od razu widac ze cos jest nie tak. dodatkowo, tak jak napisaly poprzedniczki, wystepuje utrata wagi i kwasny (cos ala jablkowy) zapach z ust. badanie glukometrem nie sluzy dla celow diagnostycznych, dla wyeliminowania podejrzenia cukrzycy wskazane jest zrobienie badania krwi z zyly (moj mial na czczo 78 i podobne wyniki na czczo). pozdrawiam, asia Odpowiedz Link Zgłoś
martasz123 Re: objawy cukrzycy 20.12.08, 09:24 U nas jest tak, ze to moj mąz ma cukrzyce od 10 roku zycia, a teraz ma 28 lat. Tez sie obawiamy, ze nasza roczna coreczka moze zachorowac. Wiec tak raz na dwa miesiace badamy jej cukier glukometrem, wychodza dobre. Ale juz teraz niewiem, bo jak piszesz, ze takie badanie nie ma sensu. Ale ona nawet przy tym ukluciu nawet nie placze, wiec chyba nie zaszkodzi raz na jakis czas zbadac Odpowiedz Link Zgłoś
magdaszek Re: objawy cukrzycy 20.12.08, 13:40 u mojej siostrzenicy oprócz wymienionych objawów pojawił sie ból nóg Odpowiedz Link Zgłoś