Dodaj do ulubionych

Zapalenie krtani

04.11.03, 19:23
Moj synek w przeciagu 6 miesiecy poraz trzeci choruje na krup(zapalenie
krtani). Czy ktoras z Was miala podobne doswiadczenie z wlasnym dzieckiem? Co
prawda kazdorazowo przebieg choroby jest znacznie lagodniejszy ale i tak to
mnie przeraza. Zatroskana mama 2 letniego prawie babla.
Obserwuj wątek
    • ma.pi Re: Zapalenie krtani 06.11.03, 17:23
      U mnie, nie dziecko ale ja mam czasto zapalenie krtani. I nie wiem jak sie
      przed tym chronic. Czasami to i przez kilka dni nie moge mowic (maz ma
      radoche winkwink).
      Lekarz nie ma zadnej rady na to. Przewaznie dostaje tylko plyn do plukania
      gardla.
      Jak znajdziesz jakis srodek to sie podziel nowina.
      Ja to uwazam, ze to jest od tego naszego "swiezego powietrza", bo kiedys nie
      mialam takich problemow. Odkoad kupilam oczyszczacz powietrza z jonizatorem
      poprawilo mi sie. A ten oczyszczacz to kupilam z innej przyczyny, a przy okazji
      mi tez pomogl. (Albo to moze zbieg okolicznosci tylko).

Pozdr.
      • ewa_a_1 Re: Zapalenie krtani 06.11.03, 19:39
        Lekarz wspomnial mi ze to moze byc skutkiem environmental alergii, a ja
        wyczytalam w poradniku medycznym ze mogla zagniezdzic sie bakteria w ukladzie
        oddechowym(wtedy chyba konieczny antybiotyk) albo ma takiego pecha ze ciagle
        lapie wirusa(chociaz to do mnie nie przemawia). W kazdym razie po przyjezdzie z
        Polski jezeli to jeszcze sie powtorzy zaczynam wedrowki po lekarzach. Czy u
        Ciebie tez najpierw zaczyna sie szczekajacym kaszlem i chrypa a pozniej
        przechodzi w chorobe z objawami takimi jak grypa? Czy w Polsce tez stosuje sie
        nazwe KRUP. Dzieki za odpowiedz. EwaA
        • ewa_a_1 Re: Zapalenie krtani 06.11.03, 19:40
          Zapomnialam dodac nam lekarz polecil uzywac na okraglo nawilzacza powietrza( na
          zimna wode)wiec dmucha w dzien i w nocy i rzeczywiscie lagodzi objawy.
        • ma.pi Re: Zapalenie krtani 06.11.03, 21:42
          Ewa, ja bym sie sklaniala (przynajmniej w moim przypadku) do environmental
          alergii. U mnie objawia sie to troche inaczej pewnie dlatego, ze jestem
          dorosla. Zaczyna sie jak przyziebienie, a pozniej jest drapanie w gardle
          (zazwyczaj migdaly nie sa powiekszone, ale gardlo jest czerwone) i chrypka i
          czasem utrata glosu. Raczej jest to na tle wirusowym. Goraczki nigdy nie mam i
          antybiotyku na to nie biore. Gdzies po tygodniu przechodzi.
          Nie wiem jak to sie w Polsce nazywa, bo tam nigdy na to nie chorowalam.
          Nawilzacz tez mam. I jak w moim przypadku, to wydaje mi sie, ze duzy wplyw na
          rozwoj choroby tez ma suche powietrze zima w pomieszczeniach.
          No i w pracy, wielke biuro, okna sie nie otwieraja, to mozna sobie wyobrazic
          jakie powietrze sobie tutaj wdycham.

Pozdr.
    • mirka17 Re: Zapalenie krtani 10.11.03, 10:00
      Moja Agnieszka chorowała na zapalenie krtani, nawroty co 3-4tygodnie, przerwa,
      po paru miesiącach od nowa. Tysiąc antybiotyków. Badano jej przeciwciała
      alergiczne, opadło, laryngolog skierował na wycięcie migdała (no i sie mylił),
      ardynatorka w szpitalu stwierdziła że stan migdałków bada się po zakończonej
      chorobie, bo w czasie są zawsze powiększone i czerwone. W końcu na moja prośbę
      zrobiono jej wymaz z gardla (czemu lekarze od tego nie zaczynają???) okazało
      się że w gardle siedzi HIB. Agnieszka dostała szczepionkę Act HIB i problem
      znikł. Owszem czasem choruje ale to już nie to co kiedyś.
      • sylvic Re: Zapalenie krtani 10.11.03, 10:56
        Moje dziecko zachorowało pierwszy raz na zapalenie krtani kilka tygodni po
        ostatnie dawce HIB - tak więc nie jestem pewna czy ta szczepionka jest akurat
        na to skutaczna. I choruje do tej pory w okresie jesienno - zimowym, własnie
        ostatnio tez to przechodziliśmy.
        Mozliwe, ze ma po mnie skłonności to tej choroby - ja przechodziła strasznie do
        ok 7 roku życie (i co ciekawsze nigdy nie chorowałam na nic innego).

Podobno ta choroba jest wirusowa - ale ciekawe, ze mimo iż (wirusowa- tzn.
        skutecznie zakaźna) nie znam osób, które by na to chorowały.
        • ewa_a_1 Re: Zapalenie krtani-do Sylvic 10.11.03, 20:29
          To ciekawe bo moj synus tez na nic innego nie choruje tylko(albo az!!!) na
          krtan. Ale u niego pierwszy raz wystapilo zapalenie w maju, a pozniej co 3
          miesiace. Mam nadzieje ze tez mu to przejdzie, ze w koncu znajdziemy przyczyne
          tego swinstwa. Dzieki za odpowiedz. Ewa
      • ewa_a_1 Re: Zapalenie krtani 10.11.03, 20:25
        Mirka a jakie Agnieszka miala objawy zapalenia krtani? Mnie u Adasia
        najbardziej przeraza ten szczekajacy, duszacy kaszel . Czy Twoja corcia tez
        taki miala?
        • ma.pi Re: Zapalenie krtani 11.11.03, 16:12
          ewa_a_1 napisała:

> Mirka a jakie Agnieszka miala objawy zapalenia krtani? Mnie u Adasia
          > najbardziej przeraza ten szczekajacy, duszacy kaszel . Czy Twoja corcia tez
          > taki miala?

Na ten kaszel to mi najbardziej pomaga syrop Kofex. Tylko, ze jego ciezko
          dostac. Nie wszystkie apteki go trzymaja. Jest bez recepty.

Pozdr.
        • mirka17 Re: Zapalenie krtani 12.11.03, 12:04
          Zero gorączki, zero kataru, zero innych obajów - tylko buraczane opuchnięte
          gardło i krtań. No i to szczekanie. Taki kaszel że jeszcze dziś dostaję gęsiej
          skórki jak tylko zakaszle, nawet tak zwyczajnie. Najgorzej w nocy. Tak sucho
          kaszlała, męczyła się bidulka az się budziła co chwilę. Raz zaliczyła szpital
          bo lekarz obawiał się że pod moją nie fachową opieką może się w nocy udusić.
          BRRRR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka