camel_3d 06.01.09, 19:49 jk powiedziala lekarka, tak i sie stalo..maly po szczepionkach ma 38.2. Macie jakies sprawdzone sposoby na temeperature? Dostal na razie czopka..al enie wiem czy to idealne rozwiazanie. moze cos innego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewuncia.a Re: co na goraczke? 06.01.09, 19:53 Ja daje syrop Nurofen dla dzieci. Poza tym gorączkę zbija się dopiero wówczas, gdy przekroczy 38,5 stopnia - mierzone w pupie, albo 38 stopnia - mierzone pod pachą. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: co na goraczke? 06.01.09, 19:54 viburcol albo paracetamol to tak naprawdę dobre wyjście chyba najlepsze bo szybko działa i przynosi maluszkowi ulgę viburcol dodatkowo uspakaja Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: co na goraczke? 06.01.09, 19:59 A po co dziecku podawać środek uspokajający - od małego je faszerować. To chyba tylko w ekstremalnych sytuacjach, gdy dziecko jest bardzo niespokojne. A przecież nie zawsze podwyższonej temperaturze towarzyszy niepokój, czy też złe samopoczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: co na goraczke? 06.01.09, 20:02 no o 20 maly normalnei spi.dzis marudziil juz od 19.. a jak polozylem go do lozka to plakal.. na razie usnal..zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
ewuncia.a Re: co na goraczke? 06.01.09, 20:05 Nie polecam środków uspokajających. To, że maluszek marudzi to nie powód, by go faszerować. Jeśli temperatura zanadto wzrośnie podaj po prostu coś na jej zbicie i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: co na goraczke? 06.01.09, 20:38 Zapomniałyście kobity o jednym! Jeśli to pierwsze szczepienie,to dziec jest jeszcze za mały na syropy-są dopiero po 3 miesiacu.Dla maluszków tylko czopki. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja.sunshine Re: co na goraczke? 06.01.09, 20:43 ja mam paracetamol w czopkach lekarka mówiła że apap lub eferalgan jest dobry ale nie było w aptece... Odpowiedz Link Zgłoś
agamouse Re: co na goraczke? 06.01.09, 21:09 ja daję syrop Nurofen, jeśli temperatura wynosi 38 lub niewiele więcej stopni. jeśli jest bliżej 39, daję czopek z paracetamolem. A jak jest do 38 to nic nie daję. Odpowiedz Link Zgłoś
smerfetka8801 Re: co na goraczke? 07.01.09, 10:46 hej nie jestem fanką faszerowania dziecka ! mam opakowanie viburcolu od 5 miesięcy nieotwarte nawet!ale po szczepieni poleciła mi go pediatra aby dać w razie potrzeby.a tylko rodzic wie czy potrzeba jest czy jej nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
milanaa Re: co na goraczke? 07.01.09, 10:54 U mnie 2x po szczepieniu następnego dnia mała miała gorączkę. Dałam jej paracetamol w syropie (od drugiego m.ż.) 2,5 mililitrów co 4 godziny jeśli dobrze pamiętam i okłady - mokra pieluszka na głowę. Nie ubierać dziecia za ciepło, chłodzić (rozsądnie) ciałko. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d przeszlo... 07.01.09, 11:04 ale dzis jest jakis dziwny... glodny nie jest, wyspany..a marudzi cla czas... nie wiem czemu.... Odpowiedz Link Zgłoś
yrenka84 Re: przeszlo... 07.01.09, 11:32 U naszego Zośka marudzenie przyszło w 3 dzień po szczepionce,a 2 pierwsze dni przespała. Wiem tyle, że to normalne, ale jeśli utrzymywałoby się to do 5 doby po szczepionce trzeba skonsultować się z pediatrą. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: co na goraczke? 07.01.09, 11:37 Ja daję Efferalgan w czopku jak tylko wrócę do domu ze szczepienia, i potem jeszcze jeden wieczorem bo moje dzieci generalnie po szczepionkach miewają temperaturę. Po co męczyć dziecko skoro to nie choroba, tylko odczyn poszczepienny? Chcesz mu kompresiki przykładać czy co? Odpowiedz Link Zgłoś