karinka21 08.11.03, 16:17 pediatra przepisał mojej 4-miesięcznej córeczce cefaclor na zapalenie uszu. Wczoraj dostała biegunki i boli ją brzuszek czy możliwe że po antybiotyku? co robić czy do lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajlon Re: Cefaclor- proszę o pomoc 08.11.03, 21:14 Moja córeczka pierwszą chorobę przechodziła w tym samym czasie(4 m-ce). Dostawała zastrzyki i po każdym karmieniu robiła bardzo rzadką kupkę. Lekarka kazała odstawić witaminki i wszystkie dodatkowe pokarmy - tylko pierś, bo dziecko nie miało śladów odwodnienia. Chyba maluszki tak właśnie reagują na leki. Wszystko zależy od stopnia intensywności biegunki. Jak masz wątpliwości to lepiej niech malutką zobaczy pediatra, ale myślę że jeśli dziecko nie wymiotuje to trzeba kontynuować leczenie. Niedługo będzie zdrowa. Pozdrowienia Ilona Odpowiedz Link Zgłoś
ewas17 Re: Cefaclor- proszę o pomoc 11.11.03, 13:56 Podczas przyjmowania antybiotyku może wystąpić biegunka i utrzymywać się jeszcze nawet przez jakiś czas po zakończeniu kuracji. Nasza pani doktor z reguły z góry uprzedza o takiej możliwości. Zawsze przy antybiotyku dziecko przyjmuje Lakcid, a na rzadkie kupy podawaliśmy Smectę. Oczywiście za zaleceniem lekarza. Dla 4-miesięcznego maluszka pół saszetki dziennie podzielonej na 2 porcje. Myślę, że w takim wypadku może jednak powinnaś skontaktować się z pediatrą, choćby nawet telefonicznie. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś