vaud 22.09.06, 08:28 Wy dziejta, a ja sie zdrzemne. Sciskam czule Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
millefiori Re: Dobranoc 22.09.06, 08:29 Z wzajemnoscio. Ja z a kierownice zaraz, tylko czekam, az sie periferique przetka, bo na razie stoi sztau. Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Dobranoc 22.09.06, 08:31 Ja jakos dochodze do siebie po wywaleniu Leppera. Przed chwila dzwoni do mnie NO ze TV.de podala. To ja jej przez telefon odczytuje Wyborcza z internetu. Skonac mozna:-) Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Dobranoc 22.09.06, 09:00 Też sobie pójdę. Złe słowa periferique i Lepper. K. Odpowiedz Link Zgłoś
kanuk Re: Dobranoc 24.09.06, 03:00 W sklad runa lesnego wchodza takze niezliczone gatunki bylin oraz roslin jednorocznych, jak np. skrzyp olbrzymi, gozdzik cudowny, pelnik europejski, rojnik pospolity, parzydlo lesne, sasanki, rosiczki, pomocnik baldaszkowy, dziewiecsil bezlodygowy, lilia zlotoglów, sniezyneczka przebisnieg, storczyki, kopytnik pospolity, pokrzyk wilczajagoda, pierwiosnka wyniosla i lekarska, marzanka wonna, kocanki piaskowe, konwalia majowa, turzyca piaskowa, widlaki, przylaszczka pospolita, zawilce, czerniec gronkowy, kokorycze, wierzbówka, kiprzyca, szczyr trwaly, siódmiaczek lesny, dabrówka rozlogowa, czysciec lesny, gajowiec zólty, pszeniec gajowy, pizmaczek wiosenny, konwalijka dwulistna, czworolist pospolity, kosaniec zólty, luskiewnik rózowy i gruszyczki. W parku bogaty jest szczególnie swiat porostów (liczy okolo 250 gatunków, a m.in. plucnica islandzka, brodaczki, chrobotki, tarczownice, zlotorost scienny i odnozyca jesionowa), a takze mszaków (wystepuja tu m.in. porostnica wieloksztaltna, rokiety, widlozeby, faldowniki, plonniki i liczne gatunki torfowców) i paprociowych (np. paprotka zwyczajna, podrzen zebrowiec, zachylka trójkatna, orlica pospolita, narecznice i swietlice). -- Ech,te narzecznice i swietlice ! uza sie w oku kreci ! Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: Dobranoc 24.09.06, 09:38 Yhyhyhyhy, ale parzydło lesne i czyściec leśny to nie są synonimy? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly A propos "dobranoc" 28.09.06, 11:47 to widzialem ostatnio billbordzię pokazujace jakies materaca z napisem "für den Sport Schläfer". Jak to przetlumaczyc - "dla spiocha-wyczynowca"? Szukalem za tym po Guglu, nie znalazlem ale za to znalazlem to: "Hightech Multifunktionsbettwäsche für den modernen Schläfer", znaczy "Wieloczynnosciowa (?? B_Y) high-tech posciel dla nowoczesnego Spiocha". Lovely, co? Odpowiedz Link Zgłoś