Dodaj do ulubionych

badania przesiewowe

19.02.09, 10:09
czy któras dostała pismo ze musi dziecku powtórzyc badanie na
mukowiscydoze .dziekuje za kazda odpowiedz
Obserwuj wątek
    • ty-i-ja-razy-dwa Re: badania przesiewowe 19.02.09, 10:15
      Ja miałam taki przypadek. Zadzwoniono do mnie ze szpitala i poproszono o
      zgłoszenie się z dzieckiem na badanie.
      • maleninki Re: badania przesiewowe 19.02.09, 10:37
        u nas też tak było.
    • 19amatata02 Re: badania przesiewowe 19.02.09, 10:37
      i co pani powiedzieli .
      • patyczako Re: badania przesiewowe 21.02.09, 23:19
        spokojnie samo pismo jeszcze o niczym nie swiadczy - wystarczy ze poziom
        trypsyny jest podwyzszony (100 roznych powodow) a wysylamy wlasnie pismo o
        takiej tresci, bo to najprostszy sposob wykrycia mukowiscydozy - musisz sie
        jeszcze pogodzic z faktem ze niewazne czy wynik bedzie w normie czy nie, beda
        przeprowdzone badania genetyczne
        • luisa111 Re: badania przesiewowe 23.02.09, 15:51
          Czy wiecie panie w ktorych szpitalach w Warszawie wykonywane sa u noworodkow
          badania przesiewowe w kierunku mukowiscydozy.Wiem ze nie wszystkie prowadza badania.
          • patyczako Re: badania przesiewowe 23.02.09, 17:32
            badania przesiewowe prowadzone sa tylko w Instytucie Matki i Dziecka na Kasprzaka
            • mama_misi Re: badania przesiewowe 23.02.09, 21:22
              Badania przesiewowe w kierunku mukowiscydozy są robione obecnie w prawie
              wszystkich województwach. W W-wie wszystkie noworodki mają przesiewówkę w
              kierunku muko. W IMID znajduje się Centralny Ośrodek przesiewowy, który wykonuje
              te badania i odsyła wyniki do rodziców, których dzieci mają podwyższony poziom
              IRT. Tylko 5% maluchów z podwyższonym poziomem IRT w pierwszym badaniu jest
              chorych na mukowiscydozę.
              • patyczako Re: badania przesiewowe 24.02.09, 19:17
                no prawda jest taka ze na mukowiscydoze jest badana okolo polowa kraju - reszta
                poki co sie nie zalapala bo nie ma pieniedzy... i to ma byc sprawiedliwosc...
                • mama_misi Re: badania przesiewowe 24.02.09, 19:47
                  Badaniami przesiewowymi pod kątem mukowiscydozy jest objętych ok 70% noworodków.
                  Istnieje zagrożenie, że zostaną one całkiem odebrane, a przesiewówce będą
                  podlegały tylko noworodki z tzw. grupy podwyższonego ryzyka, czyli mające objawy
                  przy urodzeniu, lub rodzące się w rodzinach gdzie występowała mukowiscydoza...
                  To bardzo smutne, bo im późniejsza diagnoza tym krótsze życie... W Polsce z
                  diagnozą w kierunku muko jest tragicznie, najwięcej dzieci jest diagnozowanych
                  miedzy 3 a 5 rokiem życia... zdecydowanie za późno...
                  • patyczako Re: badania przesiewowe 25.02.09, 17:15
                    i jak zwykle rozbija sie wszystko o pieniadze ... smutne...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka