aga29krakow 02.03.09, 13:12 Witam,mam problem bo mój syn prawie trzyletni ma dalej pampersa a mam skierowanie na badanie moczu.Macie jakieś sposoby jak pobrać mocz?Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gajmal Re: badanie moczu 02.03.09, 13:23 Masz już bardzo duże dziecko i przypuszczam, że wystarczy szczera rozmowa. Powiedz wieczorem synkowi,że nastepnego dnia będzie musiał nasiusiać do kubeczka, bo mamusia musi zawieść siusiu do Pani doktor. Rano umyj synka bardzo dokładnie postaw np. w wannie, tak, żeby nogi były w wodzie i puść strumień wody z kranu powinien się wysiusiać. Ty musisz stać koło niego i jak zacznie siusiać to złapać środkowy strumień moczu. Jak to jest badanie ogólne, to nie powinnaś dawać synowi pić rano, ani w nocy. Jeśli to ma być badanie na posiew, to możesz dać dziecku pić. Przy posiewie pojemnik powinien być otwarty dopiero w momencie gdy dziecko zacznie siusiać. Odpowiedz Link Zgłoś
becik1 Re: badanie moczu 02.03.09, 13:59 w aptece sa woreczki do pobierania moczu ale nie wiem czy sie je sosuje przy tak duzym dziecku. przekonaj go jakos do zrobienia w pojemnik moja juz coprawda dawno odpieluchowana ale nie chciala mi zrobic do pojemnika ale dala sie przekonac i na drugi dzien chcial tez roic do pojemnika Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: badanie moczu 02.03.09, 14:01 Musisz obudzić dziecko wcześniej niz zwykle - nie czekac, az sam sie obudzi, postawić szybko o wanny umyć siusiaka i podstawić kubeczek. jak sie ten pierwszy sik przegapi to potem mozna długo czekac - zdarzało mi się 1-2 godziny stać z rozebraną do połowy córka na zimnych płytkach, woda leciała, nogi chlapalismy zimna woda, a tu nic..... …*… Odpowiedz Link Zgłoś