Dodaj do ulubionych

Uczulenie na Augmentin

07.06.09, 12:34
Witam, w związku iż nasze dziecko dostało wysokiej gorączki, która utrzymywały się także na drugi dzień zgłosiliśmy się do lekarza na pogotowie (była to sobota), przepisał nam antybiotyk Augmentin, mały dostał od razu na drugi dzień od niego wysypki na całym ciele, zgłosiliśmy się ponownie na pogotowie i inny lekarz dyżurujący zalecił nam abyśmy nie odstawiali antybiotyku i przepisał dodatkowo wapno. Nie daliśmy jednak małemu antybiotyku ponownie, próbowaliśmy wyleczyć go preparatami przeciwgorączkowymi tzn. IBUM, czopkami, po których gorączka spadła po trzecim dniu i wysypka też znikła. Jednak po 4 dniach od wyzdrowienia dziecka zauważyłam rano powrót wysypki, a po podaniu mu kaszki z mlekiem krowim wysypka zaczerwieniła się jeszcze bardziej, chociaż mały nigdy nie był uczulony na mleko, czy jest to wynikiem podawania antybiotyku, podawaliśmy mu go dosłownie z 3 razy, czy wysypka ta zniknie i czy mam na parę dni małemu odstawić mleko? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Uczulenie na Augmentin 07.06.09, 12:43
      może to była trzydniówka? Wtedy to pojawienie się wysypki po zniknięciu gorączki
      jest normalne.
      • mamciulka-nikulka Re: Uczulenie na Augmentin 07.06.09, 16:59
        to raczej nie trzydniówka, bo wtedy wysypka pojawiła by się raz i zniknęła, a tu
        zniknęła, a pojawiła się ponownie po podaniu mleka. A czy podawaliście osłonowo
        florę bakteryjną, jaką i w jakiej ilości? Bo to mi tak trochę wygląda na
        uszkodzoną śluzówkę jelit. Powstrzymajcie się na jakiś tydzień, dwa od podawania
        typowych alergenów tj. mleko, gluten, jedzonko najlepiej przez ten czas
        lekkostrawne, gotowane na parze, więcej warzyw, mniej mięsa, możesz podawać
        dziecku do picia siemie lniane, a do jedzonka olej lniany (tylko go nie gotuj!)
        osłoni jelitka, powinna być poprawa.

A swoją drogą nie bój się gorączki, typowa wirusowa trwa 3-4 dni z tendencją
        spadkową, jeśli na 4 dzień nadal się utrzymuje wysoko to wtedy dopiero podejmuj
        decyzję o antybiotyku - 2 dzień gorączki to według mnie za wcześnie.
        • kamikp Re: Uczulenie na Augmentin 08.06.09, 12:02
          Osłone na jelitka podaliśmy mu zaraz po antybiotyku, a lekarz
          zalecił go do podawania nawet po zakończeniu kuracji, jednak kiedy
          dostał wysypki po podaniu antybiotyku odstawiłam mu też osłonę przed
          strachem, że może to być też uczulenie na osłonę. Byliśmy wczoraj
          także w szpitalu, otrzymał zastrzyk na uczulenie, pod wieczór nawet
          wysypka zaczeła jaśnieć, jednak dzisiaj rano znowu powróciła,
          dlatego popoludniu idziemy do specjalisty pediatry, aby małemu
          zrobiła jakieś badania i zobaczyła co to w końcu jest. A antybiotyku
          już więcej pochopnie nie dam, już się nauczyliśmy, że może jeszcze
          większe spustoszenie w organiźmie zrobić niż sama gorączka.
          • aniaop Re: Uczulenie na Augmentin 08.06.09, 12:24
            Moja corka tez miala uczulenie po augmentinie ES. Wysypka i znikala
            i pojawiala sie ponownie przez 6 tyg!!! I tyle moze to trwac w/g
            alergologa. Dostawala encorton i wapno przez 5 dni a potem przez te
            wszystkie tygodnie zamiennie claritine/ clemastil/ zyrtec. Nawet
            ksywke dostala "Zuzanna Plamiasta"wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka