Dodaj do ulubionych

Nutramigen

10.11.09, 23:36
Mój synek (5,5 mies) z dnia na dzień został przestawiony z NAN HA 1 na
Nutramigen. Nie chce tego świństwa pić i ciągle płacze z głodu (daję mu
słoiczki ale mleka w ciągu ostatniej doby wypił łącznie około 150ml max...).
Czy mogę mu mieszać ten Nutramigen z soczkiem jabłkowym? To nie zaburzy
jakichś jego właściwości? Nie chcę mu dosładzać, nie używamy wogóle cukru i
Mały nie dostaje nic słodkiego. Jeśli nie soczek to czy jest jakieś inne
wyjście? Z
góry dziękuję za odpowiedź!
Obserwuj wątek
    • cerveja Re: Nutramigen 10.11.09, 23:48
      Moj tez ma 5,5 miesiaca i tez przestawialam ostatnio z nan ha 1 na
      nutramigen. Nie chcial za nic, plul i plakal. Mieszalam pol na pol
      oba mleka, ale tez nie chcial. Kupilam nutramigen 2, dla dzieci od
      6go miesiaca i poszlo. 2-ka ma jakby lepszy smak i nie smierdzi tak
      bardzo. Teraz pije juz sam nutramigen 2, nie wypija takich ilosci
      jakie sa na puszce dla jego wieku, ale widac, ze zaakceptowal smak,
      a w to nie wierzylam. Sprobuj moze z 2-ka. powodzenia
      • ma_niusia Re: Nutramigen 10.11.09, 23:57
        Ok, dzięki wielkie za radę! Jutro święto więc jeszcze jakoś przetrzymamy (zjadł
        kleik na Nutramigenie z jabłuszkiem więc może przezd jeszcze jeden dzieńnic mu
        nie będzie) ale w czwartek lecę więc po dwójkę. Dzięki!!!
        • dafami Re: Nutramigen 11.11.09, 14:49
          Witam, mam nadzieje, ze jutro Nutrmigan 2 zasmakuje. My wlasnie od wczoraj
          wieczorem nagle przechodzimy na Nutramigan1 z ... piersi. Porażka. Maly (3m-ce)
          nie akceptowal butelki i go specjalnie nie uczylam z niej pic, karmiąc piersią
          nie dopajałam nawet, smoczkow tez nie lubi. A teraz bach i do tego strasznie
          gorzkie lekarstwo z lyzeczki. Nie mam go nawet czym pocieszyc jak sie wzdrygasad
          ale ok 12:30 przez poł godziny zaskoczyl i wypił 60ml. To nieduzo, ale i tak
          sukces. Jestem wiec dobrej mysli.
          • ma_niusia Re: Nutramigen 11.11.09, 17:32
            Hej! W nocy dwa razy wypił po 90ml ale wypicie takiej butli zajęło mu prawie
            godzinę (dwa łyczki, jęczenie, dwa łyczki, jęczenie) a normalnie wypija to w 10
            minut jeśli miał zwykłe mleko sad Powalczymy jeszcze dzisiejszą noc i mam
            nadzieję, że zaskoczy, a jak nie to chyba spróbuję z tą dwójką.
            • ma_niusia Re: Nutramigen 14.11.09, 16:19
              Dzięki za radę! Rzeczywiście po zmianie na dwójkę je prawie normalnie, czyli
              150ml wypija smile Dzięki!
              • dafami Re: Nutramigen 14.11.09, 23:25
                Rety, to mój 3,5 miesięczniak pije na raz 200 - 230 ml Nutramigenu 4razy
                dziennie! Z tymze ma wysoka mase urodzeniowa, a obecnie wazy 8kg. To chyba nie
                je za duzo?
                • black.daffodil Re: Nutramigen 14.11.09, 23:59
                  Moj ma 4 miesiace (za pare dni), na Nutramigenie 1 jest od miesiaca.
                  Mial 3,9 kg jak sie urodzil, a teraz wazy tylko 6,2 kg (spadl na
                  10ty centyl bedac na piersi, na Nutramigenie do tej pory ladnie
                  przybieral, ale i tak nadal jest na 10tym centylu). Pil 6 porcji po
                  140 ml, ale od jakiegos czasu spada mu apetyt i przy paru
                  karmieniach zawsze cos zostawi, co daje sume ok. jednej porcji,
                  czyli 140 ml sad wiec jest gorzej, a do tego brzydkie kupy i
                  czesciejsze ulewaniasad

To niezle pije Twoj Maluszek, moj nie wypijal jednorazowo wiecej niz
                  170 ml (to bylo na samym poczatku, wtedy jadl 5 razy na dobe), a
                  teraz to 100 - 140 ml (6 razy) sad

Dafami, Twoj Maly jest prawie na 97 centylu, wysoko. Jaka mial
                  urodzeniowa wage? A ile ma wzrostu? Jesli tez tak wysoko ze
                  wzrostem, to nie masz sie czym martwic, bo z tego co piszesz, to
                  wyrosl taki duzy na piersi. Tluszczyk, ktory gromadzi dziecko bedac
                  na piersi jest ok. Gorzej bedzie jak duzo Ci bedzie rosl na
                  sztucznym (po prostu trudniej bedzie mu ten tluszczyk zrzucic jak
                  zacznie sie wiecej ruszac).
                  • dafami Re: Nutramigen 15.11.09, 18:16
                    Dziękuję Tobie za artykuły, bez problemu można przeczytać, też mi teraz brakuje
                    czasu, choć na tej Nutrze zaczyna spać więcej. Za to zasypia mi wieczorem
                    dopiero ok 23, choć myję go o 19sad

A co do Nutry, to mówisz, że Twój Synek zaczynał ładnie, a teraz wyraźnie jakby
                    gorzej? Ale z brzuszkiem nic się nie dzieje? Jakie są te kupki?
                    • black.daffodil Re: Nutramigen 15.11.09, 19:03
                      Jedna kupa jest typowa, tzn. takie blotko o kolorze lekko
                      zielonkawym, ale druga, ktora roobi pozniej jest z bialymi grudkami
                      i ma zwykle b. duzo sluzu (choc dzisiaj sluzu nie bylo).
                      Poczatkowo myslalam, ze to od herbatki koperkowej i faktycznie jak
                      ja odstawilam kupy z dnia na dzien wygladaja troche lepiej.
                      Jednak herbatki nie podaje juz tydzien, a jeszcze wczoraj bylo
                      bardzo duzo sluzu w jednej kupce.
                      Czy to mozliwe, ze na poprawe trzeba czekac wiecej niz tydz.? Mam
                      nadzieje, ze tak.. Bo jak nie, to bede musiala przejsc na Neocante,
                      ktore jest strasznie drogiesad
                • ma_niusia Re: Nutramigen 15.11.09, 13:26
                  No nie wiem jak to wygląda, wydaje mi się, że u mnie jest ok. Radek urodził się
                  na 3280/54cm, teraz (5,5 mies) waży niecałe 7,5kg. Przez 3 miesiące tylko mój
                  pokarm (niestety nie chciał cyca, tylko odciągany z butli), potem wprowadziliśmy
                  NAN HA1 bo miałam mało pokarmu i z końcem 4 mies już tylko sztuczne jadł, ale
                  zaczęliśmy rozszerzać dietę. Teraz je raz dziennie kleik na mleku (teraz na
                  Nutra)z owocami (około 200-250ml), raz dziennie obiadek (coś z zakresu marchew,
                  ziemniak, szpinak, pietruszka, por), dostaje chrupki kukurydziane do łapki do
                  gryzienia. I do tego 3-4 razy dziennie butla. Na raz wypija max 180ml, średnio
                  120ml. Ale wydaje mi się, że rośnie i się rozwija dobrze, więc chyba ok?
                  No martwiłam się jak jadł, a w zasadzie nie jadł tej jedynki, ale teraz na
                  dwójce jest już ok smile
                  A ja rosnę i rosnę... smile
                  • dafami Re: Nutramigen 15.11.09, 17:59
                    Mój Fabian urodził się z wagą 4,5kg, przy 61cm. Obecnie jest
                    dokładnie w 16 tygodniu życia. Ostatni raz był ważony w 14 tygodniu: 8,02 kg -
                    wtedy jeszcze był wyłącznie na piersi. Obecnie nosi rozmiar 68/74. (Jak go sama
                    mierzyłam to miał ok 71cm, ale to było prawie miesiąc temu i robiłam to sama,
                    więc pewnie niedokładnie.)

Je nadal po ok 200ml Nutramigenu 4 razy dziennie, plus dodatkowo ok 60-90 ml -
                    jeszcze tego nie ustaliłam, bo dopiero sie przestawiamy - przesliśmy na butelkę
                    w środę (5dni temu).

W związku z tym, że drastycznie (zapalenie jelita) przeszliśmy wyłącznie z
                    piersi na butlę i nowe nieznane mu napoje, mam czasem problem, z tym, że malutki:
                    - nie chce pić - ani wody z glukozą, ani herbatki koperkowej Hippa. Może
                    polecacie jakis inny płyn? lub to kwestia jeszcze temperatury - podaje chłodne.
                    Czasem poczując dydka zaciągnie z rozpędu 2-3 łyki, po czym się krzywi i wypluwa
                    i zaczyna płakać.
                    - synek zasypiał często przy piersi i była dla niego uspokajaczem, a tu butla co
                    3 godzinysad Czy można czasem zrobić odstępstwo i skoro nie chce pić
                    herbatki i wody, to podać mu np. 60 ml Nutramigenu "do uśnięcia", czy generalnie
                    odzwyczajać i uczyć od razu, tak jak powinno byćsad Fabianek popłakuje śpiący, i
                    nie może zasnąć nawet na rękach, a przytulony i pocyckując mleczko zasypia
                    bardzo szybkosad
                    - jaka jest kupka po Nutrze? - u nas maly ma problemy z wypróznianiem. Na
                    piersi robil po 6 kupek dziennie, a teraz 2wie. Nadal są oliwkowe. Dzisiaj byla
                    baaaardzo dziwna: ze sluzem i w połowie biala biala. Pierwsze dwie byly
                    częsciowo jakby czarne.
                    • black.daffodil Re: Nutramigen 15.11.09, 19:28
                      Swgo synka dopajam tylko woda. Woda jest zawsze podgrzana i podaje
                      mu lyzeczka (malutka, specjalna dla takiego niemowlaczka), bo z
                      butelki nie chcial nawet tknac. Czasem wypije 60 ml na dzien
                      (jednorazowo max. 20 ml), ale zdarza sie, ze nic.

Raczej bym nie podawala mu dodatkowej porcji Nutramigenu "do
                      usniecia", bo to bedzie pewna droga do nadwagi. Sama tez mam
                      problemy z "ululaniem" Malego w ciagu dnia i po nocnych karmieniach.
                      W dzien sypia mi bardzo malo: ok. 4 drzemki i kazda 30 min. (czasem
                      sie zdarza, ze pospi 45 min lub jedna drzemka ok. 1,5 h, ale to
                      baaardzo rzadko). W nocy tez nie jest latwo, jakis czasz temu
                      zasypial o 20 i budzil sie ok.3 na jedzenie - pozniej bardzo ciezko
                      go ululac - i nastepne jedzonko ok.6.. choc ostatnio nie dojada
                      porcji w ciagu dnia (tak, ze w sumie wychodzi jedna porcja mniej) i
                      wtedy budzi jeszcze na dodatkowa porcej ok.1. Z mezem jestesmy
                      totalnie niewyspani.. a on nie jest w stanie zjesc wiecej w ciagu
                      dniasad (a bedac na piersi spal swietnie od 20.00 do ok.5.00, tak od
                      osmego tyg. zycia do momentu jak wprowadzilam Nutramigen).
                      Tzw. rutyna (kapiel, butla, lozeczko) jest pomocna jesli chodzi o
                      wieczorne zasniecie, Filip zawsze zaypia o 20. Ale w nocy i w dzien
                      juz nie jest tak pieknie.

Co do kupek, to mam ten sam problem. Martwi mnie ten bialawy kolor i
                      sluz. Jeszcze troche poczekam i poobserwuje, bo to faktycznie moze
                      jest wina herbatki koperkowej (Bobovita.. sklad nie byl specjalnie
                      podejrzany, ale z alergikami trzeba uwazac, juz tydzien jej nie
                      podaje, tylko sama wode).. Moze u Ciebie tez jeszcze "nie doszedl do
                      siebie" po alergenach, ktore mialas w swoim mleku.

PS. Jaki jest sklad herbatki koperkowej Hippa, ktora mu podajesz? Ja
                      w jednej (koperkkowo-kminkowa Hippa) znalazlam laktoze!!!! wiec
                      uwazaj!
    • halszka111 Re: Nutramigen 15.11.09, 18:11
      Łatwiej bedziedziecku zaakceptować mak jak zaczniesz dosypywać nowe
      mlekostopniowo, np. pierwszego dnia po łyzeczce nowego, reszta starego, drugiego
      dnia dwie nowego itd. Ewentualnie mozna do dwóch dni wydłuzyc z dodawanie
      nastepnej łyzeczki. Może tak spróbujesz?
      • mama0303 Re: Nutramigen 15.11.09, 19:50
        Jeszcze ja dodam coś niecoś.
        moja mała ma 8mcy.pije nutrę od ponad miesiąca.nie jest dopajana od
        urodzenia bo wogóle nie akceptuje i nie akceptowała ani herbatek ani
        soków,wody,kompotów-ogólnie nic.też zasypia przy butelce i podaję
        jej trochę mleka do zasypiania,z czasem dziecko śpi coraz rzadziej i
        chyba moze zasypiać z butlą(moja teoriabig_grin)w porównaniu do mojej-
        twoja dzidzia pije baaardzo regularniesmilemoja zosia nigdy nie wypiła
        więcej niż 170ml.a głównie 120(ale ona ma ogromne problemy jelitowe
        i moze dlatego)
        co do wątpliwości w skuteczność nutramigenu-ja też podejrzewam że
        będę musiała zmienić mleko.Zosia ma chyba(jeszcze jest pod
        obserwacją)nietolerancję fruktozy,a w nutrze jest właśnie fruktoza
        krystaliczna.bebilon pepti odpada bo powoduje dużą wysypkę.

Mam dość ważne pytanie:czy jest limit recept na nutramigen?
        przepisała mi pediatra 6szt na jednej recepcie,za 3 tyg poszłam znów
        a ona nie chciała mi przepisać tłumacząc że jest limit-6 na miesiąc
        dla jednego dziecka. ja potrzebujję ok 9sztsadmała ma 8mcy,do teraz
        piła nutrę + homogenat z mięsa krulika 1 raz dziennie, teraz nasza
        gastroenterolog pozwoliła zwiększyć ilość homogenatu do max 3razy
        dziennie jeśli mała chce,ale zjada raz 130ml.i raz lub dwa
        po60ml.reszta to tylko nutra i w żaden sposób 6 mlek nie wystarczy.

przepraszam że tyle do czytania wam dałamsmile.
        • halszka111 Re: Nutramigen 15.11.09, 20:36
          Nie wiem czy jest jakiś limit, ale chyba nie boja najczęściej biorę dwa razy po
          pięć puszek BP od razu, żeby niebiegac co chwilę do przychodni, co prawda nam to
          starcza na 2,5 miesiąca obecnie,no ale zamawiając nie informuje o tym lekarza.
          Ale na zdrowy rozum to bzdura z tym limitem, bo jeśli dziecko potrzebuje więcej
          to co, ma głodować. Absurd.
          • mama0303 Re: Nutramigen 15.11.09, 21:14
            no właśnie.byłam u nas w kilku aptekach jak zabrakło nam w wekend bo
            mała miała większy niż zwykle apetyt i wogóle nie chieli nam
            sprzedać bez recepty,i w końcu u dalekiej znajomej się udało,pod
            warunkiem że doniosę receptę.a wczoraj byłam w naszej aptece przy
            przychodni i pani powiedziała mi ze dostanę bez problemu tylko za
            100%opłaty(pół biedy,dodrze że jest jakieś wyjście jak mi się ten
            rzekomy limit skończy)myśle że od naszego gastroenterologa
            dostalabym receptę bez problemu ale mamy jakieś 100km.więc się nie
            kalkuluje(bliżej lekarza o takiej specjalności nie mamy)

a jak obliczyłam że gdyby dziecko piło tyle mleka jak piszą na
            opakowaniu to i tak by nie wystarczyło 6szt,więc może ta nasza
            pediatra jest jakaś inna?albo komuś wypisuje receptę na nasze
            nazwisko,kto wie...
        • maesstra Re: Nutramigen 15.11.09, 21:10
          moja córcia jest od miesiąca na Nutramigenie, oprócz alergii
          dodatkowo ma/miała (mam nadzieje że je zwalczyeiśmy) tokosyny c.
          difficile. Je 5 razy dziennie po ok 170 - 200 ml.
          Kupy robi przenajróżniejsze od ciemnozielonych, po szarozielone u i
          nadal dziennie zdarza się kupka wodnista śluzowata heh. Kup robi ok
          4-5 dziennie (dla mnie za dużo) i dotego naszą zmorą po przejściu na
          nutre stały się odparzenia. Czy u kogoś pogorszył się stan pupci po
          rzejściu na nutrę?

mama0303 ja myślę że nie ma jakiegoś ogranicznika na mleko nam
          pediatra przepisała 8 puszek. Bo co niby masz dziecko głodzić? nie
          rozumiem.

ehhh, czy te problemy się kiedyś skończą?
          • mama0303 Re: Nutramigen 15.11.09, 21:21
            nie,nie słyszałam o takich problemach(z pupcią)ale może te kupki są
            jakoś bardziej żrące?po tym jak moja mała przeszła na dietę-nutra z
            kleikiem,i homogenat(głównie gęsty kleik)i nagle jej kupa była jak
            siki brązowe to myślę że wszystko jest możliwe.

aha,teraz mi się przypomniało że jak przeszłyśmy na bebilon pepti to
            mała miała wysypkę a na pupci miała chrosty ropne,ale przeszły po
            kilku dniach,
            • w_isienka Re: Nutramigen 15.11.09, 22:42
              Stolce po Nutramigenie przypominają musztardę - co do konsystencji i koloru.
              Śluzu nie powinno byc w kupie, ale efekty przejscia na Nutrramigen powinny byc
              widoczne po 3 tygodniach minimum. Wczesniejsza zmiana np. na neocate nie ma sensu.
              Moje dziecię też robilo takie wodniste stolce i ze sluzem. U nas chyba jednak
              był to bardziej objaw zapalenia ucha niż alergii, ale pewności nie mam, ale po
              zapaleniu i 6 m-cu wszystko sie unormowało.
              Dawajcie probiotyki - np. BioGaia - polecam. U nas sie bardzo sprawdził.
        • dafami Re: Nutramigen 16.11.09, 14:08
          No tak, Nutramigen może byc spozywany przy nietolerancji sacharozy i laktozy, a
          o fruktozie nie piszasad

mamo0303 - roche mnie uspokoiłas z tym, ze i Zosia nie pije oraz, ze podajesz
          ciut mleczka do snu. Jednak, tak jak piszecie będę starała się tego nie robić
          lub tak pomanewruje z małym by upłynęły chociaż z 2 godziny. A picie spróbuje
          łyżeczką - tak wcisne mu wszystko w niewielkich ilościachwink

black.deffodl - Przez pierwsze dni pił po ok 200ml, teraz tzn. gdzieś od
          wczoraj wieczorem zostawia ok 50-60ml, czyli wypija po ok 150ml..hmm..
          Martwi mnie, że drugi raz dostał już wysypkę na całym ciele. Ta od
          wczoraj utrzymuje się do dzisiaj i doszły jeszcze rumieńce na policzkach.
          Zdaje się mu to nie przeszkadzać, a z brzuszkiem po Nutrze jest super. Dziwne
          kupki poobserwuję jeszcze, podobno po sztucznych mlekach bywają białe, ale śluz
          już mi się nie pojawił. Jeszcze sprawdzam, czy uczulenie nie jest po herbatce
          koperkowej, choc tam tylko w skladzie: glukoza i ekstrakt z herbaty.

Mi tez lekarka zapisala 6 opakowań. Mały wsuwa jedno opakowanie na 3,5 dnia. A
          jak schodzi u Was?
    • maesstra Re: podajecie wit D karmiąc nutrą ? 15.11.09, 22:21
      • mama0303 Re: podajecie wit D karmiąc nutrą ? 16.11.09, 07:14
        Ale wtedy nie była na nutrze tylko na piersi a potem na bebiko.na
        nutrze jesteśmy od ponad miesiącasmile
        • mama0303 Re: podajecie wit D karmiąc nutrą ? 16.11.09, 09:10
          coś mi się nie wysłało.
          chciałam napisać że podaję vigantol,ale on nie wchłania sie przy
          biegunkach,a mała miała przewlekłą do niedawna,i przez to miała
          lekką krzywicę.teraz dalej podaje bo nie powiedział mi periatra żeby
          przerwać.
      • dafami Re: podajecie wit D karmiąc nutrą ? 16.11.09, 13:48
        Maestra - pytałam się alergologa co wit., zrozumiałam, ze K przy Nutrze mam
        odstawić, a D podawać dalej.
        • maesstra Re: podajecie wit D karmiąc nutrą ? 16.11.09, 21:00
          ja odstawiłam całkowicie i zastanawiam się czy słusznie. Na puszce
          nutry jest napisane że zawiera wit. D
          • mama0303 Re: podajecie wit D karmiąc nutrą ? 16.11.09, 21:22
            chyba wszystkie mleka zawierają wit.D w niedużej ilości,ale
            najlepiej upewnij się,bo moja mała po przebytej krzywicy ma kości
            żebrowe tak wysunięte do przodu.ja sama nie zwracałam na to uwagi
            ale jak lekarz mi powiedział i pokazał że to jest nie tak jak
            powinno to teraz to zauwazam przy kazdej kąpieli i zastanawiam się
            jak będzie to wyglądało jak dorośnie.

a co do mleka:idzie nam ok 1 puszka na 3 dni a raz nawet na 2.5
            niestety trzeba wliczyć to co się wyleje bo tak się zdarza dość
            często.jak się wścieknie to nie wypije i koniec.a ja nie mam odwagi
            odgrzewać go ponownie.muszę zmienić pediatrę chyba,a na razie pójdę
            do szefowej naszego ośrodka i jej wygarnę.6 puszek nie wystarczy i
            koniec kropka.
            • mama0303 Re: podajecie wit D karmiąc nutrą ? 16.11.09, 21:28
              aha,Zosia dostała wysypkę pierwszy raz jak miała ok6.5mca po
              bebilonie pepti a teraz dostaje po lekach na
              alergię:ketotifen,zyrtec,teraz ma troszkę mniej ale od dziś podaję
              nalcrom to zobaczymy czy się pogorszy. też mam wrazenie że nie
              dokucza jej ta wysypka a raczej liszaje teraz.
              • dafami Re: podajecie wit D karmiąc nutrą ? 16.11.09, 21:39
                a to ciekawe z ta wysypka. zyrtec raczej odpada u nas, bo juz 3 tydz bierzemy,
                za to podejrzany encorton (od 5 dni), dzis juz odstawiony - zobaczymy.
            • dafami Re: podajecie wit D karmiąc nutrą ? 16.11.09, 21:35
              nie odgrzewaj Nutrageny! Na opakowaniu jest napisane, ze po kontakcie z woda
              szybko sie psuje i 3eba zuzyc w ciagu godziny. A jakiej uzywacie wody? kranowki
              czy np Zywiec Zdroj?
              • ma_niusia Re: podajecie wit D karmiąc nutrą ? 16.11.09, 21:51
                Na szczęście Radek Nutramigen2 zjada ładnie, nie wrócił do swojej dotychczasowej
                ilości ale zawsze wypije ponad 100ml. Wszystkie plamy zniknęły i dziś po
                kontrolnej wizycie u pediatry mamy błogosławieństwo na dalsze rozszerzanie diety.
                A mleko robimy na Żywcu Zdrój, a jak zabraknie to kranówa przegotowana, ale to
                rzadko.
                • mama0303 Re: podajecie wit D karmiąc nutrą ? 16.11.09, 22:05
                  kranówa przegotowana i żywiec zdrój.
                  Nie odgrzewam,a po godzinie już dawno jest wylane bo przeciez
                  stygnie szybko,i dlatego idzie jeszcze więcej mleka niż powinno. mam
                  prośbę,jak pójdziesz po następną recepte(bo teraz miałaś 6?)to
                  napisz czy nie miałaś problemusmileok? na razie mam jeszcze 3 całe i
                  jedną otwartą,ale ten babsztyl mi łaski niech nie robi pójdę do
                  innego lekarza i pewnie bez problemu dostanę.przeciez nie daję nutry
                  małej dla kaprysu,tylko jest to ostateczność.
                  • dafami objawy po Nutramigenie 18.11.09, 16:26
                    Czy wystapiły u Waszych Dzieci jakieś objawy po Nutrze? Wspominałyście o wysypce...
                    U nas jest (a nigdy wcześniej czegoś takiego nie było) znikająca wysypka na
                    całym ciele, rumiane chyba swędzące policzki, doszła kaszka bezbarwna na czole,
                    i ostatnio coś trze stópką o stópkę ale tam żadnych zmian nie widzę. Poza tym po
                    Nutrze problemy z jelitkami, jak ręką odjął.

Co do wody przechodzimy na gotowaną kranówkę, codziennie prawie butelka zywca
                    zdrój, to z torbami pójdziemy heh
                    • mama0303 Re: objawy po Nutramigenie 18.11.09, 19:39
                      my najpierw przeszłyśmy ze zwykłego bebika na bebilon pepti a po
                      jakoś tak trzech tygodniach na nutrę i tak już zostało.U Zosi nigdy
                      nie było ani chrostki na ciele,a dzień po wprowadzeniu bebilonu była
                      cała wysypana drobniutką kaszką,miała liszaje na nóżkach i
                      suche,rumiane policzki,i tak już u nas zostało,z tym że wysypki nie
                      ma ale policzki i liszaje pojawiają sie i znikają. policzki są
                      suchawe cały czas ale nie bardzo.smarujemy się robioną maścią na
                      receptę ale tylko jak się pogarsza.pozdrawiamsmile
                  • monika_81 Re: podajecie wit D karmiąc nutrą ? 02.01.10, 10:57
                    Ja dostaję receptę od razu na 8 opakowań, bo pediatra powiedział, że
                    na tyle może wystawic.
    • betitk Re: Nutramigen 19.11.09, 11:09
      czesc moj tez synek nie chciał pic i mieszałam nutramigen z wczesniejszym
      mlekiem proporcjonalnie i jakos sie przestawil ale nie na dlugo bo potem
      wykrylismy ze jest uczulony na kazeine ktora jest w nutramigenie. Spróbuj od
      zmieszania tak mi mowil lekarz ze jak nie chce pic to nalezy mieszac
      powodzenia
      • mama0303 Re: Nutramigen 19.11.09, 15:59
        Mam pytanie odnośnie kupek.Zosia robiła śluzowe i babdzo luźne i
        dlatego przeszłyśny na nutramigen ale nigdy nie miała białych
        grudek,od poniedziałku dostaje nalcrom,a śluzu jest jedynie trochę
        mniejno i te grudki się pojawiły.
        czy te grudki są ok? czy mogą świadczyć o tym że nietolerancja jest
        nadal? wizyte mamy dopiero za dwa tygodnie a mała dostaje tą nutrę
        dalej a w niej jest fructoza której mała prawdopodobnie nie
        toleruje.nasza pediatra twierdzi że składniki w hydrolizatach są tak
        rozbite że nie powinny uczulać.jej ogólny stan jest lepszy tzn je i
        przybiera ale od ok 2 dni jest marudna i w nocy gorzej śpi.

jakby tego było mało dziś zjedła kawałek smoczka!odgryzła i połknęła
        tak 1cm/0.4cm.boję się żeby do żołądka się jej nie przykleił.jedna
        kupka już była ale bez...sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka