Dodaj do ulubionych

Astma epizodyczna

18.02.04, 14:16
Czy ktoś sie spotkał z takim określeniem? Wcozraj byłam u alergologa i po
wywiadzie pan dokotor tak okreslił to co ma mój mały - co prawda dusznosci
to on miewał i swisty ale tylko jak chorował na zpalenie oskrzeli, ależeby od
razu astma? Testy skórne ma mieć robiobe w przyszłym tygodniu na alergie
pokarmowa a na wziewnę dopiero jak sie skończy sezon grzewczy bo teraz
podobno nie ma sensu.I czy coś pyli teraz?Bo wg lekrza jak mały chorował na
oskrzela w lutym ( co roku)to wskazuje na jakieś uczulenie .Już jestem
całkiem głupia bo tu alergolog tu gastrolog ( reflux na tle alergicznym) i
tak w kółko.Młay ma zwiększpona dawke Floxotidu na 125 ( miał 50 przepsiane
przez lekarza rodz.).Czy ten Floxotide nie ma jakiś skutków ubocznych , możnn
go tak stosowac ?a ja sie tak cieszyłą jak przeszło mu ATZ i skaza białkowa
jak mia 1,5 roku!!!!A jednak nie....
Obserwuj wątek
    • zgagusia Re: Astma epizodyczna 18.02.04, 15:16
      astma epizodyczna to po prostu astma wystepujaca okresowo - w ciagu roku
      zdarzaja sie epizody astmy. Teraz zaczyna pylic leszczyna i niebawem dolaczy
      olcha. Flixotide mozna brac bez obaw kilka lat - przynajmniej wszedzie gdzie
      sprawdzalam tak podaja. Moj syn tez to bierze, w tej chwili 50 w dysku (ma 4,5
      roku, ile lat ma Twoj?). Poczytaj sobie strone:
      www.astma.edu.pl
      jest tam tez serwis pylkowy, dowiesz sie jakie pylki sa Twoim regionie
      pozdrawiam
      Aga
      • kari7 Re: Astma epizodyczna 18.02.04, 15:53
        Mój mały ma 3,5 roku.I dostal Flixotide 125 w ma brać przez tibę ( i do tego
        tuba do wziewów która mamy czyli babayhaler jest juz niedobra bo jest dla
        mniejszych dzieci - mały brał wziewy jak miał pół roku- i mam kupowac nową, na
        razie będe dawać tą co mam).Kurcze - a ja myślałam ze alergia wiewna objawia
        sie katarem ,kaszlem, podpuchnięte oczy itp....A mój młay po prostu 2 razy do
        roku choruje a lejak juz to od razu oskrzela lyb płuca i do tego dusznosci i
        świsty. Czyli to co ma mały i nieleczone mołoby sie przemimić w normlana stmę
        jak rozmumiem? Poczekam na testy pokarmowe.Czy faktycznie teraz nie sensu robic
        testów na wiewzne rzeczy czy lekarz nie chce mi robic tegi i tego naraz?
        Pozdrawiam
        Kari
        • zgagusia Re: Astma epizodyczna 18.02.04, 16:30
          3,5 roku to chyba jeszcze za maly na Dysk wiec faktycznie musi brac przez tube.
          My do aerozoli uzywamy Aerochamber - ale to wydatek ok. 70 zl sad Trudno mi
          powiedziec jak to jest z tymi testami - moj maly mial robione pod koniec
          listopada (wtedy tez juz nic nie pyli...). I wyszlo mu silne uczulenie na olche
          (niedlugo zacznie pylic, az sie boje co to bedzie...), trawy i zboza. Moj synek
          nigdy nie mial alergii pokarmowej.

Aga
          • kari7 Re: Astma epizodyczna 18.02.04, 16:44
            A czym sie rózni dysk?Bo jestem kompletnie zielona.
            Wiesz co tych testów wziewnych to lekarz chce tez zrobic na rztocza i kurz (?)
            ale mówi że dopóki grzeją w mieszkaniach to nie ma sensu.Nie rozmumiem tego bo
            jak ma na coś to itam my wyjdzi. Oj zaboczymy co wyjdzie wpokarmowych rzeczach
            bo mama nadzieje,ze nie białko.....
            Pozdrawiam
            • zgagusia Re: Astma epizodyczna 18.02.04, 20:24
              troche trudno bedzie wytlumaczyc 'na odleglosc' czym sie rozni dysk ale
              sprobuje. Pudelko z lekiem ma ksztalt malego dysku - stad pewnie nazwa. Po
              odpowiednim otwarciu tego pudelka ukazuje sie ustnik z otworkiem do komory w
              ktorej znajduje sie 1 scisle okreslona dawka leku w postaci proszku tak
              zmikronizowanego ze jego drobiny bez trudu docieraja do oskrzeli i pluc. Przez
              ten ustnik nalezy wykonac 1 wdech = 1 dawka leku. Na pudelku jest licznik
              dawek - duza zaleta w porownaniu z aerozolem przy ktorym trzeba 'na oko'
              oceniac ile jeszcze dawek jest (zwlaszcza gdy lek jest uzywany sporadycznie i
              nie wiadomo ile tam go jest). Dysk jest maly, swobodnie miesci sie w torebce
              czy kieszeni - nie jest do niego potrzebna tuba (oszczedza sie te 70 zl...) a
              efektywnosc przyjetej dawki jest taka sama jak aerozolu przez tube. Napisalam
              ze Twoje dziecko chyba jeszcze za male na Dysk bo generalnie przyjmuje sie ze
              Dysk od 4 roku jest. Moj synek dostal na poczatek taki gwizdek do nauki brania
              leku z dysku - ktory gwizdal przy odpowiednio mocnym wdechu.

Aga
    • isma Re: Astma epizodyczna 18.02.04, 15:24
      Nie pyli, za to plesnie sa, i kurz ;-(((

Flixotide nalezy zazywac dlugotrwale, nawet w okresie polpszenia, zeby utrwalic
      efekt terapeutyczny - jest to steryd kontrolujacy astme, hamujacy stan zapalny,
      nie przerywajacy doraznie ewentualnego napadu dusznosci. Natomiast w przypadku
      zaostrzen, spowodowanych np. infekcjami, jego dawke trzeba zwiekszyc. Zasada w
      terapii astmy jest, zeby nie dopuszczac do pojawienia sie dusznosci, ktora moze
      byc bardziej niebezpieczna, niz ewentualne - znikome - skutki uboczne
      dlugotrwalego stosowania lekow.

W terapii sterydami wziewnymi zaleca sie plukanie jamy ustnej po inhalacji (lub
      wytarcie gazikiem), zeby zapobiec ewentualnym dzialaniom niepozadanym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka