Dodaj do ulubionych

Marzę o jędrnym ciele

27.12.24, 21:50
Zbliżam się do 50, jestem dość szczupła, nie narzekam na figurę ale brak jędrności, szczególnie uda i pośladki. Praca siedząca. Czy da się w tym wieku chociaż trochę popracować nad ciałem ? Mam astmę i duży wysiłek fizyczny nie dla mnie, czy jest szansa ?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Marzę o jędrnym ciele 27.12.24, 21:58
      Pływanie. I szczotkowanie.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Marzę o jędrnym ciele 27.12.24, 22:39
        To samo bym zaproponowała
      • mama-ola Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 11:03
        To szczotkowanie trzeba codziennie?
        • skumbrie Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 14:11
          Wieszasz szczotkę w kabinie prysznicowej i szczotkujesz się przed prysznicem. Zajmie ci to chwilę, nie trzeba się szczotkować godzinami 😉
          • maslova Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 17:49
            A jaką szczotką się szczotkuje?
            • primula.alpicola Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 17:53
              maslova napisała:

> A jaką szczotką się szczotkuje?

Na przykład Lullalove
            • wapaha Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 18:00
              maslova napisała:

> A jaką szczotką się szczotkuje?

ja mam z rossmana
              for youe beauty
              mają też z manufaktury piękna
              • maslova Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 18:03
                Dziękuję 🙂
              • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 30.12.24, 08:38
                Ja też mam z Rossmana i jest ok. Te droższe moim zdaniem to taki inatagramowy hype. Naprawdę wystarczy szczotka za 20zl , byle regularnie stosowana
            • skumbrie Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 17:32
              Dowolną, której będziesz używać 😀
      • panirobak82 Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 11:18
        Taaa szczotkowanie ujędrni 50 letnie zasiedziałe ciało😂😂Skąd takie głupoty bierzecie?
        • marta.graca Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 11:21
          A czemu by nie?
        • skumbrie Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 14:10
          Wygładzi. Wizualnie będzie lepiej, a w tym wieku to już dużo.
      • autentyczka Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 21:03
        Ale w sunie to ile trzeba szczotkować? 5 czy 15 minut?
        • skumbrie Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 17:33
          Mnie to zajmuje niecałe dwie minuty, ale jeśli dasz radę 5 lub 15, to śmiało 🙄
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Marzę o jędrnym ciele 27.12.24, 22:03
      A czy stosujesz dietę wykluczająca alergeny?
      • danka88 Re: Marzę o jędrnym ciele 27.12.24, 22:25
        Pomoże pójście na siłownię i robienie ćwiczeń z obciążeniami na pośladki i uda. Żadne fitness skakańce wygibańce tylko spokojny trening. Druga sprawa to masaże . Jeśli ci się chce rób sobie okłady z błota z morza martwego zawijasz sie w folię spożywczą i pod koc . Super sprawa to naprzemienne prysznice zimna-ciepła woda. Do lata będziesz laseczka
        • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 27.12.24, 22:59
          Bzdura. Owszem w tym wieku powinien być trening siłowy na zanikająca masę mięśniową ale cardio jest również bardzo korzystne.
          • thea19 Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 09:33
            Jeśli ma astmę, to cardio może nie być dla niej dobre. Trening siłowy jak najbardziej, jest na niskim tętnie i utrzymuje mięśnie jeśli trenuje się ciężko
    • armamagedon Re: Marzę o jędrnym ciele 27.12.24, 22:58
      Ja tylko off-top - jeśli z powodu astmy masz ograniczenia w aktywności, to masz astmę niekontrolowaną i wymaga to pilnej kontroli i modyfikacji leczenia. Sport jest jak najbardziej wskazany w astmie, pomaga w jej dobrej kontroli. Chory z dobrze leczona astma żyje średnio tak długo jak rówieśnicy i w takiej samej jakości.
      Co do jędrności - ćwiczenia siłowe, szczotkowanie na sucho.
      • miaumia Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 11:17
        Popieram - mam astmę i ćwiczę, codziennie podejmuję różne wysiłki. Sport poprawia jakość oddechu i nie jest zagrożeniem, jeśli nie wpada w ekstremum.
      • eagle.eagle Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 12:31
        Mam koleżankę astamtyczkę która, w pewnym roku, była siódma na świecie w kategorii kobieta kulturystka - i wtedy była już 40+.
    • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 27.12.24, 22:58
      Ja mam prawie 43 lata i nie narzekam ale nie oszukujmy się, samo się nie robi.
      U mnie się sprawdza:
      - sport, no sorry. Mam stała rutynę 1x w tyg zajęcia fitness cardio, 1x sztangi i czasem 1x squash.
      - codzienne picie kolagenu 10g rybiego
      - codzienne rolowanie się przed snem drewnianym wałkiem
      - dbanie o białko w diecie - ok 100g dziennie przy wadze 60kg

Nie ma żadnych innych cudów. Możesz wywalać kasę na zabiegi i na chwilę coś tam poprawia ale uwierz mi, długotrwały i widoczny efekt gwarantuje wypracowanie swojej rutyny, która się lubi i która da się utrzymać. Ja sobie wypracowałam taka jak napisałam wyżej i u mnie się sprawdza.
      • makurokurosek Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 02:56
        "Ja sobie wypracowałam taka jak napisałam wyżej i u mnie się sprawdza."

Przestanie się sprawdzać gdy wejdziesz w okres menopauzy.
        • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 08:57
          Takie życie. Kieruję się w życiu zasadą że robię tyle ile mogę i na co mam wpływ.
          Jaki cel miał Twój komentarz?
          • primula.alpicola Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 09:07
            youngagain napisała:

> Takie życie. Kieruję się w życiu zasadą że robię tyle ile mogę i na co mam wpły
            > w.
            > Jaki cel miał Twój komentarz?

Że i tak wszystkie umrzemy, więc na uj się starać.

I co za kompletna bzurka, aż przykro czytać. Menopauza powie SPRAWDZAM.

N/t tradycyjnie polecam siłownię 3x, i ze 2 steady cardio, niechby i marsz po bieżni pod górkę, ze 30 minut, tak żebyś się spociła. Albo w lesie, czy parku.
          • makurokurosek Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 12:26
            Zdrowy tryb życia powinien być nawykiem , natomiast przywiązywanie zbyt dużej wagi do wyglądu to po prostu próżność.
            • primula.alpicola Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 12:48
              A "zbyt dużą wagę" definiuje kto..?
              • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 12:52
                No właśnie, kto?
              • maslova Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 13:02
                No właśnie, a co to znaczy "zbyt duża waga"?
                • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 13:16
                  Nie wiem. Nie operuje w takich kategoriach. Jakbym miała wyrazić swoją opinię to taka, która zaczyna powodować problemy zdrowotne.
                  • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 13:58
                    Haha doczytałam, pokręciło mi się.
                    Niech każdy dba o siebie i przykłada taka wagę jak chce ale niech nie krytykuje innych za zbyt mała lub zbyt duża wagę przykładana...Czy życie by nie było prostsze?
                    Niż jakieś wytykanie że skoro ktoś dba to jest próżny
                    • maslova Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 14:53
                      Youngagain, zgadzam się z Tobą.
        • fogito Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 09:17
          Ja już po menopauzie i żadnych strasznych zmian nie ma. Trzeba dbać o ciało i tyle.
      • panna_lila Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 09:05
        „ prawie 43 lata i nie narzekam ”
        Młoda jesteś,zdziwiłabym się gdybyś narzekała. W tym wieku to i bez takiej rutyny można nie mieć problemów z jędrnością ciała
        • maslova Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 09:11
          A w jakim wieku te problemy się pojawiają?
        • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 10:06
          Haha dobre..
        • anka_one_and_only Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 12:36
          Ta jasne big_grin te czterdziestki z ciałami jędrnych dwudzestolatek...
          • primula.alpicola Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 12:50
            anka_one_and_only napisał(a):

> Ta jasne big_grin te czterdziestki z ciałami jędrnych dwudzestolatek...

Żadna normalna czterdziestka nie aspiruje do wyglądu i jędrności skóry dwudziestki.
            • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 12:57
              Co wiek ma do tego? Ja chcę mieć jędrne i wysportowane ciało (i mam bo się staram) a nie ciało 20tki. Ileż ja widuję na ulicach nie wysportowanych 20-tek...
              Autorka pytała o jędrne ciało a nie ciało 20-, 25- czy 30-latki.
            • fogito Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 09:27
              Wiele 20 latek ma gąbczaste ciała z cellulitem, więc faktycznie ciężko do tego aspirować. Na siłowni są kobiety w różnym wieku, ale lepiej wyrzeźbione ciała mają te starsze, o tego nastoletniego tluszczyku już nie mają.
              • hermenegilda_zenia_is_back Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 10:44
                Dokładnie, jako rasowa smarka podczas depilacji laserowej usłyszałam, że tak jędrnej skóry bez celulitu to pani kosmetolog dawno nie widziała a ma w gabinecie głównie panie 20 lat młodsze ode mnie, czyli te wspomniane 20+ .
                • hermenegilda_zenia_is_back Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 10:45
                  Rasowa ematka nie smarka przecież 😀
                  • homohominilupus Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 13:23
                    hermenegilda_zenia_is_back napisała:

> Rasowa ematka nie smarka przecież 😀

Ale to jest rasowa smarka 😁
                • primula.alpicola Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 11:13
                  hermenegilda_zenia_is_back napisała:

> że tak j
                  > ędrnej skóry bez celulitu to pani kosmetolog dawno nie widziała

One się chyba tego tekstu uczą na szkoleniach🤪
                  • kotejka Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 11:21
                    primula.alpicola napisała:

> hermenegilda_zenia_is_back napisała:
                    >
                    > > że tak j
                    > > ędrnej skóry bez celulitu to pani kosmetolog dawno nie widziała
                    >
                    > One się chyba tego tekstu uczą na szkoleniach🤪

No weź wink
            • gr.uu Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 09:36
              Na zdjęciu 26-latka. Istotnie, nie aspiruję
              • fogito Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 12:31
                🫣
          • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 12:53
            Dokładnie. Jakoś nie widuję. Raczej 40+ z jędrnym wysportowanym ciałem jest w mniejszości niz na odwrót.
            Jak to kurde niektórzy mają jakąś potrzebę umniejszenia, zdyskredytowania innych ..
          • maslova Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 13:04

> Ta jasne big_grin te czterdziestki z ciałami jędrnych dwudzestolatek...

Nie zauważyłam, aby autorka wątku wyrażała pragnienie posiadania ciała jak dwudziestolatka. Mowa była o jędrnym ciele.
      • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 13:13
        To foto sprzed 3-4 miesięcy. Jestem zadowolona. I naprawdę nie spędzam życia myśląc o wygladzie. Mam dzieci, które połowę miesiąca wychowuje sama oraz intensywną pracę. Uważam, że trzeba znaleźć swój JAK NAJPROSTSZY system, inaczej nie utrzymany rutyny za długo. Ja znalazłam 2 zajęcia fitness które mi pasują i są ok godzinowo w tygodniu i wbiłam je w kalendarz. Tak jakbym wbiła wizytę u lekarza. To są integralne części mojego tygodniowego planu. I nie poświęcam wysiłku na szukanie zajęć, na zmuszanie się do ćwiczeń w domu, na eksperymentowanie. Mam swoją środę o 19:00 i niedzielę rano i już. Nic więcej nie myślę o tym. Jedyne co to ważne żeby nie odpuszczac bo zimno, bo się nie chce. Jest w kalendarzu to idę. Dlatego te zajęcia muszą być "lubiane". Ja swoje bardzo lubię.
        Tak samo mam z kolagenem - zrobiłam nawyk że to pierwsza rzecz która rano pije z kawą. Dzięki temu nie zapominam i Jet dla mnie już naturalne.
        Co do rollera - jest na wierzchu przy łóżku i jak się kładę to mi "wpada" w oko i zawsze te 2-3min wieczorem się przerolluje. Tak samo szczotka w łazience (szczotkuje się rano zazwyczaj).
        Każdy musi znaleźć swój system. Ja dzielę się tym co u mnie się sprawdza
        • anka_one_and_only Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 13:30
          Super wyglądasz!
          • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 13:50
            Dziękuję 🩷🩷🩷
            • claudel6 Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 21:08
              Ty ważysz 60 kg?? no co Ty. chyba że te mięśnie takie ciężkie smile
              • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 22:28
                Tak, po świętach teraz nawet więcej bo sobie odpuściłam a w tym wieku niestety już wystarcza 2 tyg pozwalania sobie na słodycze i mam +2.5kg na plusie i +2xm w udach. Już się pogodziłam z tym, że po 40 alkohol i słodkie out.
                Zrzucę te 2kg, wracam do nawyków
        • kura17 Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 14:52
          swietnie wygladasz!
          i wlosy tez piekne smile

... ja bym jeszcze chciala zdjecie z boku, zebym mogla na pupe popatrzec - uwielbiam kobiece pupy LOL
          moja silownia to zaglebie pieknych tylkow!
          • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 16:36
            Haha kuro you made my day! Właśnie idę na trening więc cyknelam. Chociaż trudno mi się pozbyć wrażenia "jestem klaczą na targu"wink)
        • fogito Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 09:29
          I jak widać kobieta wygląda lepiej niż niejedna dwudziestolatka.
        • gr.uu Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 09:37
          Fajne efekty. Ale i tak Ci niektóre napisza, że bez sensu bo umrzesz jak każdy 😄
          • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 22:26
            Przynajmniej mnie pochowają w trumnie Swink
            • fogito Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 23:42
              I to jest konkretny argument. 😎
    • hrasier_2 Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 00:12
      Zrób sobie serie drenażu limfatycznego.
    • makurokurosek Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 02:52
      To tak jak byś pytała czy da się coś zrobić by cały czas mieć szesnascie lat.
      Człowiek się starzeje, utrata elastyczności skóry jest czymś naturalnym , możesz na chwilę oszukać czas ale skutki nie są najlepsze , a efekt bardzo krótkotrwały.
      Zamiast skupiać się na urodzie skup się na czerpaniu radości z życia póki jeszcze nie pojawiły się problemy zdrowotne .
      Nastka już nie będziesz, w głowie żadnemu przystojnemu dwudziesto czy trzydziestolatkowie też nie zawrócisz, a umartwiać się by zainteresować swoją osobą starego dziada to jednak trochę żałosne.
      • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 09:09
        Zgadzam się, że pewne zmiany są nieodwracalne, są częścią życia i nie ma co załamywać rąk. Starzenie się jest przywilejem - nie każdy m ato szczęście by dożyc nawet 40rż...
        Jednak nie rozumiem dlaczego źle postrzegane jest dbanie o siebie w celu dobrego wyglądu po przekroczeniu jakiegoś wieku. Ile możemy to róbmy, na co mamy wpływ to róbmy. Z głową i umiarem ale co w tym złego? Nie rozumiem tekstu o wyrywaniu młodych facetów - czy dobry wygląd tylko temu służy? Ja jakoś nie celuję w młodszych mężczyzn a lubię dobrze wyglądac , dbać o siebie, starać się mieć to jędrne ciało. Taki trochę Twój tekst wydaje mi się podszyty oceną i zazdrością...
        • makurokurosek Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 12:33
          "Jednak nie rozumiem dlaczego źle postrzegane jest dbanie o siebie w celu dobrego wyglądu po przekroczeniu jakiegoś wieku. "

Po pierwsze dbać o siebie powinno się zawsze niezależnie od wieku i wyglądu. Zdrowy tryb życia powinien być nawykiem. Codzienny ruch powinien być tak oczywisty jak mycie zębów , nie odmłodzi nas ale wpłynie na poprawę naszego zdrowia.

"Nie rozumiem tekstu o wyrywaniu młodych facetów - czy dobry wygląd tylko temu służy? "

Nadmierne przywiązanie do wyglądu i młodości mają kobiety , które traktują to jako klucz do zdobycia facetow.

• youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 12:54
            Ooo ciekawe. Na jakiej podstawie tak twierdzisz?
          • maslova Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 13:06
            > Nadmierne przywiązanie do wyglądu i młodości mają kobiety , które traktują to jako klucz do zdobycia facetow

Poproszę o definicję "nadmiernego przywiązania do wyglądu i młodości".
          • simply_z Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 13:15
            Po prostu przyznaj kurosko, ze jestes ciężko wygladajaca, nieatrakcyjna baba.
            • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 13:18
              Czyli dbająca o siebie mężatka lub kobieta w związku ma zapędy do zdrady?
            • kura17 Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 14:50
              > Po prostu przyznaj kurosko, ze jestes ciężko wygladajaca, nieatrakcyjna baba.

no ja sie przyznaje, ze jestem ciezko wygladajaca, nieatrakcyjna baba uncertain
              mimo, ze cwicze polecana tu silownie oraz cardio + trzymam deficyt kloryczny + jem duzo bialka ...
              i wlasnie po takich komentarzach widac wyraznie, ze choc w watku Klamki wszystkie sie zapieraja, ze "nikt wygladu nie ocenia" - owszem, ludzie oceniaja wyglad. nie wiem, czy na glos i az tak dramatycznie, jak tam opisano, ale oceniaja na bank - patrz wyzej ...
              • simply_z Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 17:26
                Kuro (nie mylić z Kurokurosek coś tam), nikt też nie napisał:

Nadmierne przywiązanie do wyglądu i młodości mają kobiety , które traktują to jako klucz do zdobycia facetow.
                lub o próżności.
              • anka_one_and_only Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 09:03
                Oczywiście że oceniają, to pierwotne i ewolucyjne. Dziwne, żeby człowiek przez dziesiątki tysięcy lat oceniał po wyglądzie własnie, czy dany osobnik może być zagrożeniem czy nie, a nagle w XXI wieku przestał oceniać po wyglądzie bo nie wypada. Mamy głeboko zakorzenione ocenianie po wylądzie czy ktoś należy do "naszego stada" czy nie.
      • miaumia Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 11:21
        Oj tam, propaganda patriarchalna. Znajome mojej Mamy zawróciły w głowie o kilkanaście i kilka lat młodszym i są w stałych związkach z dziećmi.
        Wszystko zależy od wewnętrznej świeżości wink
        • simply_z Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 12:15
          Znowu udajesz nastolakte świrze?
      • bassino22 Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 08:37
        Treningi silowe, carrdio powinny być rutyną w dbaniu i siebie. Tyle się o tym mów! Ale dalej znajdzie się jakaś matrona, co powie, że chcesz wyrwać chłopa i masz się ogrodzie ze starością. W Polsce większość kobiet po menopauzie ma problemy z osteoporoza. A siłka jest najlepszym lekarstwem na osteoporozę. Cardio to zapobieganie chorobom serca. Często wiedzę otyłe kobiety menopauzalne, które mają pazury co trzy tygodnie robione, ale poćwiczyć to już czasu nie mają.
        • fogito Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 08:44
          Taka prawda. Kwestia priorytetów.
        • gr.uu Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 09:19
          A gdyby nawet chciała wyrwać to jest coś złego? Wkurzające jest to ciągle sygnalizowanie cnoty "ja to ćwiczę tylko dla zdrowia, nie jak te próżne baby dla wyglądu". A prawda taka, że ciału jest wszystko jedno, czy do pójścia na trening motywuje cię długie życie w zdrowiu, dobry wygląd w lustrze czy poderwanie faceta.
          • apallosa Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 09:27
            Otoz to...mądrze napisane.
            Ja akurat lubię i chce wyglądać młodziej, tak atrakcyjnie jak się da.
            A ćwiczyć lubię, chce i muszę. Mam problem z kolanami, więc nie wszystkie ćwiczenia są dla mnie, ale callanetics, barre, ćwiczenia siłowe odpowiednio dobrane cwicze i jestem przeszczesliwa.
            Moim marzeniem, być może niedosciglym jest jedną z moich S.P. pacjentek...jaka ta niewiasta miała figurę! Nie do uwierzenia...
            Była już panią po 90- te, postury średniej, ale ciało...gladziutkie, bez jednej gładki, zmarszczki, zylki- niczego. Twarde,zbite, jędrne...nie uwierzycie mi? Trudno.
            No niejedna młoda kobieta dałaby się pokroić i posolić - w tym i ja. No ale w/w Pani całe życie uprawiala sporty, była zresztą nauczycielka gimnastyki .
        • wapaha Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 09:31
          basisino, ale nie musi być matrona. wątki fitnessowe na forum tez są glanowane-i zawsze ktoś je rozpierdzieli, mimo że są skarbnicą wiedzy, motywacji, wsparcia. Nie są lubiane-bo są traktowane jako przechwałki, jako wywyższanie się, argumenty w innych dyskusjach gdy nie ma jak dowalić w stylu : idź lepiej pobiegaj, jesteś złą matką bo katujesz sie na siłowni itp to standard
          -mimo że wątki /wpisy fitnessowe są świadectwem tego, co powinno być dla wszystkich obligatoryjne-a więc dbanie o zdrowie, o dobrostan.-traktowane sa jak jakieś rocket science

tak naprawdę to ciężki temat....who grzmi o otyłości, firmy świadczące usługi sportowe prześcigają się w pomysłach, pakietach,ubiorach, trenerzy personalni rosną jak grzyby po deszczu a jednak... aktywność ruchowa wciąż jest niedoceniana i bagatelizowana..

• simply_z Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 16:27
            Myślę, że nie o to chodzi, po prostu część osób czytając wątki o drobiazgowym liczeniu kalorii, monitorowaniu przeróżnych parametrów oraz wdrażaniu poszczególnych planów treningowych zakładająch wzmocnienie tego, ujędrnienie tamtego (wszystko okraszone trudnymi terminami), zwyczajnie się gubi i czuje, że ich ruch polegający na zwykłej jeździe na rowerze, pływaniu czy wspinaczce, jest czymś gorszym, a ciało i tak wygląda jak typowe skinny fat. Moim zdaniem ważny jest ruch jako taki, regularny, w miarę długi i czesty.
            • wapaha Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 16:47
              simply_z napisała:

> Myślę, że nie o to chodzi, po prostu część osób czytając wątki o (...)zwyczajnie się gubi i czuje, że ich ruch p
              > olegający na zwykłej jeździe na rowerze, pływaniu czy wspinaczce, jest czymś go
              > rszym, a ciało i tak wygląda jak typowe skinny fat.

wiesz- ale to świadczy o tym , że :
              - aktywne w tych wątkach źle robią ?
              - aktywne w tych wątkach nie powinny tego robić ?
              - aktywne powinne podkreslać co kilka postów, że każda aktywność ruchowa jest ważna ?
              - a ktywne w tych watkach nie powinny cieszyć się swoimi postepami a już na pewno nie powinny wklejać swoich zdjęć ?
              - i dlatego zagubione forumki hejtują te aktywne ? suspicious - by nie czuć się zagubione i gorsze ?

problem jest w tematycznych wątkach czy w odczuciach osób, które uważają się za gorsze i skinny fat ?

probMoim zdaniem ważny jest ruc
              > h jako taki, regularny, w miarę długi i czesty.
              >
              zgadzam się z twoim zdaniem -jeżeli chodzi o aktywność ruchową nie nastawioną na żadne cele sportowe

( bo jak ktoś chce szybciej/więcej/mocniej/dłużej to musi trening urozmaicić w tym krótkimi sesjami/interwałami )
              • simply_z Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 17:04
                Absolutnie nie, zresztą ja w tych wątkach nie udzielam się jakoś aktywnie, nie hejtuję, raczej podczytuję, bo zawsze mogę się czymś zainspirować. Może po prostu wynika to też z tego, że trzeba z czegoś zrezygnować na rzecz sportu i niektórym osobom to nie pasuje, no bo jak to? zrezygnować z serialu?
    • anorektycznazdzira Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 09:04
      Powinnaś popracować nie dla wyglądu, tylko dla zdrowia.
      Osoba około 50ki zdecydowanie wchodzi w okres, kiedy mało jędrny pośladek zacznie być jej najmniejszym problemem, jeśli nie popracuje nad formą fizyczną.
      Przy astmie też się można ruszać i dopracować przyzwoitej formy. Pośladki się pewnie też poprawią, chociaż na wygląd z liceum bym nie liczyła. Życie. Ważniejsze, żeby cieszyć się dobrą formą.
      • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 09:11
        Zgadza się. Zwłaszcza że często te zmiany dla zdrowia skutkują zmianami w wyglądzie. Pozytywnymi.
      • primula.alpicola Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 09:11
        Słaby pośladek stanowi problem dla kręgosłupa, stabilizacji i takie tam podobne dobiazgi. Zatem jak najbardziej warto go ćwiczyć dla zdrowia.
        • fogito Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 09:20
          Dokładnie. Zresztą ja mam bardziej umięśnioną figurę niż w liceum. Wtedy ważyłam tyle samo, ale poza jazdą na rowerze nie robiłam nic.
          • hrasier_2 Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 11:08
            Dobrze w swoim domu i kąciku fitness, mieć też rower stacjonarny. Zwłaszcza jak jest pogoda paskudna lub taki smród za oknem.
            • miaumia Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 11:24
              Mam stacjonarny i lubię pokonywać wiele km z muzyką w tle przy takiej nijakiej aurze. I chyba wsiądę zaraz wink
        • kotejka Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 15:11
          primula.alpicola napisała:

> Słaby pośladek stanowi problem dla kręgosłupa, stabilizacji i takie tam podobne
          > dobiazgi. Zatem jak najbardziej warto go ćwiczyć dla zdrowia.

I kolana
          Słaba dupa to bolące kolana
    • homohominilupus Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 11:30
      Z astmą przebiegam ok 40 km tygodniowo od lat. Chodzę po górach. Więc proszę Cię.
      • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 12:55
        💪💪💪
      • pazdziernikowa47 Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 15:00
        Te 40 km tygodniowo to wcale nie jakoś dużo, podziel na liczbę dni w tygodniu. Więc proszę Cię. Nigdzie nie pisałam, że nie mogę uprawiać sportu tylko, że mam astmę a to różnica. Jeżdżę na rowerze i chodzę z kijkami na długie spacery. Jednakże są dni kiedy jazda na rowerze jest dla mnie dużym wysiłkiem. Każdy z nas jest inny, ma różne ograniczenia o których nie mówi głośno, zanim zaczniemy komuś udzielać złośliwych porad warto zastanowić się dwa razy.
        • wapaha Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 16:37
          pazdziernikowa47 napisała:

> Te 40 km tygodniowo to wcale nie jakoś dużo,

big_grin cóż - pięknie to zdanie koresponduje z twoim ostatnim....
          skąd złośliwości...się zastanawiasz ?

podziel na liczbę dni w tygodniu.

ok 5,5 km dziennie/codziennie/przez 365 dni w roku
          chyba nie zdajesz sobie sprawy co to oznacza- ile wymaga samozaparcia, dyscypliny , sprawności

. Jeżdżę na rowerze i chodzę z kijkami na długie spacery. Je
          > dnakże są dni kiedy jazda na rowerze jest dla mnie dużym wysiłkiem.

może warto takie info umieszczać na samym początku-jeśli chce się otrzymać rzetelne odpowiedzi.

Każdy z nas
          > jest inny, ma różne ograniczenia o których nie mówi głośno, zanim zaczniemy ko
          > muś udzielać złośliwych porad warto zastanowić się dwa razy.
          dziewczyny nie dają ci rad z kosmosu- ale z własnego życia, dzieląc się swoim doświadczeniem
          jesli zaś chodzi o zastanawianie się-dobrze jest to przećwiczyć na sobie : dlaczego dostaję złośliwe porady ?
          • pazdziernikowa47 Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 17:47
            Nic nie pisałam o złośliwości, gdzie to wyczytałaś ? Nigdzie nie napisałam, że nie jestem wdzięczna za rady od dziewczyn, kazda jest dla mnie cenna, warta przemyślenia i na pewno z niektórych skorzystam, miłego dnia
            • wapaha Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 17:50
              zanim zaczniemy komuś udzielać złośliwych porad warto zastanowić się dwa razy.

vs

Te 40 km tygodniowo to wcale nie jakoś dużo, podziel na liczbę dni w tygodniu. Więc proszę Cię
              • anka_one_and_only Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 09:04
                A możę tak:

Z astmą przebiegam ok 40 km tygodniowo od lat. Chodzę po górach. Więc proszę Cię.

vs

Te 40 km tygodniowo to wcale nie jakoś dużo, podziel na liczbę dni w tygodniu. Więc proszę Cię.

Trafił swój na swego po prostu tongue_out
                • homohominilupus Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 09:27
                  😘😘😘
                • wapaha Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 09:43
                  wg mnie jednak nie
                  astma NIE JEST przeciwskazaniem do ruchu -
                  ( tak samo jak i inne choroby , ba - aktywność ruchowa jest jednym ze wskazań medycznych nie tylko w rekonwalescencji, nie tylko jako rehabilitacja ale również jako element prozdrowotny , literatura med zwraca na to dużą uwagę,)
                  • homohominilupus Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 09:48
                    No ale chyba nadepnęłam autorce wątku na jakiś odcisk, może cale życie astma była dla niej wymówka, by sportu nie uprawiać.
                    Z drugiej strony pisala o dużym wysiłku więc faktycznie może rozważa ultra trail 🤔
                    • pazdziernikowa47 Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 20:32
                      Nie nadepnęłas
                  • anka_one_and_only Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 10:03
                    Przeciez ja zupełnie nie o tym. Oczywiście, że astma NIE JEST przeciwwskazaniem do ruchu.

Można to napisać słowami "astma nie jest przeciwwskazaniem do ruchu".
                    A można dodać "więc proszę Cię" i potem ktoś pisze, że taki komentarz jest złośliwy, ale oczywiście tylko w wybranych przypadkach wink
                    • wapaha Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 10:40
                      można- można różnie napisać i różnie odebrać

jak to "więc proszę cię" odebrałam jako swojskie "weź nie chrzań" od osoby z takim samym problemem do osoby która boryka się z problem- bez zadęcia i sztywniactwa

z kolei odpowiedz
                      Te 40 km tygodniowo to wcale nie jakoś dużo, podziel na liczbę dni w tygodniu. Więc proszę Cię.
                      mogła napisać albo osoba profesjonalnie trenująca ( która 40km robi dziennie) albo osoba nie mająca pojecia czym jest to 40km/tyg -bo nigdy tego nie robiła -a mimo to umniejsza wagę takich osiągów
                      • homohominilupus Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 13:27
                        Wapaho, anka to moja ukochana psychofanka, lata za mna i sie czepia. Też jej na cos nadepnelam. Fajnie tak miec psychofankę!
                        Tak że nie wchodziłaby z nią akurat tu w dyskusje
                        Aniu najlepszego 2025 😘
                        • homohominilupus Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 13:27
                          *wchodzilabym
                        • wapaha Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 18:25
                          homohominilupus napisała:

> Wapaho, anka to moja ukochana psychofanka, lata za mna i sie czepia. Też jej na
                          > cos nadepnelam. Fajnie tak miec psychofankę!
                          > Tak że nie wchodziłaby z nią akurat tu w dyskusje
                          > Aniu najlepszego 2025 😘
                          >
                          anka -psychofanka
                          nawet się rymuje wink

ja akurat anke lubie-bo miałyśmy kiedyś zwarcie i obie pieknie ( anka przyznaj tongue_out ) z niego wyszłyśmy
                          tutaj chyba nie miała nic złego na myśli, nic personalnego- bo faktycznie różnie można odczytywać słowa które padły

ja osobiście odebrałam negatywnie słowa październikowej a nie twoje bo
                          -lubię biegać ale nie mam takich osiągów tylko sporo mniejsze- ale i tak wiem ile to wymaga fizycznej pracy by te kilkadziesiąt km tygodniowo wydeptac
                          - znam astmatyków ktorzy są bardzo aktywni ruchowo, w tym cardio ( a pływanie to już w ogóle zbawienne jest) więc twoje "więc proszę cię" odebrałam niezłośliwie ale jak stwierdzenie oczywistości
                          • anka_one_and_only Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 20:40
                            My, zwarcie? A mozesz przypomniec?
                            Ja tez cie lubie wapaho, jestes dla mnie wzorem dyscypliny i rzeczowosci wypowiedzi, bez tego trzesienia sie nad kazda przewrazliwiona melepeta (nie mam nikogo konkretnego na mysli jakby co, zeby na mnie znow jakas histeryczka nie napadla)
                            • wapaha Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 20:56

> My, zwarcie? A mozesz przypomniec?
                              > Ja tez cie lubie wapaho, jestes dla mnie wzorem dyscypliny i rzeczowosci wypowi
                              > edzi, bez tego trzesienia sie nad kazda przewrazliwiona melepeta (nie mam nikog
                              > o konkretnego na mysli jakby co, zeby na mnie znow jakas histeryczka nie napadl
                              > a)
                              wtedy gdy pokazałaś zegarek i zapis że pływałaś "żabką"
                              wink
                              • anka_one_and_only Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 21:00
                                Aaaa! Dalej plywam "zabka" i nic sie nie zanosi na zmiany, ten zegarek jest chyba niezniszczalny big_grin kiss
                                • wapaha Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 21:00

> Aaaa! Dalej plywam "zabka" i nic sie nie zanosi na zmiany, ten zegarek jest chy
                                  > ba niezniszczalny big_grin kiss

wink
                    • pazdziernikowa47 Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 20:30
                      Dokładnie tak, dzięki za te slowa
          • homohominilupus Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 09:33
            Albo 10 km 4× w tygodniu przez cały rok bez względu na pogodę. Mam 48 lat i biegam tak od ok 10. Nie uważam by było to takie nic ale może ty październikową startujesz w ultra trail za tydzień, to w takim razie chylę czoła.
            • beaucouptrop Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 15:37
              Nie uważam by było to takie nic ale może ty październikową startujesz w ultra trail za tydzień, to w takim razie chylę czoła《
              Autorka wątku chyba też nadepnela ci na odcisk.
              • homohominilupus Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 18:18
                Beau, o ile pamiętam z fitnessowych wątków to ty chyba nie lubisz jak ludzie uprawiają sport?
                • beaucouptrop Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 19:58
                  Też ci nadepnelam?
                  • homohominilupus Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 20:37
                    O, dobrze pamiętam 🤗
                    • beaucouptrop Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 21:10
                      Spokojnego wieczoru ci życzę. Może przy sudoku czy innych łamigłówkach. Dobrze ćwiczą pamięć 😊
    • andallthat_jazz Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 14:33
      No ja tez! Ale wszyscy zonaci. 😂
    • majenkirr Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 15:13
      > Zbliżam się do 50, jestem dość szczupła

To się ciesz i nie marudź🙄
      • pazdziernikowa47 Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 15:33
        Ależ nie marudzę, generalnie jestem zadowolona ale zawsze można coś poprawić 🙂
    • kotejka Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 15:17
      Ja tam w żadne szczotkowanie nie wierzę. W sensie oczywiście skórze pomoże, będzie lepiej oczyszczona, może będzie miała zdrowszy koloryt. I to wszystko. Forma ciała to wszystko to, co w środku i od środka. Prawidłowa gospodarka wodna, że nie było obrzęków, zastojów, mocne, ale rozciągnięte mięśnie
      Ja mam 45+ i mi się to sprawdza. Ćwiczenia z niedużym ciezarem, dużo rozciągania, dieta bez cukru i alkoholu. Jak przez jakiś czas grzeszę na talerzu to się psuje trochę. Jak mam przerwę w treningach z to też widze. Nic mi nie wisi. Chociaż szczotkować się nie lubię. Z Maroka dostałam rękawice hamam i to jedyny zabieg, który lubię dla silnego złuszczania. Skóra jest przyjemnie wykasowana i gładka,
      • primula.alpicola Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 16:27
        Ale czekaj, szczotka nie, a rękawica tak..?
        Przecież zasadniczo, to jest jedno i to samo, kwestia upodobań.
        • kotejka Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 16:37
          Tak, ale mówię, że to wyłącznie dla przyjemności skóry, a nie ujedrnienia ciała smile
          • primula.alpicola Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 16:41
            A, ok. No wiadomo, zadziała na naskórek, limfę ruszy, ale przecież do mięśni nie dotrze, wiadomo.
            • kotejka Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 16:42
              No to mi chodzi
              Podrapanie skory jest owszem miłe i odświeżające
              Czy szczotka czy rękawica. Ale ciała nie zrobi
              • wapaha Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 17:07
                kotejka napisała:

Ale ciała nie zrobi

bo nie ma jednego cudownego złotego środka na zrobiebie tego ciała
                poza zabiegami pielęgnacyjnymi :
                -nawilżanie
                -masowanie
                -złuszczanie
                są zabiegi higieniczne :
                - dieta
                -sen
                -świeże powietrze
                -unikanie stresu
                i sportowe :
                -wszelka aktywność ruchowa

a do tego jeszcze czynniki genetyczne na które nie ma się wpływu bo albo je się ma albo nie ma

wiem, ameryki nie odkrywam ale takie podejście "marzę o.." i co mam zrobić i rady w stylu pojedynczych ( słusznych ! ) wskazań są o kant tyłka..
                • kotejka Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 17:18
                  Tyłka albo i nie tyłka. Z tych wszystkich elementów każdy robi sobie swoją rutynę, która mu się sprawdzi albo i nie. O kant tyłka to są /jesteś stara i nic już nie pomoże/. Ja wychodzę z założenia, że jak jest chociaż trochę lepiej to i tak lepiej k warto się starac wink no jędrne ciało to najczęściej efekt ogólnie zdrowego sprawnego ciała i zdrowych nawyków. A o to warto walczyć w każdym wieku
                  • wapaha Re: Marzę o jędrnym ciele 28.12.24, 17:26
                    kotejka napisała:

no jędrne ciało to najczęściej efekt ogólnie z
                    > drowego sprawnego ciała i zdrowych nawyków. A o to warto walczyć w każdym wieku
                    >
                    zgadzam się- tyle tylko że to efekt kilu(nastu)czynników a nie jednego/dwóch ...no nie ma się co oszukiwać
    • figa_z_makiem99 Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 09:47
      Też mam astmę i siłownia nie przeszkadza, nie musisz biegać.
    • jdylag75 Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 11:09
      Joga, ładnie rozciagnie ciało, ujędrni tyłek i nogi, z domu nie muszisz wychodzic i mozesz dostosowac dynamikę cwiczeń na bieżaco, w zalezności od samopoczucia. I nie - joga to nie tylko stanie w drzewie czy pies z głową w dół, jest dużo dynamicznych cwiczeń więc można sobie urozmaicać. Mimo, ze ćwicze całe życie ze względu na uszkodzony kręgosłup to dopiero od prawie 5 lat kiedy cwiczę jogę mam super umięsnione ręce, tyłek twardy jak stal tongue_out elastyczne stawy, robię mostek i szpagat. W wieku 50 czuję siłę, też fajnie wygląda ciało, mam celulit na posladkach, blizny na brzuchu, ale mam to w nosie. Oczywiscie góry, kije czy rower są super, dotleniają poprawiaja kondycję.
      Dla mnie najważniejsze żeby robić to, co lubię, nie lubię fatygi, zbierania sie wychodzenia z domu, to znalazłam coś przy czym tej fatygi nie mam, a cwiczę to co lubię.
      • panna_lila Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 13:49
        Ćwiczysz z kimś? Jakieś filmy? Czy masz opanowane wszystko i lecisz sama?
        Jak możesz polecić jakieś filmiki to poproszę
        • jdylag75 Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 14:25
          Kiedyś kumpela dała mi do zgrania filmiki różnej długości (45-ponad h) , byłyśmy w jednej z grup na FB, tam pani cwiczyła chyba codziennie o 9.00 on -line, ale z racji tego że covid czy nie covid ja pracowałam z biura to siłą rzeczy nie dałam rady wtedy jogować. Ćwicze w domu, filmiki są o różnym stopniu trudności, pani tłumaczy dokładnie, po roku już umiałam wink, cwiczenia są czasami bardziej dynamiczne, czasami bardziej izometryczne, do wyboru w zaleznosci od nastroju. Teraz ćwiczę czasami znią, czasami leci mi w tle a ja jade sama, więcej powtórzeń, szybciej... czasmai puszczam kawałek jednego , potem drugiego. Sa portale jogi, ale teraz po operacji dałam sobie na chwilę siana, tylko kilka asan robię.
    • waleria_bb Re: Marzę o jędrnym ciele 29.12.24, 21:05
      Tu nie trzeba marzyć, trzeba brać się do roboty. Lepiej nie będzie.
      • apallosa Re: Marzę o jędrnym ciele 30.12.24, 02:59
        Może być lepiej i jako ,,stara astmatyczka- zdechlak😝" może i ja coś sensownego poradzę .
        Otóż trzeba dostosować rodzaj ruchu do własnych płuc, kolan,wieku ,upodobań itd.
        Od początku października regularnie chodzę na basen, siłownię, no i ćwiczę stary, dobry callanetics. Do tego zdrowe odżywianie, zero alkoholu i słodyczy i efekty są. I to jakie!
        Callanetics polecam bardzo - ja mam film z Callan, jest też wersja polskojęzyczna ,a nawet rosyjskojęzyczną na YouTube. Te ćwiczenia wydają się łatwe, ale jak człek zrobi je wszystkie po 50-100 powtórzeń, to dają w kość.
        Co do ćwiczeń na ujedrnienie ud i pośladków, to serdecznie polecam właśnie te z Callan przy drabinkach czy drążku. Efekt mega...
        No i jazda na rowerze, po kilka, kilkanaście kilometrów - jak najbardziej polecam stacjonarny- też daje efekt.
        Na drenaże limfatyczne i insze endermologie nie chadzam, więc tu się nie wypowiem.
        Aha i co do plywania- trzeba pływać regularnie, ja np.plywam zabka po ok.30-45 minut.
        Wiem,że aqua aerobik jest też rewelacyjny, ale u mnie są trzy grupy, a mimo to nie ma miejsc.
        Kusi mnie też masaż szczotka na sucho, ale przy moich popekanych naczynkach na nogach to chyba nie jest najlepszy pomysł.
        Jakby trzeba było coś poradzić jeszcze, jestem do dyspozycji. Sciskam- Apa
        • pazdziernikowa47 Re: Marzę o jędrnym ciele 30.12.24, 08:52
          Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
          • pazdziernikowa47 Re: Marzę o jędrnym ciele 30.12.24, 08:56
            Wszystkim bardzo dziękuję za wpisy, plan działania już jest
            • kotejka Re: Marzę o jędrnym ciele 30.12.24, 09:08

> Wszystkim bardzo dziękuję za wpisy, plan działania już jest

jaki planujesz wdrazac?
              • pazdziernikowa47 Re: Marzę o jędrnym ciele 30.12.24, 09:35
                Szczotka do masażu, calanetics, aqua aerobik ( oby tylko było miejsce ) kijki zostają, tyle
                • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 30.12.24, 10:18
                  I super! Jak to wdrozysz i będzie regularność to będą super efekty! Ja polecam jeszcze picie kolagenu 10g rybiego dziennie, mi bardzo poprawił skórę.
                  • kotejka Re: Marzę o jędrnym ciele 30.12.24, 10:39
                    jaki kolagen pijesz i kiedy?
                    ja mam ten reme
                    myreme.pl/
                    niby pyszny, ale nie mogę go jakos wplesc w rutyne i zawsze zapominam. Piję jak sobie przypomnę
                    • apallosa Re: Marzę o jędrnym ciele 30.12.24, 10:44
                      No to trzymajcie się- kochane.
                      Strasznie ciekawa jestem efektów.
                      Jest przefajna grupa na Facebooku- chyba ,,Callanetics dla każdego " i tam jakowas dobra dusza wrzucila film z Callan. ,,10 lat młodsza w 10 dni" I właśnie z nim ćwiczę.
                    • primula.alpicola Re: Marzę o jędrnym ciele 30.12.24, 11:24
                      Piję Verisol (to co masz w tym myreme) i Bodybalance. Bez dodatków. Tzn. Dodaję wit C dla lepszego wchłaniania.
                    • kotejka Re: Marzę o jędrnym ciele 30.12.24, 16:11
                      Kiedy pijecie ten kolagen? Po treningu może?
                      • primula.alpicola Re: Marzę o jędrnym ciele 30.12.24, 21:32
                        Najczęściej po obiedzie.
                  • pazdziernikowa47 Re: Marzę o jędrnym ciele 30.12.24, 11:17
                    Mam pytanie odnośnie kolagenu, czy może być w tabletkach , czy tylko do picia, czy to duża różnica ?
                    • youngagain Re: Marzę o jędrnym ciele 30.12.24, 13:48
                      Ja od 2 lat pije Colladrop Forte 10g
    • wena-suela Re: Marzę o jędrnym ciele 30.12.24, 16:06
      Nad ciałem zawsze warto pracować, a jeszcze bardziej nad zdrowiem i ogólną kondycją. Co do jędrności to akurat małe szanse na poprawę, bo to w głównej mierze rodzaj skóry który dziedziczysz. Mam ponad 10 lat więcej od ciebie i jędrną skórę w szczególności na udach i pośladkach, bez większego wysiłku. Skórą miałam zawsze "grubą", a nie wiotką i to może dlatego. Tak jak ktoś napisał, nasz wygląd jest wypadkowa wielu czynników i aktywność fizyczna jest jednym z nich. Nie mniej ważne jest choćby jedzenie i sen, a najważniejszy stan ducha i nastrój. Gdybym jednak miała cos polecić na skórę, to byłoby to morsowanie i codzienne zimne prysznice. Jeżeli morsowanie odpada, to spróbuj każdy prysznic ciepły kończyć zimnym. Nie chłodnym, ale właśnie lodowatym. To co ja robię, to kilka minut callneticsu codziennie rano, od kilkunastu lat. Od wiosny do jesieni rower jako środek transportu do pracy, zimą morsowanie i joga 2 razy w tygodniu. Plus 2 dość długie spacery z psem codziennie. Każda z tych czynności to dla mnie przyjemność.
      • apallosa Re: Marzę o jędrnym ciele 30.12.24, 18:34
        Wena- się ma- no dobrze,że mi przypomniałaś 😍
        Jakieś 35 lat temu, więc bardzo dawno czytałam artykuły o generalowej Zajaczkowej i jej rewelacyjnym wyglądzie dzięki m.in. zimnym kąpielom. Wdrożyłam temat w życie metoda małych kroczkow.
        Doszłam do takiej wprawy, że w tej chwili biorę prysznic wyłącznie chłodną, albo i zimną wodą. Włosy myje ,,na ciepło " oczywiście.
        Skórę mam dobrą, gruba, jedrna , ale ile z tego zawdzięczam miłości do zimna i balsamom do ciała, tego nie wiem...
        • wapaha Re: Marzę o jędrnym ciele 30.12.24, 18:41
          Skórę mam dobrą, gruba, jedrna , ale ile z tego zawdzięczam miłości do zimna i balsamom do ciała, tego nie wiem...

pewnie jakąś część wink
          generałowa nie brała tylko zimnych kąpieli ale spała przy otwartym oknie a pod łożem miała balie wypełnione lodem . z tego co kojarzę stosowała też głodówki wink

p.s. myślę, że wpływ mogli tez mieć liczni młodzi kochankowe wink
          • apallosa Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 05:22
            No widzisz, że też glupia Ja😂 tych młodych kochanków przegapilam . Trzeba predziutko owo niedopatrzenie nadrobić 🤣
            Spanie przy uchylonym oknie to dla mnie normalna rzecz od lat, niezależnie od pogody.
            Te balie z lodem to nieglupia rzecz, tylko jak to zrobic i skad tyle lodu? Własnej lodowni nie posiadam , jak generalowa..
            • wapaha Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 09:33
              cóż..nie urodziłaś się generałową...suspicious
              myślę, że łatwiej byłoby wdrożyć element młodych kochanków niż te cholerne balie z lodem wink big_grin
              • apallosa Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 09:37
                Mowisz?
                Łóżko mam spore, ale ja, mąż, psi ogon czasami i jeszcze ci kochankowie? Eee tam, za ciasno by bylo🤔
                A w takie upalne, wilgotne lata czy wiosny, jak u nas to te balie z lodem byłyby idealne.
                Kocham zimno. Upałów nienawidzę.
                • wapaha Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 09:50
                  apallosa napisał:

> Mowisz?
                  > Łóżko mam spore, ale ja, mąż, psi ogon czasami i jeszcze ci kochankowie? Eee
                  > tam, za ciasno by bylo🤔

jednak się do tego nie nadajesz
                  zupełnie nie potrafisz myśleć jak PotencjalnaKochanka
                  Sex z młodymi kochankami nie musi odbywać się w łóżku ( tam jak słusznie zauwazyłaś jest mąż i psy)
                  Ech, nie rokujesz, nie rokujesz suspicious

> A w takie upalne, wilgotne lata czy wiosny, jak u nas to te balie z lodem był
                  > yby idealne.
                  > Kocham zimno. Upałów nienawidzę.

Może w przeszłych wcieleniach byłaś islandką wink
                • gr.uu Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 09:55
                  Bo Tobie to się od razu trójkątów zachciewa, zboczenstwa 🙄
                  • apallosa Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 10:22
                    No nie nadaje sie na te zboczeństwa calkiem-macie rację 😂
                    A Islandia to moje marzenie, nie byłam jeszcze. Bo Norwegia, Szwecja, Dania to tak -podobało mi się ogromnie.
                    Poleze sobie jeszcze I pójdę na Termy, dopóki jeszcze czynne. Takie pływanie ścieżka zewnętrzną, basen , trochę sauna- jakie to dobreeeee
                    • wapaha Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 11:28
                      apollosa- morsujesz ?
                      jeśli nie-to zachęcam wink-czuję, że wsiąkniesz wink
                      • apallosa Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 11:37
                        Jeszcze nie zimą, ale pływać jesienią w bardzo chłodnej wodzie to a i owszem, od dzieciństwa...
                        Powiadasz, że wsiakne- bardzo może być🤗
                        • wapaha Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 11:40
                          apallosa napisał:

> Jeszcze nie zimą, ale pływać jesienią w bardzo chłodnej wodzie to a i owszem
                          > , od dzieciństwa...

smile super
                          > Powiadasz, że wsiakne- bardzo może być🤗
                          no raczej, zapisz na liście żeby to sprawdzić
                          będziesz tęsknić za dotykiem lodowatej wody suspicious aj promys big_grin
                          • apallosa Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 11:43
                            Dobrze..ide na termy,zanim zamkna...
                            Ściskam 😃
    • beaucouptrop Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 12:24
      Polecam Pilates na reformerze. Ćwiczenia są intensywniejsze niż na macie, bo system sprężyn daje obciążenie jak przy ćwiczeniach siłowych na maszynach.
      Ja nie lubię siłowni. Samotne powtarzanie serii ćwiczeń na maszynach mnie nudzi i szybko demotywuje. Ćwiczenia na reformerze od razu mi się spodobały. Oprócz mięśni głębokich cwiczysz też przy okazji równowagę i elastyczność. Te ćwiczenia są też polecane aby zapobiegać osteoporozie.
      Treningi są zawsze prowadzone z instruktorem, który wytłumaczy jak robić ćwiczenia i skontroluje czy nie robisz błędów, które mogą skutkować kontuzjami.
      Z mojego osobistego doświadczenia ćwiczenia na reformerze szybko rzezbia ciało. Też jestem drobnej postury i u mnie szybko widać efekt zarysowanych mięśni ramion, pleców np. Sylwetka robi się bardziej sprężysta, a ciało jedrniejsze.
      Jedyną wadą tych treningów może być ich dostępność. Nie wszystkie studia Pilatesa mają reformery. Warto jednak poszukać w twojej okolicy. Może ci się spodoba. Ja polecam.
      • apallosa Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 16:08
        Ooo...i to by było coś bardzo dla mnie.
        Ale i mnie nie ma w ogóle studia pilates.
        Było jedno, ale się wzięło i zamknęło 😫
        • marta.graca Re: Marzę o jędrnym ciele 31.12.24, 16:13
          U mnie jest kilka z tymi reformerami, ale jakoś się cykam, że nie dam rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka