mbagnesk 27.02.04, 20:26 Cześć! Mam ogromną prośbę: czy ktoś zna i mógłby podzielić się przepisem na chleb dla bezglutenowca? Za inne przepisy dla bezglutenowca tez byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fancia Re: chleb bezglutenowy 27.02.04, 22:54 My korzystamy z gotowych koncentratów (proszków) firmy Celiko z Poznania. Trzeba dodać wodę lub jakieś mleko (zalezy od diety) oliwę lub masło i gotowe. Oprócz chleba mają ciasta drożdzowe, kluski na parze, jakieś placki (piszę jakieś, bo nie znam). Piekłam chleb i ciasto. Bardzo dobre i zawsze sie udaje. Aha, można kupić na stoiskach ze zdrową żywnością lub dla bezglutenowców. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kubara1 Re: chleb bezglutenowy 01.03.04, 11:39 Wejdź na stronę www.glutenx.pl. U nich można kupić koncentrat do wypieku chleba albo zamóić chleb ( mrożony). Ja piekę bo jest po prostu świeży. A poza tym kupuję małej makaron bezglutenowy w sklepie ze zdrową żywnością, daję chlebek chrupki - kukurydziano - ryżowy, piekę placki ziemniaczane ( z ziemniaczanej mąki i placki z jabłkami z mąki kukurydzianej. MOżesz podawać kaszę jaglaną i gryczaną. Generalnie z obiadkami nie ma problemu. Gorzje ze śniadankiem i kolacją bo tak by się chciało czasami podać bułeczkę z twarożkiem a tu ani tego ani tego nie wolno. Ale Marysia ten bezglutenowy chleb je chętnie - do tego jajeczniczka, szyneczka , jako na miekko, paróweczka Morlinek. A do przegyzienia od czasu do czasu kupuję andruty bezglutenowe i przkładam konfiturą. Są w sprzedaży też paluszki bezglutenowe i chrupki. Może inne dziewczyny mają jeszcze jakieś pomysły? Ja też chętnie skorzystam! Basia Odpowiedz Link Zgłoś
gabinia24 Re: chleb bezglutenowy 02.03.04, 09:53 droga mbagnesk pochodzę z miasta gdzie praktycznie zdobycie produktów bezglutenowych jest praktycznie niemozliwe posiadam kilka przepisów minn.na chleb, ciasto,paluszki i biszkopt.przepisy są bardzo proste i smaczne więc jezeli była byś zainteresowana to chętnie ci przeslę .Jeżeli można to porosiłabym cię o adres e-mail bo trochę dużo będzie do pisania .mama julki Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: chleb bezglutenowy 02.03.04, 12:54 A moze dopisz to do watku 'Wielka ksiazka kucharska dla ... ', forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=5435983&a=5435983 K. Odpowiedz Link Zgłoś
gabinia24 Re: chleb bezglutenowy 02.03.04, 13:08 Ok . Jeden przepis napisałam .Reszta póxniej bo nie mam teraz czasu .Dzięki za link do wątku. Nie wiedziałam że taki jest. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mbagnesk Re: chleb bezglutenowy 02.03.04, 18:45 Hej! Jasne, że jestem bardzo zainteresowana - byłabym bardzo wdzięczna, a własciwie nie ja, tylko znajomi, którzy nie mają komputera a co dopiero Internet... Obiecałam im pomóc. Ja w zamian moge podzielić się pomysłami na menu dla alergika na mleko krowie, jajko i cytrusy, bo na to właśnie mam uczulone dziecko, niestety... Mój e-mail: tojaagnes@poczta.onet.pl Z góry dziękuję. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
matekpi Re: chleb bezglutenowy 23.03.14, 14:25 Wiadomo że każdy producent na swój sklep, jednak za polecam "Sklep Bezglutek" w Katowicach, ul teatralna 6/1. Duży wybór towaru, wielu producentów, żywność bezglutenowa, niskobiałkowa, elementy zdrowej żywności. A do tego Pani która tam sprzedaje sama korzysta z produktów i faktycznie potrafi doradzić co jeść i co jest smaczne. Sklep posiada również swoją stronę internetową i sprzedaż wysyłkową. www.sklepbezglutek.pl Nie do przecenienia jest również możliwość zamawiania towaru. Dzięki temu gdy przychodzimy to mamy pewność że zastaniemy to co chcemy. Jeden sklep i wielu producentów to gwarancja szybkich i tanich zakupów. płacimy za przesyłkę tylko raz. www.sklepbezglutek.pl Ceny są niższe niż w innych sklepach okolicznych a w dodatku jest dużo promocji i nowości. Warto skorzystać. Duży wybó gotowych chlebów jak i mieszanek do własnego pieczenia. Plus co jakiś czas darmowe prezentacje jak upiec coś smacznego prowadzone przez przedstawicieli producentów. czyli wysoka jakość. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: chleb bezglutenowy 24.03.14, 00:05 Ja najczeciej pieke chleb bezglutenowy na zakwasie ryzowym. Na zakwas: 100g maki ryzowej 100ml wody gazowanej (dodaje Zywiec, bo ta najbardziej nam smakuje) lyzeczka cukru (dodaje brazowy) pol lyzeczki soku z cytryny lub pol lyzeczki soku jablkowego wysoki sloik sciereczka Skladniki wymieszac w sloiku, przykryc sciereczka (ja uzywam do tego tetrowej pieluszki lub gazy) i odstawic w cieple miejsce na 3-4 dni (np. w poblizu kaloryfera lub na slonecznym parapecie). W tym czasie zakwas powinien zaczac rosnac i na jego powierzchni powinny pojawic sie babelki. Niewykorzystany zakwas mozemy przechowywac w lodowce. Przy obnizonej temperaturze nie ma koniecznosci ciaglego dokarmiania zakwasu, ktory jest dosc zarloczny i jesli stalby w temperaturze pokojowej to dosc szybko zacznie brzydko pachniec i pojawi sie plesn, a wiec bedzie nadawal sie tylko do wyrzucenia. W lodowce mozna przechowywac go bez dokarmiania do 2 tygodni. Wracajac do przepisu na chleb bezglutenowy... Z przepisu na zakwas wychodzi 0,5kg bochenek Beda potrzebne: 350g zakwasu ryzowego 100g maki gryczanej 100g maki ryzowej 100g maki kukurydzianej - jesli jest alergia na kukurydze, to zastapic ta make 100g maki ryzowej 2 lyzki oleju (u nas lniany, ale moze byc kazdy inny) 180g wody 1 lyzka siemienia lnianego pol lyzki soli Siemie zalac goraca woda i odstawic do calkowitego wystygniecia. Przesiac wszystkie maki, dodac zakwas ryzowy, wystygniete siemie lniane wraz z woda w ktorej sie moczylo, dodac sol i olej. Dokladnie wymieszac do polaczenia sie skladnikow. Powstanie luzne ciasto, ktorego nie da sie uformowac w kule, ale jednoczenie nie bedzie to ciasto bardzo klejace sie. Przykryc sciereczka i odstawic na 30 minut w cieple miejsce. Po tym czasie foremke do chleba wysmarowac olejem i wysypac maka kukurydziana lub ryzowa. Napelnic foremke ciastem do polowy jej wysokosci, wierzch chleba wyrownac mokra lyzka, przykryc sciereczka i odstawic na 3-4 godziny w cieple miejsce, do wyrosniecia. Przez ten czas ciasto powinno urosnac do brzegow foremki. Przed wstawieniem chleba do piekarnika posmarowac wierzch olejem. Wstawic do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni, piec 45-60 minut, az chleb uzyska brazowy kolor. Chleb z tego przepisu nie kruszy sie, jest lekko wilgotny i nie klei sie. Niezaleznie od tego przepisu, do wypiekow pieczywa i ciast, korzystam z mieszanek bezglutenowych firmy Schär. Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: chleb bezglutenowy 24.03.14, 00:29 > Niezaleznie od tego przepisu, do wypiekow pieczywa i ciast, korzystam z mieszan > ek bezglutenowych firmy Schär. które są OK, pod warunkiem, że nie jest się uczulonym na karob albo guar (nie pamietam, co tam dokładnie jako zagęszczacz jest) Odpowiedz Link Zgłoś