13.02.11, 10:45
Synek, lat 5. ciężko i często chorujący.
częste zapalenia płuc, astma, już dwukrotnie wycinany 3 migdał, boczne podcinane, dreny w uszach rok czasu, stwierdzony refluks, alergie w testach skórnych i krwi nie wychodzą, lekka anemia, niedobór wzrostu i masy ciała, szybko się męczy, zlewne poty nocne, kaszle poranny, częste chrząkanie, często coś mu w gardle przeszkadza.
aktualnie refluks leczony, migdałki ok.

od początku grudnia pojawiają się dziwne objawy: cały dzień jest ok, a wieczorem najpierw coś w gardle przeszkadza, potem ostry ból brzucha a na końcu bardzo silne wymioty.
wymioty trwają maks dwa dni, potem pozostaje ból brzuszka i coś w gardle.

wczoraj znów były wymioty i w treści zauwazyłam coś dziwnego, pytałam czy dostał od kogoś gumę do żucia i połknął, twierdził że nie, było to coś białe i wyglądało jak pogryzione gumy do żucia a do tego jakieś wydłużone owalne cuda - nic takiego nie jadł.

jakie badania zrobić dziecku aby to się nie powtarzało, bo to bardzo wykańczające dla niego.
co to może być?
Obserwuj wątek
    • nurich Re: glista? 13.02.11, 10:58
      dodam że ma przy tych objawach zawsze silne zaparcie i nie oddaje gazów, wygląda jak niedrożność jelit (miał raz i wyszło w badaniach że ma dodatkowe pętle na jelitach), podaję mu laktulozę i po kilku dniach się wypróżnia. wtedy już nie ma innych objawów.
      • mammajowa Re: glista? 13.02.11, 11:11
        dałabym w ciemno zentel. dla mnie ewidentna robaczyca. albo glista ludzka albo toksokaroza.
      • mamo07 Re: glista? 13.02.11, 15:39
        Idź do lekarza po skierowanie na badanie kału i to jak najszybciej! jeśli to glista to zentel tu nie pomoże!
        • ada.ula.mela.03 Re: glista? 13.02.11, 16:11
          Nie wiem dlaczego zentel ma nie pomóc na gliste/???Przecież jest właśnie od tego.
          Ja mam inną teorię na temat waszych dolegliwości tzn.albo te pokręcone jelito( ile dobrze zrozumiałam)mogą być przyczyną albo dziecko może mieć celiakie.Jest chyba pod opieką gastrologa czy robiliście badania w tym kierunku?Mam niespełna 6latkę u której pół roku temu zdiagnozowano właśnie tę chorobę,wcześniej leczono ją na refluks truliśmy pasożyty w tym lamblie a przyczyną naszych problemów była celiakia.Wasze objawy są właśnie typowe co nie świadczy jednocześnie że mogą być przyczyną zupełnie czegoś innego.
    • nurich Re: glista? 13.02.11, 17:21
      ale przy celiaklii jest chyba biegunka a on ma ciągłe zaparcia.
      miał kiedyś jakieś testy igg w kierunku celiaklii.
      czy są jeszcze inne badania potwierdzające tą chorobę?
      • ada.ula.mela.03 Re: glista? 13.02.11, 18:55
        Nie koniecznie musi być biegunka u nas jednym z objawów były zaparcia.
        Najskuteczniejszym badanie jest gastroskopia z biopsją jelita-wiem że brzmi strasznie ale da się przeżyć.Bada się również przeciwciała z krwi o ile dobrze pamiętam TGA IgG IgA.w sklepie internetowym gdzie kupuję żywność bezglutenową mają w ofercie test na celiakie który wykonuje się w warunkach domowych nie wiem na ile jest wiarygodny ale może warto sprawdzić?
        Myślę że powinnaś przebadać dziecko w tym kierunku przecież anemia o której pisałaś wymioty wszelkie infekcje to może (choć wcale nie musi)być objaw spustoszenia jakie robi w jelitach gluten u chorych na celiakie.
    • ada.ula.mela.03 Re: glista? 13.02.11, 19:02
      Dodam że niedobór masy ciała wzrostu,poty nocne,bóle brzucha-to też między innymi objawy celiakii.Natomiast białe kawałki w wymiotach to mało prawdopodobne że to glista myślę że to resztki niestrawionego jedzenia.Na pewno warto sprawdzić te pasożyty ale nie lekceważ również celiakii-oby się nie potwierdziła czego życzę i pozdrawiam.
      • nurich Re: glista? 13.02.11, 20:53
        miał właśnie badanie to z krwi o którym piszesz TGA i było ok.
        miał robioną gastroskopię jak miał 2,5 roku, były jakieś badania histopatologiczne również lamblii wtedy szukali, nie wiem czy pobierali coś z jelit ale raczej nie.
        jelit miał tylko badanie rentgen z kontrastem.
        • e-kasia27 Re: glista? 14.02.11, 00:39
          Po objawach i chorobach widać, że dziecko musi mieć alergię.
          Jeśli Cię na to stać, to zrób alcat test(wykrywa alergie IgE-niezależne), albo przy pomocy diety eliminacyjnej spróbuj ustalić, co mu szkodzi.
          Wymioty, ból brzucha, zaparcia mogą być skutkiem alergii pokarmowej - zacznij zapisywać, co dziecko je, wtedy łatwiej będzie coś ustalić.
          Czy stosowałaś u dziecka kiedyś jakąś dietę przeciwalergiczną?
          Glista też może dawać takie objawy. Objawy niedrożności jelit przy dużej ilości glist też mogą wystąpić.
          Zrób badanie kału na pasożyty i test z krwi na przeciwciała przeciwko gliście.
          A co na to mówi lekarz?
          • nurich Re: glista? 14.02.11, 07:58
            lekarz od kiedy stwierdzono u niego refluks każdą chorobę na to zwalają. a ja widzę że leki działają i że z refluksem jest lepiej. że to cos nowego, innego.
            miał testy alergiczne z krwi i skórne po kilka razy, nic nie wychodzi.
            jest na diecie bezmlecznej i lekkostrawnej.
            dziś nadal brzuch go boli i mimo że upomina się o jedzenie to jeść coś przeszkadza sad
            dostał też dziwnego kaszlu - nie jest astmatyczny tak jak zwykle tylko jakiś tak jak np przy krztuściu.
            • e-kasia27 Re: glista? 14.02.11, 10:34
              Ale co to znaczy, że przeszkadza? Nie może połykać? Może boli go gardło? Może to coś z przełykiem?
              • nurich Re: glista? 14.02.11, 16:14
                gardło go nie boli, on już duży i wie co to ból gardła, powiedziałby że gardło boli, dziś dalej boli brzuch i powiedział to tak "mój brzuszek się bawi deseczkami, i przesuwa mi tu wysoko takie deseczki i wtedy muszę kaszlnąć"
            • ada.ula.mela.03 Re: glista? 14.02.11, 14:53
              Myślę że tak jak pisały moje poprzedniczki powinnaś pokombinować z jedzeniem tzn. zapisywać co zjada może jednak coś mu szkodzi?Ja bym wykluczyła przede wszystkim ten gluten jeśli był badany pod kątem celiakii i nic nie stwierdzono to może ma tylko alergie na gluten?
              Przecież kilka dni bezglutenowe mu nie zaszkodzi a jeśli coś jest ''na rzeczy'' to powinna być poprawa.
              A tan kaszel krztuścowy to niestety może być glista moja młodsza tak miała i brzuch bolał ją tak że aż się rzucała w nocy nikt nie wiedział co jej jest aż po pół roku wędrówki po lekarzach trafiła nieprzytomna do szpitala-glista była głównym winowajcą.Na pewno warto odrobaczyć chociażby z badań nic nie wychodziło.
    • nurich Re: glista? 14.02.11, 21:59
      bylismy w przychodni, lekarz nie bardzo wie co poradzić i zapisał mocniejsze leki na refluks,.
      według mnie to nie refluks, dziecko dalej się męczy, nic nie jadł cały dzień, boli brzuch i coś przeszkadza w przełyku, gardle, teraz śpi i kaszle co chwilę jakby miał zwymiotować. jak to się za kilka dni nie uspokoi to chyba będę kombinować położenie go gdzies na oddziale gastrologicznym na badania.
      ale ile jeszcze dni czekać?
      • mammajowa Re: glista? 14.02.11, 22:19
        ja bym chyba nie czekała.
    • milady2011 Re: glista? 20.02.11, 09:45
      Witam,
      strasznie dużo jak na małe dziecko. Spróbuj Vega Testu bo nieinwazyjny i w miarę szeroki. Może to robaki? Ja sama mam psy i koty i w nocy nie mogłam spać, ciągłe mdłości i ból głowy. Sprawa wydała się dopiero jak zawiozłam kota do kastracji, weterynarz powiedział, że w czasie operacji z jelit wychodził tasiemiec. Robiłam analizy kału, nic nie wyszło dopiera na Vega Teście pokazały się robaki. Od tego czasu regularnie odrobaczamy się z rodziną i zwierzętami i póki co jest o.k. A tak na dokładkę weterynarz więcej wiedział o ludzkich pasożytach niż lekarz.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia.
      • nurich Re: glista? 21.02.11, 11:28
        w efekcie mamy kolejne zapalenie płuc, przy niskim crp, niskich wbc sad zmiany osłuchowe.
        jak wykryć gliste lub toxocaroze?
        • mag.ia Re: glista? 22.02.11, 22:55
          toksokaroze sprwadza się tylko z krwi (labolatoria Synevo, diagnostyka) i jeśli jest oczna postać to okulista z dna oka.
          gliste ludzką -kał i krew IgE glisty ludzkiej (labolatoria wyżej wymienione lub inne)
          na NFZ wez skierowanie od pediatry i odwiedź poradnie parazytologiczna szpitala zakaźnego w Warszawie.
      • jenny001 Re: glista? 21.02.11, 13:56
        Od 5 lat miałam pasożyty (glistę ludzką). Leczyłam je najróżniejszymi metodami. Najnowocześniejszymi lekami typu „Zentel” i innymi, ziołami, metodami ludowymi (najróżniejszymi – pestki dyni, wywary z cebuli i inne). Jednak nic nie pomagało, lekarze byli bezradni, a ja bliska załamania, ponieważ pragnęłam mieć drugie dziecko. Tak było do czasu aż trafiłam do BIKOMU. Po przeprowadzonych zabiegach stał się „cud”. W chwili obecnej jestem po zabiegach i czuję się świetnie. Nie mam już bólu brzucha, nudności, nie choruję i nie mam już glisty, co potwierdzone jest badaniami zrobionymi w laboratorium. Jeśli więc ktoś chory jest na taką nietypową chorobę, polecam BIKOM. Ja leczylam sie w Lublinie, tel 503 683 616. Wiem, ze maja tez drugi gabinet w Warszawie ale nie znam numeru tel.

• parietaria Re: glista? 21.02.11, 20:06
          czas życia glisty to 12-18 miesięcy. To chyba był mutant.
          • b.bujak Re: glista? 23.02.11, 12:41
            parietaria napisała:

> czas życia glisty to 12-18 miesięcy. To chyba był mutant.

w reklamach zawsze warto podkręcić rzeczywistość smile
    • mammajowa Re: glista? 21.02.11, 19:32
      przeczytałam powtórnie. dr ozimek twierdzi, że migdałki odrastają jeśli są niewyleczone lamblie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka