e-kasia27 04.08.11, 09:18 Dodali pektynę, a my uczuleni na jabłka - buuuu! A tak nam smakował! Nie dość, że nie robią już jakiś czas karmelowego, to jeszcze ten zepsuli. Tak tylko chciałam się pożalić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
domisar Re: Alpro Soja zepsuło recepturę deserku waniliow 04.08.11, 09:38 e-kasia27 - ile twoje dziecko ma? kiedy udało ci się wprowadzić produkty sojowe? Bo mojej córce próbowałam podawać mleko sojowe (bo ma uczulenie po Nutramigenie), ale miała po nim zaparcia. Więc odstawiłam, bo zaparcia to też objaw alergii. Nie próbowałam żadnych innych produktów sojowych - jeszcze jest za mała - 11 miesięcy. Ale brałam pod uwagę produkty sojowe na przyszłość jako alternatywa dla mleka krowiego, np. własnie deserki, o których wspominasz. Odpowiedz Link Zgłoś
aljoszka Re: Alpro Soja zepsuło recepturę deserku waniliow 04.08.11, 09:58 Mi si udało wprowadzić soję dopiero w wieku 4 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: Alpro Soja zepsuło recepturę deserku waniliow 04.08.11, 13:19 Mój syn też jest skazowcem (białka wszelkie i wszelakie). Mleko krowie w wieku ok. 11 m-cy zastapiłam sojowym. Byłoiwęc mleko sojowe, deserki, tofu. No i niestety uczulił się równiez na soję. Początkowo podawałam synowi leki (łącznie ze sterydami), ale widząc, że te leki nie leczyły, a jedynie hamowały objawy, odstawiłam. Postawiłam na naturalne wzmocnienie organizmu. Teraz syn ma 7 lat, nadal ma skazę, z dawniej podawanych leków postanowiłam powrócić do Claritine w tabletkach i postanowiłam sie mniej przejmować. Organizm mocniejszy, więc radzi sobie przy niewielkiej pomocy Claritine i Emolium. Nadal daję synowi olej z pestek dyni i ocet jabłkowy, które uwielbia. A co najważniejsze, nie "katuję" go już dietą, bo i tak nie da się wyeliminować z jedzenia wszystkich alergenów. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Alpro Soja zepsuło recepturę deserku waniliow 04.08.11, 15:27 domisar napisała: > e-kasia27 - ile twoje dziecko ma? kiedy udało ci się wprowadzić produkty sojowe > ? > Bo mojej córce próbowałam podawać mleko sojowe (bo ma uczulenie po Nutramigenie > ), ale miała po nim zaparcia. Więc odstawiłam, bo zaparcia to też objaw alergii > . Nie próbowałam żadnych innych produktów sojowych - jeszcze jest za mała - 11 > miesięcy. Ale brałam pod uwagę produkty sojowe na przyszłość jako alternatywa d > la mleka krowiego, np. własnie deserki, o których wspominasz. Najmłodsze trzy lata z hakiem. U nas soja nie szkodzi, zaczęła jeść sojowe produkty gdzieś w okolicach roku. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Alpro Soja zepsuło recepturę deserku waniliow 04.08.11, 11:17 A skąd wiesz, że ta pektyna pochodzi z jabłek? Najwięcej pektyn jest w skórce owoców cytrusowych. Radzę zadzwonić do fabryki i spróbować wypytać skąd mają pektynę. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Alpro Soja zepsuło recepturę deserku waniliow 04.08.11, 15:33 kruffa napisała: > A skąd wiesz, że ta pektyna pochodzi z jabłek? Najwięcej pektyn jest w skórce o > woców cytrusowych. Radzę zadzwonić do fabryki i spróbować wypytać skąd mają pek > tynę. > > Kruffa Zakładam, że jabłka, bo najtańsze, ale cytrusy i tak by nic nie zmieniły, bo tego też nie jemy. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Alpro Soja zepsuło recepturę deserku waniliow 04.08.11, 17:51 > Zakładam, że jabłka, bo najtańsze, ale cytrusy i tak by nic nie zmieniły, bo te > go też nie jemy. wcale nie, zyjemy w gospodarce globalnej i nie zdziwiłabym się gdyby a cytrusów była tańsza. Zresztą więcej pektyny niż w jabłku jest w marchwi i morelach. Pytanie z czego ją pozyskują. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: O pektynie - gdzie, jaka i z czego... 04.08.11, 19:25 Jak ktoś chce poczytać o pektynie, to znalazłam dwie strony: www.pektowin.com.pl/index.php?q=wysoko_typ&menu=pektyny_wysoko e-bmp.pl/Image/str_25.pdf Wynika z tego, że we wszystkich produktach na ogół jest i jabłkowa, i cytrusowa. No i w chlebie bezglutenowym nawet jest, o czym nie wiedziałam, ale my chleba bezglutenowego na szczęście nie jemy. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: O pektynie - gdzie, jaka i z czego... 04.08.11, 19:28 Drugi link jeszcze raz, bo się nie otwiera: e-bmp.pl/Image/str_25.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: O pektynie - gdzie, jaka i z czego... 04.08.11, 19:32 No i nic z tego, nie wiem dlaczego - trzeba skopiować, wtedy się otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Alpro Soja zepsuło recepturę deserku waniliow 05.08.11, 22:11 Moje dziecko odkąd skończył rok jest na mleku kozim. Odpowiedz Link Zgłoś
nicol.lublin Re: Alpro Soja zepsuło recepturę deserku waniliow 17.08.11, 20:14 my też po nutramigenie przeszlismy na kozie produkty. mleko, jogurty, twarożek. ale okazyjnie pijemy mleko sojowe (ze smakiem) i te deserki. ale mała już się nimi znudziła. Odpowiedz Link Zgłoś