Dodaj do ulubionych

Mrożonki;-)

08.02.12, 11:29
Hej dziewczyny
Zaczęłam rozszerzać dietę Maji, kleik ryżowy przeszedł i chciałabym dodać jakieś warzywo, marchewki, jabłka Maja nie może, pomyślałam o brokule lub kalafiorze i tu pytanie jakiej firmy kupić, bo świeże o tej porze to chyba be....
https://www.suwaczki.com/tickers/1usarl68g6byhik5.png
Obserwuj wątek
    • ma_niusia Re: Mrożonki;-) 08.02.12, 12:04
      Mój też "chowany na mrożonkach" niemal od początku wink Używamy Hortexu i Orlemansa ale ZAWSZE i tak na pewno trzeba czytać etykiety!
    • klaramama-to-ja Re: Mrożonki;-) 08.02.12, 21:37
      a na co uczulone jest Twoje dziecko?

Najpewniejsze będą warzywa ze sklepu eko, w mrożonkach znajdziesz informacje, że w zakładzie używane są... i tu cała lista.

przez całe lata marchew była przechowywana do wiosny i nic się z nimi nie działowink
      • ma_niusia Re: Mrożonki;-) 08.02.12, 22:24
        Jak jest gdzieś w pobliżu sklep eko a w portfelu pieniądze na eko warzywa to pewnie że lepiej! Ja niestety jestem samotną mamą, ledwie wiążemy koniec z końcem i na paczkę mrożonki mnie stać, na warzywa eko nie zawsze starcza. Przy silnej alergii na wiele skłądników to na pewno niejest dobre wyjście, ale u nas się sprawdziło smile
        • gabriela1999 Re: Mrożonki;-) 09.02.12, 08:40
          A u nas w sklepie eko to tylko ziemniaki i marchewka a one są dla Maji be...
        • klaramama-to-ja Re: Mrożonki;-) 09.02.12, 10:23
          fakt, warzywa eko są koszmarnie drogie. można poszukać jakiegoś rolnika z okolic, który ma warzywa tylko dla siebie. można też kupić warzywa eko np. na pierwszy tydzień/dwa i spróbować ją wprowadzić. Jak się okaże że jest ok - spróbować normalną, grubo obraną i najlepiej jej środkową część. Przynajmniej będzie wiadomo, czy dziecko reaguje na marchewkę, czy na chemię użytą do jej wyrośnięcia. Marchewka mrożona też jest na pewno pryskana i nie jest chyba taka tania... Za 1 kg marchwi ekologicznej zapłacisz 4,5 , a za marchewkę mrożoną w przeliczeniu na 1 kg 5 PLN.

Jeśli chodzi o marchewkę, to naprawdę uważam, że nie można przesadzać z tym, że teraz jest ona niedobra. Nasi dziadkowie przechowywali marchewkę/ziemniaki w piwnicach/kopcach do późnej wiosny i nic się z nią nie działo. większy problem będzie wiosną, jak wszędzie będzie można kupić młodą marchewkę i inne nowalijki
          • agus7 Re: Mrożonki;-) 09.02.12, 10:45
            Ale glownie chodzi o to - jesli dobrze zrozumialam - ze marchewka uczula dziecko autorki (moje prawdopodobnie tez). Bo o ile faktycznie marchewke, ziemniaki, pietruszke, cebule, seler przechowuje sie cala zime, to innych warzyw juz raczej nie. Mi np. strasznie szkoda dyni, ktora moje dziecko polubilo. Nie porobilam zapasow mrozonej, bo mam maly zamrazalnik, sezon sie definitywnie skonczyl, a mrozonej nie uswiadczysz uncertain
            w eko sklepach widzialam mrozonki, ale ja raczej polecalabym normalne mrozonki "zwyklych" ale w miare znanych firm, jak Hortex, Bonduelle.
            • klaramama-to-ja Re: Mrożonki;-) 09.02.12, 11:13
              dzięki!!! jakieś chwilowe zamroczeniewink

• kruffa Re: Mrożonki;-) 09.02.12, 12:57
              Na bazarach dynia jest do wiosny. Trzeba poszukać.

Kruffa
              • domisar Re: Mrożonki;-) 09.02.12, 14:18
                Ja w sklepach eko kupuję świeżą dynię przez cały rok. Ziemniaki, buraki, brokuł, kalafior, kapustę, cebulę, por - również. Z eko mrożonek kupowałam dla małej z firmy Bolero Organic - ale oferta jest raczej uboga - mają tylko brokuł, kalafior, fasolkę szparagową, marchewkę i kukurydzę.
                Na początek radziłabym podać np. eko brokuł lub kalafior, albo jakieś inne warzywko - jeżeli będzie wszystko w porządku, to kup takie samo z mrożonek np. Hortexu.
                • agus7 Re: Mrożonki;-) 09.02.12, 14:23
                  Domisar, a z jakiego zrodla biora eko sklepy o tej porze roku swieze brokuly, kalafiory itp. skoro nawet nie-eko i spryskane nie daja sie juz przechowac? Ja bym tu mimo wszystko weszyla podstep wink dlatego z zasady raczej bojkotuje eko sklepy. Wyjatek robie poza sezonem owocowym dla pysznych soczkow 100% owocow z Organic Village.
                  • ma_niusia Re: Mrożonki;-) 09.02.12, 14:58
                    "Mój" eko sklep importuje z Włoch:

sklep.freedelikatesy.pl/brokuly_bio_1kg_dostawa_do_sklepu_wtorek.html
                    Co robią inne to nie wiem.
                  • domisar Re: Mrożonki;-) 10.02.12, 09:56
                    "z jakiego zrodla biora eko sklepy o tej porze roku swieze brokuly, kalafiory itp. "
                    Oczywiście o tej porze roku, to tylko import. Skąd dokładnie - nie wiem.

"Ja bym tu mimo wszystko weszyla podstep"
                    Też mnie to troche nurtowało i zapytałam o to panią w sklepie. I ona powiedziała mi, że warzywa i owoce importowane przeworzone są w chłodniach, a po dostarczeniu do sklepów lądują w lodówkach. Nie ma mowy, by były pryskane czymkolwiek w trakcie transportu... bo w każdej chwili mogą mieć w sklepie kontrolę i gdyby okazało się, że na żywności są jakieś ślady chemii, dostaliby karę... Nie wiem ile w tym prawdy, ale brzmi logicznie wink Generalnie żywność która jest na ryneczkach i w marketach tez jest importowana. Ale do naszego kraju transportowana jest w kontenerach i nie żałują tam oprysków, bo by to wszystko zgniło.
              • agus7 Re: Mrożonki;-) 09.02.12, 14:19
                Szukam, szukam smile i nawet do "przedmrozu" mi sie udawalo, a jak mroz scisnal to znajomy rolnik przestal przyjezdzac. Zreszta jak ostatni raz kupowalam u niego ta PYSZNA dynie (swoja droga, w cenie 1 zl, a ostatnio 1,50 zl/kg!) mowil ze teraz jak rozkrawa to tylko mniej wiecej co 10 jest dobra, reszta sie juz psuje.
                Ciekawi mnie dlaczego nikt nie produkuje dyni mrozonej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka