ewikgo 21.06.04, 07:04 Czy ktoś z Was mógłby "zdradzić" mi jaki jest procent zawartości kakao w białej czekoladzie? Czy dziecku uczulonemu na czekoladę można czasem podać odrobinę tego smakołyku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kerstink Re: Uczulenie na czekoladę 21.06.04, 08:29 Jestes pewna, ze to jest uczulenie na kakao, a nie na jakis dodatek w czekoladzie ? U nas w pierwszym rzucie lekarka odrzucila czekolade, a nie kakao. Dopiero potem kakao, i tak naprawde nie ma pewnosci, czy syn jest uczulony. Ja swojemu synu robie 'krem czekoladowy' z karobem, i jest strasznie zadowolony, ze moze to zjesc. K. Odpowiedz Link Zgłoś
ewikgo Re: Uczulenie na czekoladę 21.06.04, 13:06 Dziękuję za list. Nie, rzeczywiście nie jestem pewna. Wiem tylko, że kiedyś podając mu pół kostki gorzkiej czekolady doczekałam się rozległej wysypki, od razu zaczęłam podejrzewać kakao, właśnie dlatego że czekolada gorzka ma go dużo więcej niż mleczna. Odpowiedz Link Zgłoś
solka11 Do Kerstink 21.06.04, 20:32 Czy mogłabyś podać mi przepis na ten krem czekoladopodobny? Z góry dziękujemy Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Do Kerstink 21.06.04, 20:48 100 g daktyli 125 ml wody 50 g masla/margaryny (to co mozna) 100 g obranych i mielonych migdalow 100 g pestek ze slonecznika 2 lyzki karobu Daktyle pokroic w male kawalki i zostawic na 30 min. w wodzie. Maslo rozpuscic w garnku, dodac mielone migdaly i pestki slonecznika, krotko ogrzac. Dodac daktyle wraz z woda, 2 min. gotowac (mieszac !). Wszystko razem z karobem zmiksowac (ja uzywam stopke miksujaca). Przechowac w lodowce. Kerstin Odpowiedz Link Zgłoś
wroc.aga Re: Uczulenie na czekoladę 21.06.04, 11:54 A ile Twoje dziecko ma? Ja w swojej diecie eliminacyjnej musiałam zrezygnowac też z białej czekolady, choć początkowo lekarz nie zabraniał. Osobiście uważam, że dziecko może obejść się bez czekolady i innych słodkości, i nie mam zamiaru wprowadzać mu ich do diety jak najdłużej. Myślę, że łatwiej dziecko rezygnuje z produktów, których nie zna niż gdy już ich posmakuje. Ale to tylko moje zdanko ( A w przypadku alergii nie ma znaczenia czy dziecko dostanie troszkę czekolady czy więcej. Nie ilość ma tu znaczenie tylko to co zje. Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: Uczulenie na czekoladę 21.06.04, 22:17 Się zgadzam z przedmówczynią. Mój synek ma 2,5 roku i jedyne słodkości jakie zna to: - czasami na jego własne życzenie pare ziarenek cukru - dżem - babeczki kruche (wedle forumowego przepisu - bezglutenowe, beznabiałowe i bezjajeczne). Pozdrawiam, Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś