Dodaj do ulubionych

mleko kokosowe

24.04.13, 18:28
chcialam podac malej (9mies) troche mleka kokosowego dla urozmaicenia. I nie wiem czy kupilam dobre uncertain
poprosilam w sklepie ze zdrowa zywnoscia o mleko kokosowe, dostalam puszke "coconut milk", a po polsku z tylu "mleczko kokosowe" i w skladzie jest kokos, woda i guma guar ...
czy to tak ma byc? Bo ja chyba jakis napoj bardziej kupilam, nie?
Obserwuj wątek
    • kindddzia Re: mleko kokosowe 24.04.13, 18:46
      ach i jeszcze, jakby mi ktos odpisywal, napiszcie prosze jak dlugo mozna takie (lub inne, prawidlowe) mleko trzymac w lodowce po otwarciu
      • kruffa Re: mleko kokosowe 24.04.13, 20:56
        Nie wiem po co tak małemu dziecku takie eksperymenty. Wiem, że na tym forum jest "moda" na produkty z kokosa. To nie jest roślina z naszego klimatu i jako taka powinna być wprowadzana później.
        BTW moja córka w wieku 4-5 lat mogła jeść już nabiał, a kokos nadal ją uczulał. Do dziś nie chce go jeść, bo mówi, że ją swędzi buzia, a ma już 10 lat.

Kruffa
    • doti_2 Re: mleko kokosowe 25.04.13, 13:02
      ja się podepnę i zapytam jak z tej masy kokosowej w puszce uzyskać mleko, bo bardziej to smalec przypomina.
      • alinalen Re: mleko kokosowe 25.04.13, 20:58
        ja pije mleko kokosowe, głównie do kawy i kupowałam różne. czasem taka sama puszka-firma a konsystencja różna. nie wiem od czego to zależy. teraz mam płynne a kiedyś miałam papę. jak sama robiłam mleko kokosowe z wiórków i wody to też na wierzchu zbierała mi się taka śmietana, choć nie był jej tak dużo. aha i jak dawałam do gorącej kawy to się to rozpuszcza wiec może trzeba podgrzac, albo dolać goracej wody? fajne to jest do smarowania pieczywa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka