Dodaj do ulubionych

ELIDEL na sprobowanie?

27.08.04, 15:43
WItajcie!
Odebralam dzis masc cholesterolowa 100gr i 1 gr hydrocortyzonu, lekarka nie wspomniala nic o niesterydowych zamiennikach, czytalam duzo o Elidelu, tu na forum tez, czy to dobry pomysl,zeby wziac od kogos troche na sprobowanie Elidelu, czy dziala? Nie moge sobie pozowlic na kupienie masci za 100zl, ktora ew. nie zadzialalaby. Ile razy trzebaby posmarowac, zeby wiedziec, czy dziala? Bede wdzieczna za informacje.
Gosia z 3 (Maniuszka 4l, Szymek 2l i Paskal 5m z AZS))
Obserwuj wątek
    • mgurniak Re: ELIDEL na sprobowanie? 30.08.04, 08:38
      zebys wiedziala czy dziala musi minac ok 3 - 4 dni smarowania 2 razy dziennie
      tych miejsc ..... tubka elidelu starcza na tydzien takiego stosowania przy
      ciezkim AZS .....jesli jestes z Warszawy moge "troszkę" odstapic tej masci
      pozdrawiam Magda
    • edyta270896 Re: ELIDEL na sprobowanie? 24.09.04, 11:23
      Cześć,
      Stosowałam i masść cholesterolową na wodzie destylowanej i elidel kosztuje 120
      zł 15 g tubeczka początkowo elidel był bardzo skuteczny ale lekarz alergolog
      zaproponował maść sterydową elocom 0,1 % ,która kosztuje ok. 17 zł i jest
      najbardziej skuteczna. Stosuję ją raz dziennie na miejsca zmienione chorobowo
      przez 5-7 dni a jeśli zmiany są drobne i na większej powierzchni stosuję maść
      cholesterolową i clarytynę w tabletkach poza tym oczywiście dietę wykluczającą
      alergeny.
      Elidelu używałam przez 5 miesięcy po 8-10 tubek miesięcznie- ponieważ bałam się
      sterydowych maści ale lekarz rozwiał moje obawy co do skutków ubocznych i
      zmieniłam maść na elocom.
      Sama borykam się z alergią od roku tj.kiedy mój syn miał 2 tygodnie pojawiły
      się pierwsze objawy skórne.Dopiero 17 lekarz okazał się specjalistą z
      prawdziwego zdarzenia w dziedzinie alergologii.Stosowałam leczenie medycyną
      niekonwencjonalną (biorezonanse klikadziesiąt zabiegów, naświetlania
      lampami,łóżka magnetyczne, homeopatia - strata czasu i pieniędzy)Jeśli będziesz
      miała pytania to chętnie odpowiem.
      Życzę powodzenia w leczeniu. AI
    • patyska Re: ELIDEL na sprobowanie? 25.09.04, 11:03
      elocom to jeden z najsilnieszych steroidow i nie wolno go stosowac u dzieci
      dluzej niz kilka dni! surprised wczoraj bylismy u naszej ukochanej dr Ceregry i na
      straszliwe zmniany, tylko na 5 dni pozwolila nam Locoid, czyli slabiutki lek
      steroidowy! a potem... Elidel. ja go wykupie i jesli nie bedzie dzialal to moge
      Ci oddac (kiedys nam slabo pomogl...). Elidelu nie wolno na uszkodzona skore -
      moze sie zrobic zakazenie skory - mozna na zaczerwienienia tylko.
    • nata76 Re: ELIDEL na sprobowanie? 25.09.04, 13:41
      Ja też mogę trochę przesłać, teraz stosujemy Protopic,silniej działa,ma tłuste
      podłoże,nie wysusza. Nie można porównywać Elidelu?protopicu do sterydowych
      maści-inne dziłanie.Pozdrawiam,nata
    • troojka Re: ELIDEL na sprobowanie? 26.09.04, 15:14
      witajcie dobre dusze!
      bylam z synkiem u alergologa- dermatologa pediatry dr Glowackiej w przychodni dla dzieci przy szpitalu dermatologicznym w wawie na poczatku wrzesnia. zalecila diete ostrzejsza niz do tej pory - czyli prawie nic wink, steryd 1% hydrocortizonu w masci cholesterolowej 3 dni w tygodniu rano i wieczor, w pozostale dni antybiotyk w masci pimafucin rano i wieczor, dodatkowo na wieczor papka cynkowa. bylismy u niej w stanie zaostrzenia choroby (cala skora w drobnych krostkach, do tego czerwona glowka, obrecze na szyi, rekach, nogach, wpokol pepka). Przez dwa tygodnie stosowalam sie do zalecen, skora sie poprawila bardzo. Od tygodnia jest bialutka i ani sladu po krostach czy obreczach. w ciagu czasu leczenia zdarzalo mi sie wypic zabroniona kawe z mlekiem, zjesc plaster sera, liznac czekolade i nic! Zreszta na Zachodzie nie lacza AZS z dieta i ja to u mojego synka obserwuje.
      Poki co trzymam go na masci cholesterolowej z wit A, babycremie Balneum i kapie raz, dwa razy w tygodniu w Balneum Hermal Plus. Diete tez trzymam, ale ni erestykcyjna. Poza tym synek juz strasznie chce cos innego, wiec na razie dostaje jablko i marchewke. Nastepny chyba bedzie kleik ryzowy, potem zupka jarzynowa.
      Czy to mozliwe, ze AZS juz nie wroci?
      Lekarka mowila, ze na tym etapie Elidel nie jest wskazany. Nie zapytalam dlaczego, moze Wy wiecie? Bo od 2 lat (synek ma pol roku).
      pozdr.
      Gosia
      • kruffa Re: ELIDEL na sprobowanie? 26.09.04, 21:58
        Jeśli czasami sobie pofolgujesz i nie wiedzisz zmian, to na twoim miejscu
        trzymałabym dietę. Po co? Synek koleżanki miał ostrą skazę: wysypki, krew w
        kupie, o strzelających nie wspomną. Ona trzymała dietę i w 12 miesiącu podała
        małemu jogurt bez konsekwencji- po prostu skaza minęła. Mały nadal jest na
        Bebilonie Pepti, bo lekarka nie chce ryzykowac z mieszankami. Jednak nie
        wystawianie na alergen przez 11 miesiący wystarczyło, bo nie był to najcięższy
        przypadek.
        Może i twój jest taki. To tylko parę miesięcy - ja bym poczekała, bo potem życie
        jest łatwiejsze.
        A dr. Głowacka to jeden z lepszych lekarzy z Działdowskiej.

Kruffa
        • mgurniak Re: ELIDEL na sprobowanie? 27.09.04, 08:21
          prosze Was nie piszcie ze Głowacka to dobry lekarz...... ja mam inne zdanie , tej "dobrej " lakarki wrecz nienawidze ......
          • troojka Re: ELIDEL na sprobowanie? 28.09.04, 15:15
            Hej mg!
            Dlaczego uwazasz ze dr Glowacka nie jest ok?
            Ja odnioslam wrazenie, ze to rutyniara, ale to co zalecila pomoglo.
            Ide do niej pod koniec pazdizernika. O co powinnam pytac, jesli ten stabilny stan sie utrzyma?
            Oczywiscie bede trymac diete bezmleczna, bo jednak troszke (naprawde niewiele) krostek sie pokazalo...
            pozdr.
            gosia
            • mgurniak Re: ELIDEL na sprobowanie? 29.09.04, 08:11
              nie nic o niej nie bede pisac .... poprostu zawiodlam sie , wydalam kupe kasy bo "znalazłam ja jako prywatnego lekarza" chodzac z synkiem do niej ..... niestety mojemu dziecku nie umiala pomoc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka