Dodaj do ulubionych

Nowe przepisy?

24.09.23, 15:39
Ważne zmiany dla kierowców w UE. Nowe przepisy wprowadzą poważne ograniczenia. W kogo uderzą?

to z takimi ograniczeniami, to ja sie chyba przeprowadze gdzies na wczesniej emeryture. chuje zlamane.

prawko B+ - przeciez pieprzony VW ID3 ma wiecej niz 1800 kg. to mlodzi beda meleksami chyba jezdzic.

sprobuje odnalezc tekst tego gowna, bo jak zawsze "dobre dziennikarstwo" nie podalo nic.

Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Nowe przepisy? 24.09.23, 15:58
      Unia Europejska jest jak pisiory. Tylko ze dużo gorsze niż pisiory do kwadratu
      • marekggg Re: Nowe przepisy? 24.09.23, 16:23
        niekoniecznie. zrobila duzo dobrego. ale o tym sie nie dowiesz z podrecznika HIT katotalibana czarnka.

jak nic innego - to dala polsce kupe kasy na drogi. niestety pamietam po czym sie w polsce jezdzilo na poczatku lat '90
        • bywalec.hoteli Re: Nowe przepisy? 24.09.23, 18:44
          Z tych dróg korzystają także niemieckie i francuskie firmy - w obu kierunkach i na wielu polach, na ich budowie tez niemieckie i francuskie firmy zarabiały
          • marekggg Re: Nowe przepisy? 24.09.23, 18:56
            i co z tego - oplacali oplaty? chyba tak, wiec o co chodzi. z tych drog korzystaja rowniez kraje baltyckie, bialorus, rosja, ukraina, turcja, hiszpania. wiec pomysl.

niestety polskie firmy, czy samorzady, albo nawet rzad nie mial szans cokolwiek zbudowac. ani cokolwiek odbudowac bez kasy z "zachodu". ale tobie trudno wytlumaczyc, ze bez zachodnich inwesticii to by polska nie dala rady w niczym.jeszcze w roku 2000 - jakie to byly te autostrady? krakow-katowice, strykow poznan, potem te adolfowe. i to wszystko.

tak samo z firmami panstwowymi (bo wiekszoszc byla panstwowa przed reforma balcerowicza) - co by produkowaly? ten sam zlom co w prl-u. tych pare prywatnych firm by nie wiele mogla.
            • bywalec.hoteli Re: Nowe przepisy? 25.09.23, 10:41
              z drogami to racja, na początku to złodzieje w rodzaju kulczyka czy staleksportu budowały autostrady i to do dzisiaj nas boli.
              • marekggg Re: Nowe przepisy? 25.09.23, 12:15
                a jakby tego nie zbudowal kulczyk, czy stalexport - to rzad by tego nie zrobil, bo nie mial kasy.
                oczywiscie, mogli zaciagnac pozyczki (kolejne), tylko pytanie na jakich warunkach by ktos chcial tylko ot-tak cokolwiek pozyczyc krajowi z szalejaca inflacja. cos wartosciowego by panstwo musialo dac w zastaw. a tego za duzo nie bylo, bo wszystko w rozsypce. naprzyklad kto by wzial w zastaw takie FSO z produkcja samochodowa rodem z poznych lat '70?
                • bywalec.hoteli Re: Nowe przepisy? 25.09.23, 12:18
                  no ja marku rozumiem
                  • marekggg Re: Nowe przepisy? 25.09.23, 13:12
                    to dlaczego caly czas udajesz idiote twierdzac, ze francuzi i niemcy (i amerykanie) sie wzbocili na ciezkiej pracy polakow a wszystko zgarneli i tylko teraz popychaja polakami? w kapitalizmie nic nie jest za darmo i rzadzi ten ktory ma kapital. a tego polska na poczatku transformacji nie miala. miala tylko kapitalne dlugi. teraz zreszta tez.
                    • bywalec.hoteli Re: Nowe przepisy? 25.09.23, 15:06
                      Marku, rozumiesz różnicę między "korzystają także", co ja napisałem, a "wszystko zgarnęli", co Ty napisałeś? Myślałem, że dobrze rozumiesz język polski.
                      • marekggg Re: Nowe przepisy? 25.09.23, 18:46
                        ja pisalem o twoim podejsciu ze zachod wykupil polske, potem sie oblowil, pozniej sie oblowil na budowie drog.
                        • bywalec.hoteli Re: Nowe przepisy? 25.09.23, 23:14
                          Marku, to nie jest moje podejście. Moje podejście jest dużo bardziej wyważone i rozsądne. Ty wyolbrzymiasz czyny znienawidzonej przez Ciebie partii a zarazem wyolbrzymiasz i przekręcasz moje wypowiedzi.
                          Do czego zmierzam: pomoc rozwojowa unii w rozwoju Polski, Słowacji i nowych krajów w Unii była super. Jednak skorzystała na tym tez w dużej mierze stara Unia. Czyli Niemcy, Francuzi i Holendrzy zainwestowali hajs i z tego obecnie korzystają.
                          • marekggg Re: Nowe przepisy? 25.09.23, 23:44
                            nic nie jest zadarmo. te firmy maja akcjonariuszy i ci wymagaja wynikow.

zreszta - jak sie pi$$iory lub ktokolwiek kto bedzie rzadzil w prl-u nnie pokluci z ukraina, to i polska bedzie mogla zarobic na odbudowie ukrainy. inaczej beda tylko jako podwykonawcy zachodnich firm.
                • tbernard Re: Nowe przepisy? 26.09.23, 10:44
                  marekggg napisał:

> a jakby tego nie zbudowal kulczyk, czy stalexport - to rzad by tego nie zrobil, bo nie mial kasy.

Widzę, że w obłoczkach bujasz typu "miał głowę do interesów" i tym podobne. Prawda jest nieco inna. Głowę do takiego interesu to byle Dyzma ma któremu rząd da gwarancję, że nie może splajtować i z takimi gwarancjami bank ochoczo da kasę, bo jakby co to podatnicy zapłacą. W skrócie pan Dyzma nie miał żadnej kasy ani jakiegoś wybitnego intelektu do interesów, tylko odpowiednie znajomości w rządzie. No chyba, że wiedzę komu należy posmarować uznać za przejaw geniuszu ekonomicznego.
    • marekggg Re: Nowe przepisy? 24.09.23, 16:21
      do czytania:

Bezpieczeństwo ruchu drogowego: Komisja proponuje zaktualizowane wymogi dotyczące praw jazdy i lepsze transgraniczne egzekwowanie przepisów ruchu drogowego

link do dyrektywy w .pdf - ale to juz jest po angielsku i nalezy umiec czytac takie rzeczy.
      Wniosek dotyczący zmiany dyrektywy w sprawie praw jazdy
      • taniarada Re: Nowe przepisy? 24.09.23, 17:26
        Sprzeczne z prawami zawartymi także w polskiej Konstytucji.
        Więc nie ma co zachodzić w pałę .Spoko.Marek .
        • marekggg Re: Nowe przepisy? 24.09.23, 17:46
          jak ty sie mylisz...
          • taniarada Re: Nowe przepisy? 24.09.23, 20:10
            W sejmie i w senacie siedzą młodziaki i nie wszyscy mają swoich kierowców .Myślisz że pozwolą by urzędasy unijne zrobiły taką rewolucję .Nie ma takiej opcji .I nie tylko oni .To jest dyskryminacja .
            • marekggg Re: Nowe przepisy? 24.09.23, 20:41
              ale co to ma z konstytucja?
              • taniarada Re: Nowe przepisy? 24.09.23, 21:49
                Wszystko się łączy .Angole się pożegnali i mają to gdzieś .
                • marekggg Re: Nowe przepisy? 24.09.23, 22:08
                  co sie laczy? angole sie pozegnali i maja wieksze problemy niz wczesniej.
                • tbernard Re: Nowe przepisy? 25.09.23, 11:00
                  taniarada napisał:

> Wszystko się łączy .Angole się pożegnali i mają to gdzieś .

Ale Angola nie ma demokracji i konstytucji, tylko mają monarchię i feudalizm.
                  • marekggg Re: Nowe przepisy? 25.09.23, 12:11
                    a w polsce jest swoista kombinacja kleptokracji i katotalibanizmu. konstutucja to ksiazeczka, ktora kacza kleptokracja ma w dupie.
                    • taniarada Re: Nowe przepisy? 25.09.23, 21:02
                      A co sądzisz o wzmacnianiu granicy ze Słowacją .Mają być wyrywkowe kontrole .
                      • marekggg Re: Nowe przepisy? 25.09.23, 21:10
                        mi to nie przeszkadza. ja te granice przekraczam raz w roku. a ze orban tez przerzuca ludzi z wegier na slowacje, to ci probuja albo przez czechy do niemiec, ewentualnie do polski i potem do niemiec.

ale to jest dokladnie to co chcial putler - poklocic europe, nawozic ludzi z azji i afryki. no i co zrobil pi$$iorski rzad? zaprosil 300-400k MUZULMANOW, azjatow, hindusow. i potem zamyka smieszna granice.
    • allegropajew Re: Nowe przepisy? 24.09.23, 18:27
      Chyba z masą własną im się popyerdoliło. Mój civic ma DMC 1750, bo benzyna. Ale klekot ma 1850. A to zwykły compact. Wersje najnowsze są jeszcze cięższe.

Gościula

• bolo2002 Re: Nowe przepisy? 25.09.23, 09:05
      Też to czytałem Gówno unijne-to za słabo powiedziane. Od pewnego czasu zastanawiam sie, -czy aby UE-czyli bruksela to nie jest szpital psychiatryczny. Nowe pomysły-nie mówiąc o zniszczeniu motoryzacji w Europie-to pomysły psychicznie chorych/ i to za jakie pieniadze/. Pisałem nie tak dawno o tym, że ulice bez samochodów-to wcale nie odległa przyszłośc. Teraz debile z UE chcą segregować kierowców, na tych od SUV-ów i od reszty, no i wyciąć emerytów. Badania lekarskie co 10 lat 60-tce i co 7 lat po 70-tce. A po 100-ce-to pewnie, co pół roku. Boże- spuśc nogę i kopnij w te pustą muzgownicę! Mimo , że spędziłem w Unii wiele lat i cały czas ją zachwalałem- teraz zaczynam się zastanawiać-czy aby nie czas , aby się z tego wypisać, bo coraz więcej i coraz nowszych pomysłów-które Bruksela zamierza uruchomić- jest niedorzecznych i jedynie podnosi koszty naszej egzystencji. Jako przykład-cena en. elektrycznej-60 % tejże- to koszty uprawnień do emisji CO2-które trzeba kupowac- apotem wsadzać w cenę. Oczywiscie i cała masa innych projektów-które mocno podnoszą koszty naszego funkcjonowania-przykład: obowiązkowe wyposażenie nowych samochodów w przedziwne systemy bezpieczenstwa, itd. Tylko patrzcie-jak sie luzno na drogach zrobi.
    • bolo2002 Re: Nowe przepisy? 25.09.23, 12:17
      Tak sobie teraz pomyslałem-że może tego dośc i trzeba vetowac te brukselskie pomysły, bo inaczej zniszczą wszystko, co dobre.Trzeba zacząć ignorować ich i tyle i oficjalnie.
    • bruner4 Re: Nowe przepisy? 25.09.23, 20:43
      To projekt, wcale nie musi zostać przegłosowany
      • taniarada Re: Nowe przepisy? 25.09.23, 20:46
        I pewnie nie będzie .Bo kto się na to zgodzi .Każdy kraj ma swoich przedstawicieli .A to jest dyskryminacja .
    • jeepster Re: Nowe przepisy? 26.09.23, 01:11
      W przyszłym roku są wybory do parlamentu europejskiego. Zamiast użalać się po rożnego rodzaju forach, czy nie lepiej by było się „skrzyknąć” i z obecnych propozycji, które są kontrowersyjne lub wręcz głupie, zrobić tzw. „election issue”? W najprostszej postaci wyglądało to by tak, że zagłosujemy na tych kandydatów, którzy będą głosować przeciwko głupim propozycjom. Myślę, że jeśli osiągnie się masę krytyczną, to kandydaci zastanowią się dwa razy zanim poprą idiotyzm. Dodatkowo można jeszcze „wyłapać” obecnych europosłów, którzy głosowali za głupimi pomysłami i im to wyciągnąć. Oczywiście rozszerzenie takiej inicjatywy na wszystkie kraje unii byłoby jeszcze bardzie efektywne. Przy wszechobecnych mediach społecznościowych, myślę, że byłoby to do zrobienia.
      • taniarada Re: Nowe przepisy? 26.09.23, 03:27
        Dokładnie na początku czerwca. Najwięcej europosłów mają Niemcy ,Francja i Włosi .W Niemczech sporo seniorów prowadzi samochody w tym kobiety . Nasi europosłowie są zbyt zajęci uprawianiem polityki wobec własnego kraju .
      • marekggg Re: Nowe przepisy? 26.09.23, 07:17
        pienkna idea, tylko kto bedzie koordynowal 27 panstw i generalnie z roznymi jezykami? do tego jeszcze to co uznaje naprzyklad polityk mainstreamu w polsce za wazne ,moze sie bardzo roznic od tego o co chodzi holendrowi, albo hiszpanowi.
        ale bylaby to bardzo ciekawa praca magisterska, albo nawet doktorska.
        • tbernard Re: Nowe przepisy? 26.09.23, 10:16
          Różne języki to nie problem, bo istnieje język międzynarodowy Esperanto.
          • taniarada Re: Nowe przepisy? 26.09.23, 10:43
            Można zasypać skrzynki mailowe europosłów .To takie proste .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka