Dodaj do ulubionych

Koncentrat pomidorowy

06.06.17, 19:59
Muszę spożywać dużo likopenu. Czy znacie przepisy na smaczne zagospodarowanie koncentratu lub przecieru? Najbardziej mnie interesują pasty.
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Koncentrat pomidorowy 07.06.17, 01:29
      Klasyka - twarog/bialy ser utarty z koncetratem, przecierem lub swiezymi pomidorami na puchata mase. jako dodatki - pieprz/cebulka/szczypior/dowolna zielenina, pojedynczo lub laczone.
      Z jajkami, bryndza, zoltym serem, a w ogole zajrzyj na bloga Olgi Smile, kobieta cuda opisuje i smarowidel rozmaitych tam nie brak, na pewno znajdziesz i pomidorowe.
      Osobiscie, przynajmniej w sezonie, wole swieze pomidory smile
    • gama2003 Re: Koncentrat pomidorowy 07.06.17, 14:24
      Młoda kapusta uduszona a koncentrat jako sosik, dużo pietruszki i koperku. Wkładka mięsna jak ktoś lubi.
      Sos ,, koncentratowo,, - majerankowy do zapiekanek ziemniaczanych, plus dużo pora i innej zieleninki.
      Pasta rybna - makrela, cebulka dymka w ,, koncentracie,,.
      Trudny smak ten koncentrat, ale jak mus to trza jeść. Rozważ jeszcze soki pomidorowe.
    • quesuerte Re: Koncentrat pomidorowy 07.06.17, 17:41
      Pisto manchego: podsmazone w kawalkach
      cebula
      papryki kolorowe
      cukinia
      i koncentrat smile
      Mozna dodac ulubione przyprawy, mnie smakuje taki tylko z sola.
      Na zimno mozesz go stosowac jako "pasta" (w stylu bulgarskiej lutenicy)
      • grey_delphinum Re: Koncentrat pomidorowy 07.06.17, 17:51
        Lubię koncentrat, ale tylko z firmy Wojna - mogę zjeść słoiczek np. do kanapki z żółtym serem. Inne koncentraty już są bleee wink

        OT - trochę ze zdziwieniem czytam, ze na garnek zupy dajecie słoiczek koncentratu - ja daję trzy słoiczki na 3 litry - tylko wtedy uzyskuję intensywny pomidorowy smak (zupę jemy bez śmietany czy jogurtu).

        Do autorki wątku - lubię dodać do koncentratu trochę tabasco, to podkręca smak i mozna jeść koncentrat zamiast ketchupu.
        • peonka Re: Koncentrat pomidorowy 07.06.17, 17:54
          Ja robie zupę praktycznie na soku lub przecierze pomidorowym, nie na wodzie, więc słoiczek koncentratu mi wystarcza. I robię garnek na jedną osobę, więc max 3 porcje, to chyba też ma znaczenie wink
          • gama2003 Re: Koncentrat pomidorowy 07.06.17, 18:31
            Fakt, ja robię z 3-4 koncentratów, ale garnek 10 l ( zupy z 7 mam ). Tylko u mnie pomidorowa schodzi tak, że mogłabym mieć garnek wojskowy z kurkiem i co chwilę by ktoś podchodził i nalewał.
            Może też likopenu potrzebują ?
    • solejrolia Re: Koncentrat pomidorowy 07.06.17, 17:54
      Moj najprostrzy sos pomidorowy do pizzy czy zapiekanek, a nawet na kanapki.
      Cebulę drobniutko siekam, 2-3 łyżki koncentratu i zalewam po trochu wrzątkiem, cały czas mieszając. Wrzątku tyle żeby zrobił się odpowiedniej konsystencji sos.
      Doprawiam do smaku : trochę oliwy, sól, cukier, papryka słodka albo ostra i oregano (lub zioła prowansalskie) Dobrze wymieszac, przestudzić. I już.

      Dużo koncentratu zużywam do potraw typu gołąbki, do lasagne, do zapiekanek z ryżem
      (Np: ryż ugotowany, podsmażona papryka, podsmażona kiełbasa i pieczarki. Wszystko wymieszać z koncentratem, przelozyc do naczynia żaroodpornego, posypać tartym serem żółtym i zapiec. )
    • jasnoklarowna pieczone/suszone w piekarniku 07.06.17, 19:07
      koncentrat zdążysz pojeść poza sezonem.
      Teraz możesz piec połówki pomidorów w piekarniku ( posolić, ale też lekko posłodzić, dosłownie szczyptunię każdego, można położyć na nie plasterki czosnku, świeżą bazylię lub tymianek, można chili - co lubisz). Położyć na blaszkę lub żaroodporne naczynie przekrojonym do góry.. Polać oliwą wsadzić do piekarnika na 150-70 stopni, piec od 15 do 30 minut, wedle upodobań i wielkości.
      Można też opcję suszenia:
      nagrzać piekarnik do 220 stopni, doprawić j.w. wstawić blaszkę do piekarnika, zamknąć drzwiczki i wyłączyć gaz.
      Nie otwieraj do czasu aż całkowicie ostygną, jakieś 3 godziny, nawet całą noc.
      Są cudowne, półmiękkie, można jeść sote, lub po podgrzaniu ponownym lub do sałatki z kozim serem i sałatami .
      Możesz też wydrążyć ze skórek i masz bazę do sosów lub smarowidło.
      polecam
      Jana

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka