Dodaj do ulubionych

odczulanie

29.11.04, 12:36
mam pytanie czy ktos z was odczulal dzieci lub siebie a konkretnie chodzi mi
o to czy orientujecie sie czy odczulanie jest refundowane przez NFZ a jesli
nie to jakie mniej wiecej sa to koszty ?
Obserwuj wątek
    • salma75 Re: odczulanie 29.11.04, 14:07
      Też bardzo interesuje mnie ta kwestia. Chcę odczulić swego 5,5latka.Ile kosztuje
      to prywatnie? Podobno jest teraz metoda odczulania nie poprzez zastrzyki tylko
      podanie pod język kropli. Wie ktoś coś o tym?
      Magda
      • zgagusia Re: odczulanie 29.11.04, 15:53
        moj 5,5 letni syn jest bardzo silnym alergikiem wziewnym - reaguje na wiele
        pylkow, okres od marca (czasem juz od lutego) do wrzesnia jest dla niego
        ciezki. Ale zaufana alergolog bardzo odradza na razie odczulanie - to zbyt
        niebezpieczne, jest jeszcze za maly (ryzyko wstrzasu anafilaktycznego). Ona
        zaleca odczulanie najwczesniej kolo 7 roku zycia, a najbezpieczniej jest jesli
        do sie poczekac do 10 lat.
    • sylviakia Re: odczulanie 29.11.04, 17:52
      ja sie odczulam na pyłki drzew i zarówno przy pierwszym podejściu jak i przy
      drugim muszę odstawić krople bo- zaczyna się zap. oskrzeli. niestety im silniej
      dziecko reaguje na alergen tym lepiej odczekac z odczulaniem...
      koleżanki odczulają swoje dzieci w wieku 5-6 lat. Ja zamierzam troszke
      odczekać... I sama po sobie wiem że na szczepionkę można róźnie reagować...mnie
      juz kaszel dobija.a np mój syn nie jest odczulany a tez kaszle (pleśnie).
      proponuje soprawe obgadac z dobrym alergologiem.
      Jeśli chodzisz pańswtowo to szczepionke dostaniesz na receptę (ale tez niemały
      koszt np drzewa na jeden sezon ok 160 zł)
      S.
    • czajka30 Re: odczulanie 29.11.04, 20:51
      Chyba lepej rzeczywiście poczekać jak dzecko będzie miało 7-8 lat, odzulanie
      podjęzykowe jest dużo droższe- rocznie nawet 800 zł, i nie wiadomo czy tak samo
      skuteczne, ale wygodniejsze bo podajesz w domu i nie jeździsz co tydzień na
      nowe szczepienie. Nie wiem czy nie lepiej odczulać się w państwowej poradni-
      tam zawsze przy odczulaniu powinien być anastezjolog i pełne zabezpieczenie a w
      gabinecie prywatnym różnie z tym bywa. Szczepionka jest częściowo refundowana
      ale cena zależy od preparatu, ceny zaczynają się od 140 (około). Podanie
      szczepionki w poradni z podpisanym kontraktem jest bezpłatne.
      • zosia888 Re: odczulanie 30.11.04, 11:04
        Ja rowniez sie odczulam na drzewa i za szczepionke zaplacilam cos niewiele ponad 20 zl. (??). Tez sie zdziwilam cena, bo znajomy odczulal sie na chwasty i placil cos w okolicach 200 zl. Takze to pewnie zalezy od firmy. Boje sie, czy w zwiazku z tym ta szczepiona nie jest gorsza i po prostu nie zadziala. Okaze sie na wiosne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka