Dodaj do ulubionych

Ojce odpalili petardy

17.05.21, 15:45
Bardzo proszę o radę. Dziewczyna lat 17 uczulona od dziecka na rozmaite pyłki roślin, w zasadzie wszystkie możliwe. Od maja do połowy lipca z ciężką alergią: mocny i dokuczliwy katar sienny, łzawienie oczu, niekiedy bóle głowy. Odczulanie (zastrzyki) przez ostatnie 5 lat nie dało praktycznie żadnego rezultatu, więc zrezygnowaliśmy. Czy znacie jakiś naprawdę skuteczny, mocny lek i krople, mogą być na receptę, żeby w tym rok realnie ulżyć dziewczynie?
Obserwuj wątek
    • bib24 Re: Ojce odpalili petardy 17.05.21, 15:47
      steryd do nosa i tabletki doustnie
      odczulania są różne, nie wszystkie zastrzyki są takie same. w tym czasie to na pewno trawy. po roku purethal trawy alergia mi spadła o 50%-80%
    • aqua48 Re: Ojce odpalili petardy 17.05.21, 15:54
      Ja biorę doustnie zyrtec i do nosa Awamys. Działają. Skutki uboczne u mnie to lekka senność przez pierwsze kilka dni. U znajomej powodowały tycie. Ale podobnych leków jest więcej - proponuję - lekarz nawet pierwszego kontaktu i dobór takich które pasują dziewczynie, a dają jak najmniej niepożądanych skutków ubocznych.
    • swinka-morska Re: Ojce odpalili petardy 17.05.21, 16:10
      Do oczu - Zabak (bez recepty). Działa dużo lepiej niż Polcrom i pochodne.
      Doustnie - u mnie najlepiej działa Telfast (w wersji bez recepty z mniejszą dawką: Allegra).
      Nie chodzić po dworzu jak jest sucho, zakładać okulary, spłukiwać twarz wodą po przyjściu do domu, postawić oczyszczacz powietrza.

Co do odczulania - dużo zależy od szczegółów, jak lekarz trafi ze szczepionką.
      Pamiętam, że miałam szczepionkę dwuskładnikową i o ile taka 20% + 80% zadziałała rewelacyjnie i na ileś lat miałam spokój, to przy następnym odczulaniu zmieniono mi na 40% + 60% i to było zupełnie bez efektu.
    • klementyna156 Re: Ojce odpalili petardy 17.05.21, 17:59
      Clatra? Telfast? Oba na mnie działają nieźle, Clatra lepiej.
      Alergolog przecie zapisze, bo skuteczne są głównie te na receptę. Nawet rodzinny na teleporadzie wypisze, więc się umawiajcie po prostu. Bezreceptowe są znacznie słabsze w działaniu, nie warto.
    • lilia.z.doliny Re: Ojce odpalili petardy 17.05.21, 18:03
      Cxy tytul tego watku to jakis hermetyczny kod alergikow?
      • segregatorwpaski Re: Ojce odpalili petardy 21.05.21, 14:18
        A wiesz, że też się zastanawiam?
        To pewne jakaś oczywista oczywistość skoro nikt oprócz nas się nie dziwi wink
        • swinki_trzy Re: Ojce odpalili petardy 21.05.21, 15:09
          Jestem alergikiem ale też się zdziwiłam big_grin
      • tomato.soup Re: Ojce odpalili petardy 21.05.21, 15:43
        Też się zawiesiłam na dłuższą chwilę próbując poskładać petardy ojców i alergię w jedno 😆
        Może autorce wkleiło się coś przypadkiem w tytuł?
        • lilia.z.doliny Re: Ojce odpalili petardy 21.05.21, 16:02
          Chyba nie, bo wszystkie odpowiedxi sa naturalne. Nikt sie nie zdziwil.
    • kornisz-kornisz Re: Ojce odpalili petardy 21.05.21, 11:46
      Jeżeli leki nie pomagają to polecam od siebie oczyszczacz powietrza. Dobry filtr hepa wystarczy, a jak jeszcze miałby jonizację plazmową to już sztos. Ja od 3 lat korzystam i polecam każdemu. Wiadomo, w domu jest łatwiej, na zewnątrz trzeba sobie radzić lekami uncertain
    • hukers Re: Ojce odpalili petardy 21.05.21, 14:35
      Clatra jest dobrym lekiem antyalergicznym plus oczyszczacz powietrza.
    • swinki_trzy Re: Ojce odpalili petardy 21.05.21, 15:07
      Sama zrezygnowałaś z odczulania czy było to za zgodą alergologa? Robiłaś testy po odczulaniu?
      Mnie i córkę ratuje clatra oraz oczyszczacz powietrza.
    • ichi51e Re: Ojce odpalili petardy 21.05.21, 15:19
      mojemu dziecku pomógł Montelukast w tabletkach. bierzesz na noc. ale w alergiach to kluczowe jest szukanie i sprawdzanie no co jednemu pomoże drugiego uśpi itd
    • spanish_fly Re: Ojce odpalili petardy 21.05.21, 15:21
      Mojemu dziecku dość skutecznie pomaga Delortan.
    • kiddy Re: Ojce odpalili petardy 21.05.21, 19:38
      A co dziewczyna bierze?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka