Dodaj do ulubionych

igG, igE - do znających się

08.02.20, 15:31
Syn ma stwierdzoną alergię na niektóre pokarmy (np. orzechy) i pyłki. Alergolog kazał przed odczulaniem powtórzyć badania. Przy okazji chcemy zrobić badania w kierunku nietolerancji glutenu. W punkcie pobrań zasugerowano tak zwany Food profil -skrining, w którym badane jest IgG/igG4 między innymi łącznie dla grupy pokarmów: pszenica, żyto, orzech, migdał. Mam następujące wątpliwości - czy IgE i igG nie są ze sobą jakoś powiązane - czy jeśli jest ewidentna alergia na orzechy, to czy siłą rzeczy igG nie będzie podwyższone? W punkcie nie potrafią odpowiedzieć, a alergolog jest niedostępny przez najbliższe 3 tygodnie.
Obserwuj wątek
    • memphis90 Re: igG, igE - do znających się 08.02.20, 15:45
      IgG nie ma znaczenia diagnostycznego.
      " Niestety IgG jest to tzw. „prze-
      ciwciało pamięci”, którego obecność w surowicy oznacza
      ekspozycję na określony, obcy antygen, względem którego
      jest swoiste, nie zawsze zaś świadczy o jego szkodliwości.
      Żywność zawiera liczne obce dla organizmu ludzkiego an-
      tygeny, tak więc stwierdzenie występowania IgG swoistych
      dla określonych pokarmów świadczy o ekspozycji na dany
      pokarm, w tym jego spożycie, nie świadczy natomiast ani
      o alergii na ten pokarm ani też o jego nietolerancji. Dodat-
      ni wynik, szczególnie przeciwciał klasy IgG4, może raczej
      wskazywać na tolerancję danego typu pokarmu, a nie aler-
      gię na niego [6, 25-27]. "


      " Produkcja IgG to naturalna odpowiedź organizmu na obcy antygen, nie tylko bakteryjny czy wirusowy, ale również pokarmowy. Obecność IgG przeciwko antygenom pokarmowym nie świadczy o uczuleniu na dany pokarm (np. stężenie IgG4 systematycznie wzrasta w trakcie skutecznej immunoterapii na pokarmy). Warto podkreślić, że test ten również nie określa, jak istotna klinicznie jest nietolerancja pokarmowa"

      "Zarówno polskie, jaki i światowe organizacje alergologicznie (EAACIEuropean Academy of Allergy and Clinical Immunology, AAAAI) nie zalecają stosowania testów oznaczających pokarmowe IgG/IgG4 w diagnostyce alergii pokarmowej.3"

      --
      "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie poznasz jego historii. A gdy tylko poznasz, to bądź sobą i spluń" niezatapialna-armada.blogspot.com
        • katriel Re: igG, igE - do znających się 08.02.20, 23:32
          > To jak można zdiagnozować nietolerancję glutenu (nie alergię)?

          Celiakię - biopsją jelit.
          Nieceliakalnej nietolerancji glutenu zdiagnozować nie można, bo taka choroba nie istnieje (a w każdym razie nie ma dobrze zdefiniowanych kryteriów diagnostycznych).



          --
          There is a horse in aisle five.
          • hanusinamama Re: igG, igE - do znających się 10.02.20, 15:19
            Chyba jest.
            Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS, ang. non-celiac gluten sensitivity) jest stosunkowo niedawno opisaną choroba związaną z nietolerancją glutenu.
            Objawy NCGS są podobne do objawów celiakii, ale występują szybciej bo godziny-dni po spożyciu glutenu. W przeciwieństwie do celiakii nie stwierdza się również uszkodzeń błony śluzowej w biopsji jelita.

            U mojej córki to podejrzewano...skoczyło sie na alergii na pszenice

            --
            "Kury zostają dalej w hodowli, żeby dawać nowe jajka, często nawet dożywotnio." Stwory_z_mchu

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka