tata311 19.12.04, 21:09 Czy ktoś ma jakieś dośwaidczenie z tym wziewem, mój prawie 5 letni synek dostaje go od 10 dni i jak kaszlał po wysiłku tak kaszle, amoże 10 dni to za mało??? Dzięki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bb12 Re: PULMICORT????? 19.12.04, 23:38 Moje dziecko ma zmieniony na Flixotide. W jaki sposób podajesz lek?nebulizacja,dysk,przez spacer?Jakie jeszcze inne stosujesz leki[Singulair?Serewent?] Trochę za mało napisałaś.Wynika,że dajesz tylko Pulmicort,a on jest tylko sterydem-przeciwzapalny,a nie rozszerza oskrzeli. Napisz więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
tata311 Re: PULMICORT????? 21.12.04, 21:32 Dominik od urodzenia jest alergikiem, wziewnym i pokarmowym, roztocza, pyłki i "ostre" zapachy. Przed pójściem do przedszkola jakoś sobie z tym radziliśmy. Owszem miał napady duszności po kontakcie z alergenem ale diphergan zawsze pomagał. Miesiąc temy po wizycie w cyrku i wdychaniu sierści zwierzaczków trochę dusił się w nocy ale syrop i otwarte okno pomogło. Odkąd pamiętam dostaje zyrtec gdy miał trzy lata dostawał także singulair przez kilka miesięcy, potem było ok i lekarka zdecydowała się dostawić. Jednak od września Domik chodzi do przedszkola i to chyba właśnie przedszkole spowodowało nasilenie się alergii tzn po jenym pażdziernikowym zapaleniu oskrzeli nie możemy pozbyć si ę kaszlu. Od dewóch tyg. dostaje wziew przez turbuhaler czy jakoś tak dwa razy dziennie lakarka stwierdziła nadreaktywność oskrzeli. Domik kaszle jak tylko przejdzie szybszym krokiem, kaszle jak pobiega troszkę w domu, w przeszkolu jest to kaszel suchy, chyba że poranny kaszel mmokry, typowo odrywający, nie wiem czy mam panikować czy nie ale troszę naczytałem się o astmie i tak podobno się zaczyna, pzdrw IK Odpowiedz Link Zgłoś
tata311 Re: PULMICORT????? 21.12.04, 21:35 acha teraz jest na zyrtecu, singularze i pulmicorcie i kaszle... Odpowiedz Link Zgłoś
bb12 Re: PULMICORT????? 21.12.04, 23:49 Moje dzieco[5 lat kończy w styczniu]bierze lek rozszerzający oskrzela.Nie wspomniałeś o takim leku.Najczęściej podaje się Serewent[jest również w dysku].Zapobiega dusznościom powysiłkowym i nocnym.Działa 12 godzin.Podaje się więc rano i wieczorem.Nigdy nie podawałam samego sterydu . Stale podaję Serewent[na rozszerzenie oskrzeli]Flixotide[steryd, przeciwzapalny] Singulair,Ketotifen[lak antyhistaminowy]i inne leki ale nie na astmę. Teraz Kaja ma okres zaostrzenia choroby ,więc podaję leki do nebulizacji[przez inhalator pneumatyczny]Ster-Neb Salamol i Pulmicort[zamiast serewentu i flixotide]dodatkowo Eurespal i pozostałe leki jak zawsze. Wydaje mi się ,że potrzebujesz dla dziecka leku rozszerzającego oskrzela.Myślałam ,że Serewent stosuje się rutynowo.Singulair troszeczkę rozszerza oskrzela,ale minimalnie. Odpowiedz Link Zgłoś