Dodaj do ulubionych

silny alergen-marchew ?!

28.12.04, 21:51
Szukam mam, których dzieci też są uczulone na marchewkę.
U mojego synka objawem alergi jest kupka z krwią, na razie dostawał samą
zupkę z marchwii i efekt był właśnie taki. Nie wiecie po jakim czasie mozna
znów powrócić do marchewki, martwię się bo wszystkie obiadki będę musiała mu
gotować sama, bo te kupnne są z dodatkiem marchewki.
Pa
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: silny alergen-marchew ?! 28.12.04, 22:03
      Po minimum 3 miesiącach, ale przy tak silnej reakcji poczekałabym conajmniej pół
      roku. Moja córka jest uczulona na marchew. Przez pewnien czas myślałam, że
      przeszło, ale jednak nie sad.
      Gotowanie w domu nie jest takie najgorsze. U mnie gotuje coprawda niania, ale w
      weekendy zrobienie zupki zajmuje mi jakieś 10 min, jeśli nie mniej (nie licząc
      oczywiście czasu samego gotowania). Wszytsko gotuję na parze.
      Jest ponadto kilka słoiczków bez marchwi.

Kruffa
      • bronia1 Re: silny alergen-marchew ?! 29.12.04, 09:56
        Kruffa, widzę,że z alergiami jesteś "za pan brat", ja dopiero się uczę.
        Małemu dopiero wprowadziłam zupkę z ziemniaków i dyni, ziemniaczki gotuję sama
        i dodaję dynię ze słoiczka. Chcę w tym tygodniu wprowadzić brokuły..., a
        później jakieś mięsko...i soczek...
        Jestem ciekawa co jeszcze uczula moje dziecko????
        Nie może także pić Nan Ha, wychodzą mu krostki na głowie, które się sączą, a
        jak podaję mu Bebilon pepti to wypluwa i kręci głową na boki, a muszę go jakoś
        dokarmiać bo jest mały głodomorek!!!!
        Dostaje 2 razy dziennie zupkę po 100 ml, jako dodatek do dwóch piersi, nie wiem
        czy to dobrze,ale jest najedzony. Na wieczór chciałam wprowadzić kaszkę ryżową
        na wodzie, ale nie chce jeść! Może spróbować Sinlac...?

Mamy kolorowe życie z tymi maluszkami, prawda smile !!!!!!!!
        Pozdrawiam!
        • bziuk Re: silny alergen-marchew ?! 29.12.04, 13:31
          Hipp ma w swojej ofercie dynię z młodymi ziemniakami tam chyba nie ma marchewki
          odpadłoby Ci gotowanie raz w tygodniu wink

pzdr bziuk
        • kruffa Re: silny alergen-marchew ?! 29.12.04, 18:15
          Najpierw przetestuj kleik ryżowy. Zrób sama lub kup Nestle. Jak ryż przejdzie to
          możesz brokuły ze słoiczka, Sinlac. Z warzyw kabaczka, cukinie (oststnie
          chwile, zeby zrobić sobie zapas), kapustę, cebulę.
          Z owocami poczekaj jeszcze - do ok. 8 m-ca, a z sokami jeszcze dłużej. Na
          początek polecam hippa brzoskwiniowy i morelowy - bo nie zawierają soku.
          Co do Bebilonu - próbuj powoli przyzwyczaić, nie wmuszaj, dodaj glukozy, spróbuj
          dodać odrobinkę do zupki. Podawaj łyzeczką, żeby było atrakcyjniej. Jesli Sinlac
          przejdzie to dodawaj trochę do niego. Pamietaj iż Sinlacu nie robi się na
          mieszankach, ale w celu przyzwyczajenia do specyficznego smaku możesz trochę
          dodać. Spróbuj z kleikami kukurydzianym lub rużowym, innymi kaszami.
          Dla mnie też było to obrzydliswto, moja córka pokochała nutramigen od pierwszego
          łyku. Teraz zarówno dla nas jak i dla niani jest to norlany smak. Czasami jak
          zostawi trochę kaszki zrobionej na nutramigenie - dodaję sobie dzemu
          porzeczkowego i zjadam - smakuje mi smile)

Kruffa
          • bronia1 Re: silny alergen-marchew ?! 30.12.04, 09:11
            Hej Kruffa
            Może mnie oświecisz. Dałam małemu na noc 2 piersi i 50 ml Sinlacu i horrror....
            Chyba bolał go brzuszek bo co 2 godz, budził się z płaczem. Dostawał już
            wcześniej kaszkę ryżową i nic nie było po tym ,tylko niechętnie pił. Sinlac
            natomiast mu zasmakował. Nie wiem ,czy może być uczulony na mączką chleba
            świętojańskiego? Seba ma prawie 7 miesięcy i myślałam że objawy bolącego
            brzuszka już dawno minęły...

Pozdrawiam!
            • kruffa Re: silny alergen-marchew ?! 30.12.04, 11:57
              MOże coś mu jednak nie posłużyło w Sinlacu. MOże spróbuj jeszcze raz dać, ale
              tym razem nie na noc, aby maluch się nie męczył dodatkowo brakiem snu.

Kruffa
    • inka_mama_agi Re: silny alergen-marchew ?! 29.12.04, 14:21
      Witam, moja 9 miesieczna córcia tez jest uczulona na marchew i wiele innych
      potraw. M.in. ryz -
    • azoorek Re: silny alergen-marchew ?! 29.12.04, 16:21
      Moj maly byl uczulony na marchew ( ma teraz 14 m.)- ostatni raz jadlam w
      kwietniu (alergia byla jak zjadlam marchew wiec zakladam, ze tez byl uczulony).
      Teraz podalam w listopadzie i zadnych objawow. Z ryzu jeszcze niestety nie
      wyrosl. Gotuje sama- same przygotowanie zajmuje mi 15 m. + gotowanie.
    • setia Re: silny alergen-marchew ?! 29.12.04, 20:42
      Jedno pytanie do autorki watku - ta zupka marchwiowa byla gotowana samodzielnie
      ze sklepowej marchewki, czy chodzi o marchew ze sloiczka gerbera?
      • bronia1 Re: silny alergen-marchew ?! 29.12.04, 22:16
        Był to Gerber. A co, myślisz,że alergię mógł
        spowodować "słoiczek"????????????????
        • setia Re: silny alergen-marchew ?! 30.12.04, 11:10
          nie, nie, wrecz przeciwniesmile myslalam, ze zupka ugotowna zostala z marchewki
          takiej zakupionej w warzywniaku, wiec to ze mogla uczulic byloby zrozumiale.
          Gerbera na razie nie podejrzewam, cociaz kto wie jak to z nim jestwink
    • lilajnaa Re: silny alergen-marchew ?! 31.12.04, 00:06
      a próbowałaś marchwianki?czyli wywaru z marchwi? mój mały silnie reaguje na
      marchew ale marchwianka jest ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka