Dodaj do ulubionych

*****PYTANIE ZASDNICZE****

24.02.05, 15:44
Drogie Mamy
jesteście z pewnością bardziej doświadczone ode mnie, bo ja dopiero od
niedawna tu jestem i od niedawna walczę z alergią i azs. Kilkakrotnie
podejmowałam różne wątki a teraz chce Was prosić od odpowiedź na ZASADNICZE
PYTANIE, jakie ostatnio mnie dręczy:czy jeśli od dwóch miesięcy jestem na
diecie bezmlecznej i bezjajecznej (nie wchodzi w grę nic ukrytego, bo znam
skład zjadanych produktów) a dziecko ma azs, TO CZY PRZYPADKIEM nie jest tak,
że dziecko jest uczulone na inne produkty niż białko mleka krowiego i jaja, a
więc mogę spróbować je zjeśc , żeby zobaczyć reakcję?
Coś mi mówi, że jeśli katuję się dietą, z której na pewno wykluczone są te
dwa składniki, a azs jest, to nie one uczulają.
Proszę Was o zdanie, bo z niejedzenia popadam w anemię, a chyba nie o to
chodzi...
Aga
Obserwuj wątek
    • patyska Re: *****PYTANIE ZASDNICZE**** 24.02.05, 15:48
      ZASADNICZO i zazwyczaj male dzieci uczula bialko krowie, wiec oczywiscie
      decyzja nalezy do Ciebie, ale ja bym alergenu szukala dalej, przy czym mleka
      bym nie wprowadzala. ani jaj, cytrusow czy czekolady, ryb i orzeszkow - to
      produkty uznane za najbardziej alergizujace. ale z jakiego powodu ta anemia? bo
      jeszcze nie slyszalam o anemii z powodu niejedzenia mleka i jego przetworow...
      a robilas morfologie krwi?
      • agnes351 Re: *****PYTANIE ZASDNICZE**** 24.02.05, 16:23
        ja po prostu już prawie nic nie jem, bo jak wyelimimować produkty jajeczne i
        przetwoty mleczne oraz te najczęstrze alergeny, to niewiele tego zostaje.
        Monotonne jedzenie nie jest zdrowe. Nie jadam też innych - niż potencjalne
        alergeny - produktów, bo boje się, że bedą uczulać. Właściwie to cały czas jest
        żle, a ja i tak nic nie jem wartościowego. Ile można lecieć na ziemniakach,
        indyku, chlebie i florze?A dietę elimnacjyjna zalecila i pediatra i alergolog.Z
        tym, że nikt nie zdiagnozował alergii na białko mleka krowiego i jaja.
        aga
        • patyska Re: *****PYTANIE ZASDNICZE**** 24.02.05, 16:27
          a cukinia, szparagi, jablka, gruszki, kasze, soczewica, groszek, dynia i wiele
          innych smacznych rzeczy? poza tym margaryna to syf, a w chlebie moze byc mleko
          i uczulajaca chemia - polepszacze. moja rada jest taka: odstaw wszystko co jesz
          teraz, wybierz sobie 5 w miare bezpiecznych, zupelnie nowych produktow i patrz
          co sie dzieje. a sprawy nie-jedzeniowe? kosmetyki, kwiatki, kotek, dywan,
          proszek do prania?
          • agnes351 Re: *****PYTANIE ZASDNICZE**** 24.02.05, 17:32
            Jabłka odpadają, bo widziałam polepszenie, jak je odstawiłam. A co można zrobić
            z dyni i cukini? Ja raczej jestem pożeracz nabiału i dlatego cierpię...A co
            jeszcze polecasz?
            Aga
            • chalsia Re: *****PYTANIE ZASDNICZE**** 25.02.05, 00:17
              przeczytaj sobie watek (cały !!) "dieta mamy karmiącej małego alergika"
              Wprowadzenie teraz mleka i jajek jest bez sensu bo dziecko cały czas ma obajwy
              alergii, więc jesli mleko/jaja były NIE JEDYNYMI alergenami, to i tak dalej nie
              będziesz wiedziała czy mleko/jaja uczulają czy nie, ani co innego uczula.
              Piszesz o chlebie - a wiesz, że do chleba często dodają mleka?

Byłam 10 miesięcy na ostrej diecie i nie miałam anemii - od tego są preparaty
              witaminowe. Rozumiem, ze Ci nielekko, bo ja tez nabiałowa jestem, ale naprawdę
              z buraków, dyni, cukini etc można sporo zrobić.

Chalsia
            • patyska Re: *****PYTANIE ZASDNICZE**** 25.02.05, 08:42
              z dyni i cukinii mozna zrobic pyszne placuszki - po przepisy mozesz sie udac na
              www.malyalergik.pl, jest tam ich troche. ja cierpialam 13 miesiecy, nie bralam
              przy tym zadnych witamin i zyje, choc bylam cieniutka jak niteczka wink nie wiem
              co jeszcze polecic - kalafiora, baklazana, morele, wisnie? niestety w tej
              "walce" jestesmy zdane same na siebie, musisz po prostu obserwowac swoja
              dzidzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka