Dodaj do ulubionych

Masło bez dodatków

21.05.05, 20:39
Maslo oselkowe ekstra f. Candia, w Makro/Metro (to jest ta sama firma) 375 g
za ok. 5,80 zl (nie pamietam dokladnie).
Maslo ekstra f. Sobka, dostepne w "Kefirku", 300 g za 4,99 zl.
Zaden z nich nie pachnie olejem roslinnym (reszta wachana przeze mnie smile)
pachnie).
Pozdr

Noémi
Obserwuj wątek
    • tomgorczynski Re: Masło bez dodatków 23.05.05, 14:04
      Sorry to sobika ma niesty olej. Po wyjęciu z lodówki jest dodatkowo miękkie a
      tak dzieje się tylko w przypadku "dodatków"
      • beaw27 A czy udało się Wam dojść do tego jaki to olej??? 24.05.05, 01:41
        jw.
        • noemip Re: A czy udało się Wam dojść do tego jaki to ole 24.05.05, 16:27
          Nie. Nawet na tych maslach, gdzie wymieniaja jakies dodatki, pisza
          tylko "tluszcz roslinny".
          • kruffa Re: A czy udało się Wam dojść do tego jaki to ole 24.05.05, 16:32
            Znalazłam na razie jedno - z Bielska.

Kruffa
            • kado1 Re: A czy udało się Wam dojść do tego jaki to ole 24.05.05, 17:55
              A wiecie może coś na temat masła Olmlek z Olsztyna? Wydaje mi si·ę w porządku,
              ale może mam spaczony cywilizacyjnie smaksmile Wygląda tak jak ze sklepu eko, tylko
              nie jest takie kwaskowe. Kupuję w makro za ok 2.70 za 200gr.
              • kruffa Re: A czy udało się Wam dojść do tego jaki to ole 24.05.05, 18:58
                Jak masz wątpliwości to przeczytaj na opakowaniu adres, znajdź telefon i zadzwoń
                np. do działu marketingu. I przeprowadź małe śledztwo smile) Nie jakąs tam
                inspekcję, ale zwykłą rozmowę w stylu "bo wie pan/pani ja mam chore dziecko z
                alergią, które nie może dodatków... itp itd". Jak nie mam kogoś kto może mi
                sprawdzić jakiś produkt na miejscu to stosuję tą metodę. Czasami wręcz udaję
                "blondynkę". Wierz mi po drugiej stronie najczęsciej są normalni ludzie, którzy
                ci wszystko 5 razy sprawdzą, powiedzą. Jak mają coś napisać to już gorzej.
                Wielokrotnie dowiadywałam się o róznych rzeczach, bo w sumie informowali mnie
                nieoficjalnie smile.
                A co do masł eko - spotkałam się kiedyś z takim super polecanym, które może i
                eko było, ale zawierało kwasek cytrynowy sad, dlatego jak mam coś takiego
                prztworzonego kupic to i tak sprawdzam. Trochę to wszytsko upierdliwe, ale cóż smile))

Kruffa
    • setia Re: Masło bez dodatków 29.06.05, 12:49
      polecam maslo oselkowe firmy Turek, cena cos ok 7 zl za 350g.
      w skladzie co prawda karoten (uzywany do barwienia w niemal wszystkich
      maslach), ale maslo jest twarde jak kamien, 100% ze bez olejow rosl.
      • setia Re: Masło bez dodatków 29.06.05, 13:19
        no i sklarowalo sie IDEALNIE smile
        • ewulaks1 Re: Masło bez dodatków 29.06.05, 14:00
          czy to znaczy że czerwone łaciate też ma dodatki????
          • setia Re: Masło bez dodatków 29.06.05, 14:39
            nie wiem jakie dodatki masz na myslismile bo wydaje mi sie ze zalozycielce watku
            chodzilo o oleje rosl, ktore sa nagminnie dodawane nawet do masel extra, po to
            zeby poprawic ich smarownosc (rzecz, w ktora nie moglam uwierzyc, az sie
            przekonalamwink.
            wydaje mi sie, ze laciate jest podejrzanie miekkie po wyjeciu z lodowki,
            klarowalo mi sie tez brzydko.
            natomiast nie ma chyba na rynku takiego masla do ktorego prod. nie dodawalby
            soli i b-karotenu.
    • batam Re: Masło bez dodatków 29.06.05, 16:40
      najepiej jest zrobić masło klarowane (ghee), pozbawione jest
      większości "świństw" i można na nim smażyć. ja smaruję chleb i całkiem mi
      smakuje.
      zwykłe masło topi się na bardzo małym ogniu (nie można przypalić), w
      międzyczasie zbiera się szumowiny z powierzchni. ja podgrzewam pare godzin.
      potrzem przecedzam przez gazę.
      • kakuja Re: Masło bez dodatków 29.06.05, 17:23
        my uzywamy masla president-sklad smietana pasteryzowana .moj syn skazowiec je
        to maslo to jedyne z wielu masel jakie przeszlo.nie pachnie olejem,wiec go
        niezawiera[mam nadzieje nic niepisze na opakowaniu],twarde po wyjeciu z
        lodowki,trzeba ok.20 min poczekac by nim smarowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka