Dodaj do ulubionych

Jak objawia sie alergia na pylki?

31.05.05, 18:00
Pytanie jak w temacie. Pare dni temu u corki na buzi pojawily sie znowu brzydkie krostki,
wygladaja identycznie jak po podaniu nabialu. Sek w tym, ze ani ja, ani mala nie jadlysmy nic,
co mogloby uczulac (karmie piersia), zadnych zmian w diecie. Ale niedawno cos zaczelo pylic
(na parapecie, oknach zbiera sie taki zolty pylek), wiec moze to wlasnie uczula? Tym bardziej,
ze Ania dostala krostem po powrocie ze spaceru, buzia zrobila sie czerwona, zaogniona, po
jakims czasie, juz w domu krosty zaczely lekko blednac, znikac, no ale sa nadal. Czy alergia na
pylki moze wygladac tak samo jak pokarmowa?
Obserwuj wątek
    • dana35 Re: Jak objawia sie alergia na pylki? 01.06.05, 17:51
      U mojej córci alergia na pyłki objawia się właśnie wysypką. Od pokarmowej różni
      się tylko brakiem biegunek. Występują również reakcje krzyżowe z pokarmami (np.
      brzoza - jabłko, marchewka, brzoskwinie itd.)
      • aagas78 Re: Jak objawia sie alergia na pylki? 02.06.05, 23:13
        Witam,
        A czy Twoja corcia mocno drapie sie tez??? Tak sie caly czas zastanawiam, czy
        moje dziecko ma alergie na pylki. Od paru dni mocno drapie sie na szyi, z
        przodu i z tylu i po glowce. Skora ok, kupy ok.
        Pozdr.
        Agnieszka
        • dana35 Re: Jak objawia sie alergia na pylki? 03.06.05, 09:21
          Drapie się, ale tylko wtedy kiedy ma wysypkę. Wysypuje ją głównie na szyi,
          trochę na brzuchu i ramionach
          • aagas78 Re: Jak objawia sie alergia na pylki? 03.06.05, 18:54
            Czesc Dana,
            Troche Cie pomecze z ta wysypka. U mojej corki jest taka wysypka na szyi, z
            tylu i tam wlasnie drapie sie jak opetana. Ta wysypka to w sumie czerwone,
            suche placki z paroma krostkami. Do tego na ramionach tak samo, najmniej na
            brzuszku.Mam takie jedno pytanie, czy jak przebierasz swoje dziecko, to one
            wierci sie okropnie i probuje drapac gdziekolwiek jest odslonieta skorka?

Pozdr.Agnieszka
            • dana35 Re: Jak objawia sie alergia na pylki? 06.06.05, 08:53
              Teraz już się drapie rzadko, ale może to kwestia pielęgnacji skóry. Codziennie
              od razu po kąpieli smaruję ją maścią robioną w aptece (lekobaza z wodą)
        • mamasynka2 Re: Jak objawia sie alergia na pylki? 03.06.05, 09:31
          Witam!! mama 3 miesiecznego synka, od kiedy skonczyl 3 tygodnie na jego
          policzkach pojawily sie czerwone krosteczki.lekarz dermatolog uspokaja...Moje
          pierwsze mysli pobiegly w kierunku azs i alergii pokarmowej, nie karmie go
          piersia a mlekiem hypoalergicznych gdyz sama jestem alergikiem, jednak synek
          nie drapie sie, kupki ma w porzadku, nie ma jakis klopotow zoladkowych.skora
          jest sucha i obecnie plamki czerwone pojawily sie na klatce piersiowej i
          brzuszku.nie wiem co robic, nawilzam go....jedynie ta plama na policzku wyglada
          zle...mamy w domu kroliczka-moze to on jest winowajca...tylko nie wiem jak mam
          to sprawdzic.prosze o rade.
          • aagas78 Re: Jak objawia sie alergia na pylki? 03.06.05, 18:48
            Czesc,
            Tzn. ze synek nie jest karmiony juz piersia wogole. Inna rzecz to musialabys
            przeleciec posty mowiace o alergii kontakt( polecam posty izia30), do tego
            jesli dziecko jest na mleku hipoalerg. to niestety te mleko moze tez byc
            potencjalnym alergenem. Czasami zeby dziecko sie uczulilo zajmuje para tyg,
            albo pare msc. U mnie np. po paru msc na mleku zastepczym zaczelo sie strasznie
            pogarszac. Moje dziecko pilo Enfamil, Isomil, NUtramigrn, Alimentum,Prosobee,
            EloCare i nic nie bylo dobre na dluzsza mete. W naszym przypadku taka wlasnie
            sucha skorka, czerwone plamki zaczely sie dokladnie robic w 3 msc zycia mojej
            corki, a jak doszlo mleko mod to juz naprawde byla katastrofa. Zaczal sie potem
            ogromny swiad.Moja corka ma 10 msc i dopiero po jakis 5 msc mozemy powiedziec
            cos wiecej o jej alergii. tzn.:
            -mal;a jest silnie uczulona na platki owsiane(gigantyczna wysypka, pokrzywka po
            kapieli), na siemie lniane, na olej z wiesiolka> Jak widzisz wszystko to jest
            naprawde dziwne,
            - uczulona na wazeline( sucha czerwona, luszczaca skora),
            Jesli chodzi o tego kroliczka, to nie wiem, moze oddaj na przechowanie na pare
            dni do rodziny, posprzataj mieszkanie dobrze i poczekaj pare dni. Moze pomoze.
            Powodzenia\Agnieszka
            • mamasynka2 Re: Jak objawia sie alergia na pylki? 03.06.05, 20:09
              dzieki Agnieszka! chyba nic mi innego nie pozostaje jak sprawdzic naszego
              zwierzaka.w sumie taka alergia bylaby dla mnie najmniejszym prblemem, choc
              przywiazalam sie do futrzaka.Swoja droga, masz racje-siemie lniane podobno
              takie dobre, no i do tego wazelina....dobrze, ze juz przynajmniej wiesz co
              Twoja corke uczula.
              pozdrawiam!
              • jamila zwierzak 03.06.05, 22:18
                Chcialabym dodac, ze pochopne usuwanie zwierzaka moze byc bezsensowne - jest
                male prawdopodobienstwo, ze to on, a na dodatek, jak w przypadku kotow, taki
                ewentualny zwierzecy alergen utrzymuje sie w domu przez lata! (byla o tym mowa
                na forum). Jesli wiec nie planujesz przeprowadzki, takie usuniecie zwierzaka
                nic nie da. Ponadto coraz czesciej spece od alergii stwierdzaja, ze najlepszym
                sposobem na alergie na zwierzaka jest wlasnie zwierzak...
                Pomysl nad tym - kroliczek tez sie do Was przywiazalsmile
    • shaktic żółty pyłek 04.06.05, 10:07
      witam, ten pyłek to pewnie pyłek sosny bo właśnie silnie pyli i w ten sposób
      się osadza. Ale podobno bardzo żadko uczula.
    • isma Re: Jak objawia sie alergia na pylki? 06.06.05, 11:30
      U nas jak najbardziej na pylki jest reakcja skorna. Latwo rozpoznac, bo
      pogorszenie jest tylko na odslonietych czesciach ciala - twarz, dlonie (a np.
      na nogach, schowanych w spodniach, gdzie zwykle po jakims bledzie zywieniowym
      pogarsza sie pod kolanami - nie).
      Myj twarz i rece po powrocie ze spaceru, jesli mozesz, splucz tez wlosy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka