Dodaj do ulubionych

krosty po panadolu itp

06.06.05, 15:49
Ostatnio bylo troche okazji by podawac paracetamol w syropie. Po raz kolejny
zaobserwowalam, ze po wypiciu panadolu (czy kiedys apap'u czy tez nurofenu)
mojego dzieciaka wysypuje.
Jesli to dodatki smakowe to pol biedy, ale jesli to jakis skladnik czynny
wywoluje nadwrazliwosc? Jak sobie radzicie z obnizaniem temperatury u takich
wrazliwych dzieci?
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: krosty po panadolu itp 06.06.05, 15:54
      Alergikom nie powinno się podawać żadnych leków w syropach ze wzlędu na dodatki.
      Leki przeciwgorączkowe są w czopkach - dla niemowlaków, a starszym dzieciom
      można rozpuścić odpowiednią cześć tabletki.

Kruffa
    • patyska Re: krosty po panadolu itp 06.06.05, 16:10
      efferalgan czopki dla dzieci - ok sa.
    • dorismam Re: krosty po panadolu itp 06.06.05, 16:16
      Po każdym syropie wysypuje, więc raczej nie próbuj. Natomiast przetestuj
      czopki, z góry informuję, że paracetamol/panadol jednej firmy uczula, innej
      nie. To zależy od dziecka.
      • akaja Re: krosty po panadolu itp 06.06.05, 22:52
        Niestety to nie jest prawda. Oczywiście, że może "wysypywać" z powodu dodatków
        ale przyczyną może być też tzw pokrzywkowo-obrzękowa nadwrażliwość na leki
        przeciwbólowe/przeciwzapalne- super rzadkie u dzieci, ale jeżeli ktoś jest
        uczulony na paracetamol i inne leki przecwbólowe, to wysypie go po każdym
        paracetamolu- niezależnie czy w czopku czu w syropie czy w tabletce.
        • dorismam Re: do akaja 07.06.05, 12:20
          Piszę co przetestowałam na swoim dziecku. Nie zaprzeczaj w pierwszym zdaniu,
          ale podaj w formie kolejnej informacji. Nie jestem lekarzem, ani farmaceutą,
          podaję i opisuję sytuacje, które bezpośrednio "przerobiłam". Sama piszesz, że
          jest to super rzadkie u dzieci. Niech mamy się o tym dowiedzą i same sprawdzą -
          tym bardziej, że założycielka wątku pisze o wysypkach, a nie o obrzękach
          • izia30 Re: do akaja 07.06.05, 12:46
            nikt sie nie dowie czy jego dziecko ma uczulenie na substancje dodatkowe w
            syropie czy sama substancje aktywna, dopoki nie poda syropu i czopka i nie
            porowna efektow. polecam Efferalgan w czopkach, sa czopki dostosowane do wieku,
            majace rozne stezenie substancji aktywnej.
            zawsze lepiej dac czopek bo po 1 dajesz scisle kontrolowana dawke, ktorej
            dziecko nie wypluje, po 2 czopek omija uklad pokarmowy nie ma wiec mozliwosci
            dzialania drazniacego dla zoladka lub jelit.
          • akaja Re: do akaja 07.06.05, 13:25
            Jeżeli u Twojego dziecka uczula jedne preparat paracetamolu a drugi nie , to
            znaczy , że dziecko nie jest uczulone na skłądnik aktywny leku tylko jakies
            składniki podłoża.
            To co jest nazywane wysypką, lekarze okreslają pokrzywką , a pokrzywki i
            obrzęki to praktycznie to samo (ten sam mechanizm powstawania) tyle tylko, że
            obrzek dotyczy głębszych warstw skóry.
            Natomiast testowanie samemu na dziecku w przypadku alergii na leki jest moim
            zdaniem ryzykowne.
            Barbara.g pisze, że wysypało kilkukrotnie po róznych lekach. Co gorsze wysypało
            po nurofenie (czyli ibuprofenie)a to świadczy o krzyżowej reaktywności i
            przemawia za rozpoznaniem pokrzywkowo-obrzekowej nadwrażliwości na niesterydowe
            leki przeciwzapalne. Dziecko powinno być skonsultowane z lekarzem , który zna
            się na problemie, bo jest to potencjalnie niebezpieczne. Pierwsze reakcje mogą
            byc delikatne, co nie wyklucza, że później będą silniejsze.
            Jeżeli testować kolejne leki to moim zdaniem TYLKO pod kontrolą w gabinecie
            lekarza.Ja jestem internistą , nie pediatrą ale mam dużo pacjentów z uczuleniem
            na leki przeciwbólowe,jeżeli sprawdzam czy ktoś toleruje lek to robię to
            poradni, pod moim nadzorem i w obecności anestezjologa, bo tak jest
            bezpiecznie.A to, że jakaś postać nadwrażliwości jest super rzadka u dzieci nie
            oznacza, że się nie zdarza. Moim zdaniem lepiej chuchać na zimne i nie
            ryzykować.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka