Dodaj do ulubionych

Zlamany zab

15.01.12, 17:19
dziewczyny, moje dziecko przyrabalo lbem w wanne i ulamala sobie zeba (a drugiego chyba troche ukruszyla).
Co tu sie robi w takich przypadkach?
Odnosze wrazenie, ze ten zab ja boli przy gryzieniu i jest wrazliwy na zimno, etc
da sie to jakos zaklajstrowac? Do zadnej kliniki dentystycznej sie dzis nie moglam dodzwonic, nawet na numery od naglych przypadkow.
Obserwuj wątek
    • steph13 Re: Zlamany zab 15.01.12, 18:40
      Nie wiem czy jeszcze istnieje, ale kiedys uzywalam Dental Hospital na Leicester Square na 24/7 emergencies.
      • illegal.alien Re: Zlamany zab 15.01.12, 18:50
        Do Leicester Sq mamy za daleko - bo rozumiem, ze chodzi o ten Leicester w Londynie?
    • buizu Re: Zlamany zab 15.01.12, 18:41
      Ile lat ma dziecko? Dzowniłaś do PL dentysty czy angielskiego? Spróbuj jutro do ang się umówić, dzieci mają za darmo. My chodzimy regularnie i jest ok
      • illegal.alien Re: Zlamany zab 15.01.12, 18:49
        Do angielskich (kilku).
        Nie chodzi o kase, tylko o w ogole sens - czy dentysta moze cos z tym zrobic?
        Dziecko ma rok + miesiac + kawalek ;)
        • robak.rawback Re: Zlamany zab 16.01.12, 20:20
          no ja bym poszla do dentysty zeby sie wypowiedzial.
          to mleczak wiec i tak wypadnie ale nie wiem jak taka czesciowa dziura moze wplynac na ustawienie innych zebow i cala szczeke.
          • buizu Re: Zlamany zab 16.01.12, 21:32
            Nie no, na układ zębów, rozwój szczęki ułamany ząb to raczej nie będize miał wpływu. Ja skonsutlowałabym się na forum z jakimś stomatologiem. Na www.dzieciak.co.uk/forum jest jedna dentystka, monika99, formalnie nie udizela porad ale kiedyś sama miałam problem, podpytałam na priv i dostałam odpowiedź bardzo szybko.
          • illegal.alien Re: Zlamany zab 16.01.12, 22:03
            Dzięki :) mamy wizytę umówioną na jutro rano :)
        • hanai77 Re: Zlamany zab 16.01.12, 22:08
          ja tez bym skonsultowala z dentysta koniecznie nawet, moja mala jak miala 2 lata zlamala zab jedynke wlasnie przy upadku , druga jedynka lekko odpeknieta, narzekala ze boli, ale nic nie puchlo, noc przetrzymalysmy, rano bylo lepiej , niemniej jednak okazalo sie ze przy tym ulamanym zrobila sie infekcja , zabki ob sciemnialy bo jak nazwal to dentysta wlala sie w nie krew, pekniety obumarl , teraz po roku dalej sa ciemniejsze i wida roznice... na infekcje dostala antybiotyk i tyle nie zalecal usuniecia , czekamy za" ciemniaczki"wypadna , bo fajnie nie wygladaja.. powodzenia ..
          znam jednak tez przypadek dramatyczny gdy u znajomej dzieciaczka po upadku w kilka dni obrzek nie zszedl i wdala sie infekcja na tyle powazna ze dwie jedynki mu usuneli + dwojke i w dwojce zab wbil sie w dziaslo na tyle ze uszkodzil szczeke (nie wiem dokladnie ale zalazki stalego zeba ucierpialy) i tej dwojki juz nie bedzie , a do 7 roku zycia bez zabkow na przedzie to tez porazka troche nie...
          • buizu Re: Zlamany zab 16.01.12, 22:14
            rozne sa przypadki, zdarza sie ze tez niefajne. oby u was to byl tylko ulamany zabek, i nic poza tym. trzymam kciki, daj znac koniecznie!
            • illegal.alien Re: Zlamany zab 16.01.12, 23:50
              Mam taka nadzieje :) dziasla nie są spuchniete, Mia ma sie dobrze, więc mam nadzieje, ze nas odesla do domu i tyle :)
              • robak.rawback Re: Zlamany zab 17.01.12, 01:12
                aha teraz mi sie jeszcze przypomnialo - jakby mi dzieciak o cos trzasnal glowa to napewno bym pod tym katem sprawdzila czy cos sie nie dzieje ogolnie w glowie, krwiak czy cos. na wszelki wypadek.
                jasne, ze dzieci sie ciagle o cos stukaja i o polowie przypadkow nawet sie nie ma pojecia.
                sama wiesz czy mocno walnela glowa czy nie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka