Dodaj do ulubionych

bebilon pepti

14.06.05, 23:19
a ja wpisalam w wyszukiwarke i nic, moja corka ma rok i jest na bebilonie
pepti ma powazna alergie co sie skonczylo polipami jelita itd i powiedziano
mi wlasnie ze skonczy sie w dniu jej ur czyli 17.6 polowe tanszy
bebilon!!!!!!!!a ona jest na diecie bezmlecznej!!czy wiecie cos o tym?
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: bebilon pepti 14.06.05, 23:29
      Nic się nie zmienia - powinnaś nadal dostawać recepty ze zniżką. Moja córka
      własnie skończyła 2 lata i żaden lekarz (pediatra z rejonu, lekarka
      przyjezdzajaca na wizyty domowe i alergolog) nie próbowali mi wciskac kitu o
      tym, ze już nam się to nie nalezy. Z rejonu recepty na mleko zamawiam przez
      telefon, alergolog wypisuje bez pytania żebym zawsze miała. Jedyne co się chyba
      zmieniło to adnotacja na recepcie "alergia na białko krowie" lub jakaś w tym stylu.
      Nie daj sobie wcisnąć głupot. Poproś na pismie z podstawą prawną - bo to jest
      regulowane prawnie. Musi być rozporządzenie lub inny akt prawny. Już którejś
      mamie o tym dzisiaj pisałam.

Kruffa
      • amb25 Re: bebilon pepti 15.06.05, 10:03
        może dlatego nie masz problemu, że recepty wypisuje ci alergolog?
        Ja też wczoraj się dowiedzialam, że w Krakowie mają takie zarządzenie , że
        preparaty mlekozastępcze może wypisywać alergolog/gastrolog a jeśli pediatra to
        na pdstawie zaświadczenia od specjalisty. Taki sposób na oszczedność.
        • kruffa Re: bebilon pepti 15.06.05, 10:16
          Alergolog wypisuje mi co 2-3 m-ce. Regularnie dostaję z rejonu i to przez
          telefon. Lekarka nigdy nawet nie zająknęła się o jakimkolwiek zaświadczeniu.
          Wie, że dziecko jest pod jego opieką i tyle.
          Jakiś czas temu była na ten tamat dyskusja na forum. Jedna z mam kontaktowała
          się nawet z NFZ i Miniesterstwem Zdrowia. Oznajmili, że niczego takiego nie ma.
          Są plany aby wprowadzić jakieś zasady ograniczające wypisywanie mleka ze zniżką
          w nieuzasadnionych przypadkach.
          Na waszym miejscu bardzo chciałabym zobaczyć podstawę prawną albo wskazanie nr
          Dz.U, rozporzadzenia lub jakiejkolwiek decyzji, która obliguje do
          przedstawienia zaswiadczenia. Jeśli takowe istnieją i Ciebie dotyczą - masz
          prawo, a nawet obowiązek je znać. A że lekarze zawczasu chcą mieć "blachy na
          dupę" to już ich problem i nie powinien być przerzucany na pacjentów.
          Dawno temu nauczyłam się być asertywna, bo mam mało czasu i bez potrzeby po
          lekarzach biegać nie lubię.

Kruffa
          • pasik Re: bebilon pepti 15.06.05, 11:20
            Kiedy Pinek był malutki dostawaliśmy mleko z ryczałtem czyli po 2,50
            obecnie bez żadnego problemu czy otrzymuję receptę od rodzinnego, alergologa
            czy pulmunologa mamy zniżkę i płące za mleko ok 15 zł.
            Receptę dostaję z literką P.
            Za chwilę syn będzie miał 6 lat.
    • dagu75 Re: bebilon pepti 15.06.05, 11:43
      Ja też juz o tym gdzieś pisałam. Nie ma żadnej podstawy prawnej co do odmowy
      wydania recepty na B.P.Pytałam o to wrzecznika NFZ. Jeśli ci odmówią, poproś o
      koniecznie PISEMNE uzasadnienie odmowy, powiedz,, że w NFZ powiedzieli, że nie
      mają ci prawa odmówić. Pepti II jest dla starszych niemowląt, dzieci i
      dorosłych jeśli trzeba. Nie ma znaczenia, kto ci przepisze, ważne, żeby było P
      w rubryce przewlekłe.jak zapytaja, po co ci pisemna odmowa, powiedz, że w takim
      razie chcesz przesłać skargę do twojego oddziału NFZ, bo odmówiono ci
      niezbędnej dla zdrowia twojego dziecka rzeczy niezgodnie z prawem. Tak mi
      poradziła pani w NFZ.
      Nie martw sie. A swoją droga załatw sobie od alergologa zaświadczenie o alergii
      pok. dziecka z adnotacja, że na mleko krowie i zaleca sie praparat
      mlekozastępczy. No i nie daj się zbyć, bo alergolog, u której ja byłam chciała
      mnie w tej kwestii olać.
      Daga
      • edycia274 Re: bebilon pepti 15.06.05, 12:30
        musz echyba poprosic gastrologa i alergologa malej o wypisywanie recept, nie
        lubie sie klocic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka