26.06.05, 12:58
corka (3lata) byla przez pewien czas leczona na alergie ale bez efektow bo
objawy wystepuja i znikaja niezaleznie od lekow.sprawdzam wiec za wasza
porada pasozyty(przy okazji dziekuje bo bez was nigdy bym na to nie wpadla)
i mam pytanie o owsiki.czy mozliwa jest zakazenie bez charakterystcznego
swiadu odbytu?bo inne objawy pasuja(podkrazone oczy,niespokojny
sen,obgryzanie paznokci,bole brzucha i glowy)i nie wiem czy przy okazji
lamblii zlecic badanie w kierunki owsikow.A probki do lamblii zbieram od
jutra.pozdrawiam was sersecznie
Obserwuj wątek
    • julamimi Re: a owsiki? 27.06.05, 08:55
      owsiki w badaniu kalu nie wyjda, jesli juz, to robi sie wymaz (nie zbierasz
      zadnych probek, tylko rano naklejasz na odbyt tasme klejaca, zdejmujesz i
      zanosisz do laboratorium, a oni spradzaja, czy na tasmie sa jaja; zwykla tasma
      klejaca, albo taki klejacy patyczek z apteki albo wziety wczesniej z
      laboratorium)
      a swiad odbytu przy owsikach raczej wystepuje, bo te gady po prostu w nocy laza
      po odbycie i to wlasnie tak swedzi
      pozdr
      • sigvaris Re: a owsiki? 27.06.05, 13:46
        julamimi jest jeden problem. Tych plastrów nie ma. Nigdzie. Swego czasu
        szukałam nawet w hutowniach farmaceutycznych. Czasami można coś dostać z
        Sanepidu, ale nie zawsze i nie wszędzie. Laboratoria nic nie mają.
        Też pytałam. Ja dostałam coś z Antalla.

I dlaczego swędzi, i w kupie nie mam jaj. Owsiki a właściwie samiczka tylko
        wychodzi nocą i wokół odbytu składa jaja...Więc swędzi. A jaj w kale nie ma. Bo
        nie ma ich w przewodzie ani pokarmowym ani w jego cześci wydalniczej.

Wielu lekarzy stosuje u swoich dzieci 2/3 razy do roku kurację bez badań.
        Profilaktyczną. Preparatem Pyrantelum. Robaki w tym owsiki są nie do
        znalezienia, chyba że jest robaczyca na maxa. Ale do tego lepiej nie dopopuścić.
        • julamimi Re: a owsiki? 27.06.05, 14:04
          wiem, ze jest problem z tymi plasterkami, dlatego napisalam o zwyklej tasmie
          klejacej; tyle ze pewnie wiekszosc laboratoriow zrobi duze oczy, jak sie im
          kaze zbadac tasme klejaca...
          no a pediatrzy nie chca leczyc dzieci profilaktycznie, ze juz o reszcie rodziny
          nie wspomne...
          pozdr
          • sigvaris Re: a owsiki? 28.06.05, 00:55
            Wiem jasny gwint. Wiem. Na zwykły plaster - taśmę klejącą też próbowałam u
            Marty, ale jak się wybudziła przy tych "operacjach" juz pierwszej nocy... Dałam
            spokój.
            Ale fakt próbować może warto. Nie TRZEBA.
            Powiem Ci, że jest jakaś zasada. Im biedniejszy region, tym chętniej lekarze
            zaczynają od pasożytów. Nie stać ich na szukanie i kasę na specjalistyczny
            sprzęt. Choć to też nie zasada.
            Myślę, że eMAmy dzięki wiedzy o pasożytach przekonają lekarzy do współpracy a
            może nawet do pogłębienia wiedzy przez lekarzy w tym temacie. Będą ich zaginać
            swoją wiedzą!!! I może jednak lekarze będą chętniej zapobiegać.. leczyć a nie
            szukać Pan B. wie czego.
            Trochę na to liczę. Pisząc- w -koło-macieju- to-samo.
            • noemip Re: a owsiki? 07.07.05, 12:54
              W Krakowie w Pracowni Mikrobiologicznej CM UJ dostalam specjalne pojamniki do
              wymazu na owsiki. Maja taki patyczek z celofanem, ktorym sie zbiera "material"
              rano po obudzeniu, przed robieniem kupy, 3 razy w odstepstwie 2-3 dni. Teraz
              wyjezdzamy, wiec dopiero po paru tygodniach moge poinformowac o wynikach.
              Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka