Dodaj do ulubionych

świąd bez innych objawów

03.08.05, 04:13
no właśnie, synek ma 7 miesięcy, jest uczulony na niekóre pokarmy, ale
trzymam dietę (karmię piersią), pokarmy "słoiczkowe" wprowadziłam b.
ostrożnie i wydaje mi się, że w tej chwili nic go nie uczula. Wnioskuję tak
na podstawie stanu skóry, która jest idealna.
Mały od miesiaca się drapie - głównie tył głowy, ale widać swędzi go bardzo,
bo czasem przez sen drapie kołdrę, lub ...mnie wink
Poszłam za radą nieocenionej Sigvaris i zrobiłam testy na robale - pudło!
stwierdzono niewielką ilość candida, ale smarowałąm mu okolice odbytu
clotrimazolem i nie przyniosło mu to ulgi, poza tym dostał nystatynę i nasz
pediatra twierdzi, że to wystarczające grzybobranie i problem rozwiązany.
Małego oglądało 2 pediatrów, raczej rozsądnych i twierdzących, że to nic
takiego, że to przez upał, mały się poci i go swędzi.
Ale nie mogę tak tego zostawić, to trwa już tak długo, a Jacuś strasznie się
męczy. Poza tym jak były chłodniejsze dni i się nie pocił, to też się drapał.
piszę tu o tak nieludzikiej porze właśnie dlatego, że mały całą noc się rzuca
i próbuje drapać po głowie (dziś jest chyba najgorzej), czuję się bezsilna.
Posmarowałam mu główkę linomagiem (zalecenie pediatry - kazała natłuszczać),
to pomaga na chwilkę.
Jacuś ma w miejscu drapania naczyniaka, który się wchłania właśnie,
codziennie jest go mniej - czy to może swędzieć??? lekarze twierdzą, że nie,
ale może Wy coś wiecie?
Jestem sfrustrowana, bo moje pogodne dziecko w chwilach napadów swędzenia
strasznie się męczy i denerwuje.. zmienia się nie do poznania.
Co robić? może polecicie dermatologa ? (wawa), czy może tu alergolog będzie
lepszy?
Kasia
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: świąd bez innych objawów 03.08.05, 17:43
      Kasiu, a może to jeszcze pościel. Słyszałam, że ta z nadrukami może `mieć
      uczulającą farbę drukarską...na sobie? Masz pościel gładką, czy w
      jakieś "misie"?
      Co jest w poszewce, jaka poduszka? Materacyk?
      W takich pytaniach są lepsi ode mnie, ale tak sobie kombinuję...
      I może zrobić jeszcze jeden test, połóż dziecko w innej pościeli, w innym
      łóżku, innym pokoju? Próbowałaś?
      • kasia_de Re: świąd bez innych objawów 03.08.05, 18:02
        ostatnich kilka dni spędziliśmy u moich rodziców - inna pościel, inne łóżko...
        chyba że to na mnie jest uczulony smile bo śpi ze mną winkpróbowałam zmienić
        preoszek i kosmetyki - bez zmian. Czy to może był nagłe uczulenie na kota? kot
        był przed urodzeniem Jacka, do tej pory nic sie nie działo, ale może to to?
        no i czy może być uczulenie i świąd bez jakiejkolwiek wysypki?
        Dzięki
        Kasia
        • sigvaris Re: świąd bez innych objawów 03.08.05, 23:41
          Kasiu, jeszcze "jedno" pytanie, czy to swędzenie jest tylko w nocy?
          Czy w ciągu dnia też się drapie, jak jest aktywny?
          Czy jak śpi w ciągu dnia, drapie się?

Wiesz coś tu faktycznie nie gra, to drapanie bez wysypki..
          • kasia_de Re: świąd bez innych objawów 04.08.05, 08:39
            Zacznę od tego, że drapie się całą dobę ale z różną intensywnością. Czasem
            przez kilka godzin wogóle, czasem ma "atak" i nawet przez godzinę nie może
            przestać się drapać. ALe nie zauważyłam w tym żadnej prawidłowości. W zasadzie
            w nocy się nie drapał wcześniej, dopiero poprzedniej nocy rzucał się i drapał.
            Ale wczorajszej nocy było ok, nie drapał się wcale, mimo, że było dość duszno i
            był spocony.
            Zwykle nie drapie się rano, ale to też nie jest regułą, bo dziś drapał się po
            obudzeniu.
            Czasaem wygląda to tak, że bawi się, śmieje, gaworzy, no radosne zrelaksowane
            dziecko, a nagle mina mu się zmienia, zaczyna marudzić i drapać się po głowie.
            Czasem trwa to tylko chwilkę i dalej się bawi, czasem męczy go dłużej.
            Zauważyłam też, że sporadycznie drapie łapkami w kołderkę lub próbuje drapać
            mnie (to przez sen głównie lub w trakcie zasypiania).
            Chciałabym mu pomóc, bo widze jak się męczy ale nie wiem jak. Pediatra
            powiedziała, że to od upału i żeby natłuszczać np linomagiem. W upał nie
            wierzę, ale smarowałam mu tę część głowy, hmm, niewiele pomogło. Chyba tylko
            moment smarowania przynosi mu ulgę, bo to namiastka drapania, po paru minutech
            drapał się dalej sam.
            Na sobotę umówiona jestem do alergologa-dermatologa, dr Ceregry, może ona coś
            wymyśli?
            Buziaki
            Kasia
            • kasia_de Re: świąd bez innych objawów 04.08.05, 08:40
              a, jak śpi w ciągu dnia to się nie drapie
              K.
            • sigvaris Re: świąd bez innych objawów 04.08.05, 12:08
              Kasiu myślę, że u Was nie da rady inaczej, ktoś musi zobaczyć dziecko.
              Wiesz są jeszcze pasożyty skórne, kiedyś chyba julamimi pisała o świerzbie. Nie
              ma co tu stawiać nawet jakiejś wstępnej diagnozy, bo to trzeba zobaczyć i
              zbadać. Dodam, że obecnie nauka uważa, że świerzb nie dotyczy brudasów, tylko
              osób nadmiernie dbających o higienę i sterylność. Ha, takie hece. Ale tak już
              całkiem poważnie...
              Możesz też zrobić synkowi wymazy i popytać o te objawy w laboratorium na
              Inżynierskiej (są b.dobrzy w gronkowcach i innych bakteriach):
              - Dorota Kostrzeńska, gabinet- Warszawa, ul. Inżynierska 1/17, naprzeciwko
              studia TVp, tel.0226192394-bakteriolog.
              Myślę, że poza tą wizytą u dermatologa warto byłoby tam zadzwonić i popytać.
              Mają wieloletnie doświadczenie w przypadkach beznadziejnych i niestandartowych
              zwłaszcza. Kiedyś wyciągnęli mnie z gronkowca złocistego.
              • kasia_de Re: świąd bez innych objawów 04.08.05, 13:15
                Dzięki stokrotne, jesteś wielka wink)
                zobaczę co powie pani dr a potem spróbuję tam
                Pozdrawiam
                Kasia
                • kasia_de Re: świąd bez innych objawów 06.08.05, 20:20
                  Chyba wyjasniło się nasze swędzenie rodem z Archiwum X wink))

Pani dr fachowym wzrokiem i dotykiem dojrzała jakieś mini krostki na skórze -
                  akurat na naczyniaku, więc dla laika niewidoczne.
                  Uff!
                  Czyli jednak alergia, zrobiłam rachunek sumienia - wystąpienie swędzenia zbiega
                  się mniej więcej z wprowadzeniem do mojej diety pomidorów - a tak się cieszyłam
                  że go nie uczulają sad
                  Pani dr przepisała 2 smarowidła - coś z cynkiem i cholesterolem, oraz drugie z
                  antybiotykiem i lekkim ponoć sterydem, to tylko na 6 dni, mam nadzieję, że
                  będzie ok.
                  Jutro odbieram te mazidła, zobaczymy czy i kiedy nastąpi poprawa.
                  Ale że akurat w tym miejscu te krostki! Chociaż mój mąż po pomidorach ma
                  wysypkę na... stopach wink
                  Cała reszta ciała nieskazitelna, pani dr aż nie mogła uwierzyć, że on ma wogóle
                  jakąś alergię wink
                  Ściakam
                  Kasia
                  • aagas78 Re: świąd bez innych objawów 06.08.05, 21:21
                    Czesc Kasia,

U mojej corki wystepuje dokladnie takie same swedzenie.To juz trwa prawie 4
                    msc. Po zrobieniu testow z krwi wyeliminowalismy soje. mleko, gluten, groszek,
                    jajka,kapustne a mala i tak sie skubie. Naprawde nie wiemy co jeszcze jej
                    szkodzi. Badanie na lamblie zrobione, parokrotnie i nic. Glista, gronkowiec,
                    candida i tez nic. Robimy jeszcze jeden test oceniajacy poziom trawienia, tzn.
                    zawartosc poszcz. enzymow, poziom kwasu mlekowego, drozdze i zobaczymy co
                    wyjdzie. Rzeczy corki prane recznie w samej wodzie od paru msc, zadnych psow,
                    kwiatow, kurzow itd...
                    Najgorsze jest to, ze nie wiemy dlaczego potrafi czasami nie drapac sie caly
                    dzien, a nastepnego wyrywa sobie skore z raczek, szyjki. Drapie sie wszedzie.
                    Jednego dnia zaczyna od raczek, drugiego od buzki i tak w kolko. Lekarzy
                    zaliczylismy mnostwo. wszyscy daja sterydy. Dodam, ze mala bierze Zyrtec prawie
                    2 msc.

Serdeczne pozdrowienia
                    Agnieszka
                    • kasia_de Re: świąd bez innych objawów 09.08.05, 09:48
                      u nas pomogło zdecydowanie - odstawiłam pomidory, smaruję maścią przepisaną
                      przez panią dr, no i jest o wiele lepiej. Czasem jeszcze się podrapie, ale
                      coraz mniej. Mam nadzieję że będzie całkiem dobrze, czyli przestanie się drapać.
                      Najgorzej znaleźć przyczynę... u nas to był chyba jednak pomidor... ciekawe co
                      u Was? Jacek nie jest uczulony na wiele rzeczy - jestem pewna jajka, niektórych
                      ryb i malin, no i teraz pomidora. A, no i konserwanty. Nie jem
                      niczego "sztucznego". Leków na alergię Jacek nie bierze żadnych. Nie uczula go
                      też nic "kontaktowo" ani wziewnie i oby tak zostało!
                      Nie wiem, co Ci poradzić, sama jestem głupia w tym temacie wink trzymam kciuki
                      Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka