Dodaj do ulubionych

Alergia na trawy i roztocza - co robić?

10.08.05, 14:12
Mamy pomóżcie! Odebrałam wyniki testów córki i wyszło, że obok pokarmówki ma
alergię na :
roztocza - I klasa
trawy - III klasa.
Córka reaguje skóą, szczególnie twarz, i skóra włosów, szarpanie za uszy,
dłonie.
Zupełnie nie wiem, jak się zabrać do tego: usunęłam dywan, pluszaki. Co mam
jeszcze robić? Kupić coś do pryskania? Jak zadbać o łóżeczko? Jest to dla
mnie nowa dziedzina, bo przez cały czas szukaliśmy alergenu w pokarmach.

Proszę o radę doświadczone mamy.

Wyszukałam jeszcze, że alergeny krzyżowe dla traw to ziemnak, marchew i
jabłka. U nas to podstawowe produkty, z tym , że gotowane - czy wtedy są
mniej alergizujące?
Justyna
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: Alergia na trawy i roztocza - co robić? 10.08.05, 14:18
      Na roztocza najlepsze sa pokrowce antyrostoczowe, pranie pościeli co tydzień w
      60 st i codzienne wietrzenie pościeli.

Gotowane czasamie nie alergizują, bo alergeny (ale nie wszytskie) uległy
      rozkładowi. Są osoby, które mogą jeść gotowane, ale surowych już nie, ale w
      większości jak są uczulone nie mogą i takich i takich. Nie sprawdzisz - nie
      dowiesz się.

Kruffa
      • jusiaz Re: Alergia na trawy i roztocza - co robić? 11.08.05, 00:36
        Pranie pościeli co tydzień - chodzi o poszewki, czy poduchy i kołdrę?? Pokrowce
        już oglądałam w internecie (niezły wydatek) i znalazłam taki środek Acatan do
        spryskiwania foteli.
        Wiadomość, że mała jest uczulona na roztocza spadła na mnie jak grom, nigdy bym
        nie przypuszczała (dopuszczałam pyłki - po mężu). Zawsze myślałam, że jak na
        roztocza to jest ucz. na kurz, a u moej małej wyszło, że na kurz nie jest
        uczulona. Z moich obserwacji wychodzi, że reaguje także na sierść kota i psa.
        Zareagowała też na fasolkę, pomidora i arbuza, a wyczytałam, że to są alergeny
        krzyżowe do traw . Czy to prawda, że poza okresem pylenia produkty te nie
        uczulają?
        Justyna
        • kruffa Re: Alergia na trawy i roztocza - co robić? 11.08.05, 07:04
          Ja piorę tylko poszewki i kocyk małej, bo na wszytskim pozostałym (kołdra,
          poduszki i materace małej i nasze) mam założone pokrowce.
          Osobiście jestem przeciwna środkom typu Acatan czy alergoff - bo po pierwsze
          sama chemia, której jak ognia unikam, a po drugie to sa środki powierzchniowe a
          roztocza wchodzą głęboko.
          Ponadto na fotelach bardziej się zbiara kurz niż roztocza, więc lepsze jest
          codzienne odkurzanie dobrym odkurzaczem, ewentualnie można sprawić sobie
          eleganckie narzuty i prać je raz w tygodniu.
          Co do alergii krzyżowych - może tak być, ale nie musi. Tutaj nie ma niestety
          prostych reguł.

Kruffa
          • jusiaz Re: Alergia na trawy i roztocza - co robić? 11.08.05, 09:58
            Kruffa serdeczne dzieki za wskazówki. Ja na razie wszędzie widzę roztocza. Mam
            wrażenie, że małą gryzą też ubranka (bluzeczki szczególnie) jak pochodzi w niej
            3 godzinki. Wtedy ją przebieram. Czy te roztocza mogą żyć na ubraniach?
            Dla mnie najważniejsze jest teraz zapewnienie małej komfortu spania, bo noce i
            dla niej i dla nas to koszmar. Nie wiem czy teraz wietzrenie pościeli ma sens
            skoro pylą trawy. Wiem na pewno, że otwieranie okna w nocy pogarsza sprawę.
            Mam nadzieję, że to się niedługo skończy, bo trawy pylą do końca sierpnia, ale
            chwasty trochę dłużej.
            Jak na razie czuję się zagubiona w tym wszystkim, chcę małej pomóc jak
            najszybciej, ale widzę, że to wcale nie jest takie proste. Dotąd cały czas
            walczyliśmy z pokarmówką, czyżby zaczął się marsz alergiczny?
            • kruffa Re: Alergia na trawy i roztocza - co robić? 11.08.05, 10:06
              Roztocza żywią się ludzkim naskórkiem, ale z tym przebieraniem dziecka co 3
              godziny to bez przesady smile)
              Ja nie przebieram i nie widzę aby się coś działo, a u mojej córki to od razu
              widać, bo na roztocza reaguje skóra.
              Trawy już powoli przestają pylić. Jak się boisz wietrzyć to tzynajmniej trzep
              porządnie na powietrzu. Codziennie trzep również prześcieradło i materac małej,
              odkurzanie go też nie zaszkodzi. I naprawdę polecam pokrowce - działają
              rewelacyjnie. Polskie z Łodzi są tańsze, choć i tak jest to wydatek.

Kruffa
    • jusiaz Re: Alergia na trawy i roztocza - co robić? 11.08.05, 10:09
      Kruffa, powiedz mi, najlepsze narzuty to byłyby z bawełny? Uszyłabym od razu
      dwa komplety Mam w domu parę matrów futerka, ale to chyba byłoby złe
      rozwiązanie?
      I mam jeszcze pytanie odnośnie pokrowców. My śpimy na wersalce, nie mamy
      materaca, czy te pokrowce pasują na rozłożoną wersalkę? A dla małej lepiej
      kupić rozmiar na łóżeczko, czy myśleć bardziej przyszłościowo i kupić większe
      pokrowce. Mała ma 2 latka i planujemy kupić jej jakiś tapczanik.
      Przepraszam, że moje pytania są tak szczegółowe i być może trochę naiwne, ale
      jestem zdesperowana i chcę jak najlepiej małą zabezpieczyć, a po prostu nie
      wiem jak.
      Justyna
      • jusiaz Re: Alergia na trawy i roztocza - co robić? 11.08.05, 10:16
        Znalazłam coś takiego:

Antyalergiczne
        pokrowce pościeli
        "ARGO"
        chroniące przed roztoczami kurzu domowego

są z Łodzi
      • kruffa Re: Alergia na trawy i roztocza - co robić? 11.08.05, 10:42
        To własnie te pokrowce.
        Córce kupcie zwykłe łóżko z materacem, ponieważ najwięcej roztoczy gromadzi się
        w łóżku i materać powinien być "zamknięty" właśnie w takim pokrowcu.
        Futerka raz, że gromadzą kurz to jeszcze trudno cię chyba je pierze. Ja akurat
        mam bawełniane narzuty z Ikea - doskonale się sprawdzają i są tanie.

Kruffa
        • jusiaz Re: Dzięki 11.08.05, 10:58
          Wielkie dzięki Kruffa
          Justyna
    • ladiwa Re: Alergia na trawy i roztocza - co robić? 11.08.05, 23:25
      Witaj Jusiaz!
      Mój mały też jest uczulony na trawy, ale najbardziej go chwyta maj/czerwiec.
      wtedy właśnie nie toleruje za bardzo niektórych produktów, które wymieniłaś,
      m.in. jabłka, ziemniaków, arbuzów. Więc jest związek między trawami i
      pokarmami. Teraz już wcina te produkty i nic się nie dzieje.
      Myślę, że bardzo pomagają mu też wyjazdy nad morze, polecam i wam - sama
      uwielbiam ten zapach czystego powietrza znad morza smile))
      Pozdrawiam
    • jagoda2 Re: Alergia na trawy i roztocza - co robić? 12.08.05, 07:52
      jusiaz,
      czy lekarz zalecił Wam podawanie jakichś leków w związku z "odkryciem" alergii
      na trawy i roztocza? Czy Twoje dziecko miało jakies objawy także ze strony
      układu uddechowego - zapchany nos, katar, kaszel, powiększone migdały itp.?
      Moja córka (2,7 mies.) reaguje głównie zapchanym nosem, powiększonymi migdałami
      oraz zmianani na skórze - szczególnie na szyi oraz w zgięciach łokci i pod
      kolanami. Miewa też niestety charakterystyczny kaszel "wysiłkowy".
      Pozdrawiam,
      Jagoda
      • jusiaz Re: Alergia na trawy i roztocza - co robić? 12.08.05, 15:49
        Jeszcze z wynikami nie byłam u lekarza. Testy robione były w szpitalu i dopiero
        wczoraj je odebrałam. Nasz lekarz prowadzący będzie dopiero we wrześniu i wtedy
        wszystko się wyjaśni. Moja mała nie miała ani kataru, kaszlu, jedynie w nocy
        słyszałam, że ma przytkany w nosek. Reaguje skórą, choć widzę, że w ciągu dnia
        trze oczka i nosek,szarpie uszka.
        Justyna
        • nowajulka Re: Alergia na trawy i roztocza - co robić? 26.08.05, 21:35
          U
    • chalsia Re: Alergia na trawy i roztocza - co robić? 12.08.05, 18:38
      Mój syn ma bardzo silną alergię na trawy oraz pleśnie (Cladiosporum i te
      drugie - nie pamiętam jak się to pisze). Nie reaguje alergicznie na ziemniaki,
      jabłka, marchew. Innych krzyżowych alergenów nie podawałam.

Mały w okresie pylenia bierze Zyrtec (po 5 kropli 2 dziennie) oraz w pewnym
      momencie zaczął brać Singulair 4. REWELACJA !!!! Od tego czasu (od początku
      lipca) właściwie nie ma objwów alergii wziewnej.

Chalsia

PS; mały ma 3,5 roku.
      • agata9991 Re: Do Chalsi 12.08.05, 22:06
        Chalsia! Jakie Twój syn miał objawy alergii na pleśnie? Mojej córce właśnie
        wyszły alternaria i cladosporium, skóra od kilku miesięcy się pogorszyła, ale w
        osttnim czasie to już tragedia, podczas gdy dieta taka sama. wiem, że teraz jest
        okres pylenia tego świństwa, myslisz, że może mieć to związek z tą skórą? Dodam
        jeszcze, że w obecnym mieszkaniu, gdzie mieszkamy od pół roku, nie mogę się
        pozbyć pleśni w łazience, co wydrapię, to się pojawi, ale już kupiłam ponoć
        rewelacyjny środek i jutro do dzieła!
        • chalsia Re: Do Chalsi 26.08.05, 17:00
          Sorki, że z takim opóźnieniem, ale nie często tu wpadam. Synek miał objawy ze
          strony ukl. oddechowego - katar, łzawienie i szczypanie oczu. Zmian na skórze
          nie było.
          Chalsia
        • nowajulka Re: Do Chalsi 26.08.05, 21:40
          Bo pleśni nie możesz tak po prostu zdrapać...my mamy teraz grzyby pleśniowe,
          wiec jestem na bieżąco...........fachowiec musi zedrzeć tynk aż do cegły i to
          w obrębie ok.1/2 m od zakończenia plamy........osuszyć (droga sprawa),
          poczekać, nalożyć środek grzybobójczy, poczekac itp...........nie wiem czy
          napisałam w dobrej kolejnosci, ale usuniecie grzyba nie jest proste...poza tym
          dla pewnosci lepiej jest pomalowac środkiem grzybobójczym cale
          mieszkanie.........wywietrzyći dopiero wprowadzić dziecko..............
      • nowajulka Re: Alergia na trawy i roztocza - co robić? 26.08.05, 21:37
        A co to ten Singuliar ? Steryd ?
        • meti1 Re: Alergia na trawy i roztocza - co robić? 26.08.05, 22:54
          Singulair to nie jest steryd, antyhistamin, ponoć dobry...
          • beba2 Re: Alergia na trawy i roztocza - co robić? 27.08.05, 13:31
            U nas się przyjął, jest niezbędny przy naszej alergii na roztocza. Nie dosć, ze
            mlody go dobrze toleruje, to w dodatku nie ma żadnych objawów alergii odkąd go
            zażywa. Dzięki temu nie stosujemy sterydów.
            Wklejam wam opis, zaznaczając, że polskiego odpowiednika leku nie ma. Moze
            pomiędzy tymi mądrościami znajdziecie coś co nadaje się do zrozumienia przez
            zwykłych śmiertelników smile

SIGULAIRE:

Skład
            1 tabl. do żucia zawiera 4 mg lub 5 mg; 1 tabl. powl. zawiera 10 mg
            montelukastu w postaci soli sodowej.

Działanie
            Silnie działający lek przeciwzapalny, wysoce selektywny antagonista
            cysteinylowego receptora leukotrienów CysLT1. Montelukast poprawia istotnie
            parametry stanu zapalnego, może także potencjalnie hamować fizjologiczne
            działanie eikozanoidów o silnym działaniu zapalnym (tj. cysteinylowych
            leukotrienów LTC4, LTD4, LTE4) na poziomie receptora CysLT1, nie wykazując
            aktywności agonistycznej. U chorych z astmą preparat powoduje silne zahamowanie
            cysteinylowych receptorów leukotrienów w drogach oddechowych, rozszerzając
            oskrzela w ciągu 2 h od podania. W istotny sposób poprawia wskaźniki kontroli
            astmy (m.in. FEV1) oraz ogranicza doraźne podawanie b-agonistów. Efekt
            terapeutyczny występuje już po podaniu pierwszej dawki. Montelukast szybko i
            niemal całkowicie wchłania się z przewodu pokarmowego (biodostępność wynosi
            około 60%). Obecność pokarmu nie wpływa na wchłanianie. Maksymalne stężenie we
            krwi występuje po 2-3 h. Wiązanie z białkami osocza wynosi ponad 99%. Lek jest
            intensywnie metabolizowany w wątrobie i wydalany głównie z kałem (86%), przede
            wszystkim w postaci metabolitów.

Wskazania
            Pomocniczo w leczeniu astmy u pacjentów z astmą o łagodnym lub umiarkowanym
            nasileniu, u których niezadowalające są efekty leczenia za pomocą wziewnych
            kortykosteroidów lub leków beta-adrenomimetycznych. Profilaktyka astmy
            oskrzelowej, w której skurcz oskrzeli jest wywołany głównie przez wysiłek
            fizyczny.

Przeciwwskazania
            Nadwrażliwość na składniki preparatu.

Środki ostrożności
            Nie stosować w ostrym napadzie astmy. Tabletek 4 mg i 5 mg nie należy podawać
            dzieciom z fenyloketonurią ze względu na zawartość aspartamu. Nie ustalono
            bezpieczeństwa i skuteczności działania montelukastu u dzieci do ukończenia 2
            r.ż.

Ciąża i okres karmienia piersią
            Bezpieczeństwo stosowania w ciąży - kat. B (wg FDA). W ciąży stosować wyłącznie
            w przypadku wyraźnie uzasadnionej konieczności (brak badań klinicznych). Należy
            ostrożnie stosować w okresie karmienia piersią.

Działanie niepożądane
            Najczęściej obserwowano: ból głowy, zapalenie gardła; rzadziej: osłabienie,
            gorączkę, bóle brzucha, zawroty głowy, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, wysypkę
            skórną. Powyższe działania niepożądane zazwyczaj nie wymagały przerwania
            leczenia.

Interakcje
            Fenobarbital zmniejsza o około 40% wartość AUC montelukastu. Montelukast jest
            metabolizowany przez CYP 3A4, w związku z tym należy zachować ostrożność,
            szczególnie u dzieci, podczas jednoczesnego podawania z lekami pobudzającymi
            aktywność CYP 3A4 (np. fenytoina, fenobarbital, rifampicyna).

Dawkowanie
            Dorośli i dzieci od 16 r.ż. doustnie 10 mg raz na dobę przed snem. Dzieci (w
            postaci tabl. do żucia): 3-6 r.ż. 4 mg; 7-15 r.ż. 5 mg raz na dobę przed snem.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka