Dodaj do ulubionych

panel pokarmowy z krwi

28.09.05, 10:02
czy robiłyście testy na alergie pokarmowe z krwi? czy są miarodajne i dają
pewne wyniki? dziś idę z Mają je zrobić ale chciałabym jeszcze od Was
dowiedzieć się czy warto.
Obserwuj wątek
    • nowajulka Re: panel pokarmowy z krwi 28.09.05, 21:42
      Warto zrobic, ale nie cały panel.....bo panele są testami paskowymi, mniej
      skutecznymi od badania poszczególnego Ige (cutyje znajomego lekarza).ja
      oczywiście zasiegnęłam jego opinii po wykonaniu panelu pokarmowego i
      wziewnego...nie wyszło nic..............synek ma alergie Ige niezależną na
      mleko i laktozę oraz na 100% na grzyby i pleśnie............uczulaja go jeszcze
      ryby, pomidor.to wiem na pewno.........podejrzewam jeszcze truskawki i
      maliny.........za miesiąc bedzie miał powtarzane testy skórne.zobaczymy co
      wyjdzie.......
      • jaskag Re: panel pokarmowy z krwi 28.09.05, 23:52
        pewnie się powtórzę ale nie ja pierwsza, w końcu wciąż piszemy o jednym i tym
        samym smile) Moja alergolog ostatnio zrobiła mi wykład na temat różnych testów i
        ich skuteczności. Z jej 25 letniego doświadczenia wynika kilka rzeczy:
        1. uczulenia na pokarmy lepiej wychodzą z krwi niż ze skóry, a wziewne
        odwrotnie, ale uwaga! Testy z krwi mogą być robione dwiema metodami: paskową -
        przestarzałą i bardzo nieczułą (dlatego często nic nie wychodzi, chociaż jak byk
        wiemy, że badany alergen uczula oraz metodą immunofluorescencyjną (bardzo czułą
        i bardziej wiarygodną). Niestety większość laboratoriów bada metodą paskową.
        Wiem, ze w Warszawie na Bemowie, na ul. Kartezjusza robią metodą nowoczesną i
        większość laboratoriów w Warszawie właśnie tam wysyła próbki krwi.
        Panel 20 pokarmawów kosztuje u nich na miejscu 150 zł, ja przez Lux Med płaciłam
        180 złotych. Wyniki mojego panelu i mojego 6-letniego Stasia były krokiem
        milowym w naszych diagnozach. Różne rzeczy wyszły, w różnych klasach i co
        najważniejszepotwierdziły się z moimi podejrzeniami i obserwacjami. W przyszłym
        tygodniu zabieram siostrzeńca mojego męża na badania - straszny atopik (z Ige
        prawie 800 i sączącymi się ranami na całym ciele. Ma 6 lat - przeszedł dwa lata
        temu testy skórne pokarmowe i nic nie wyszło, z krwi metodą paskową też.
        Zobaczymy, czy te wyniki coś pokażą. Dam znać.
        ale się rozgadałam smile))
        jaska, mama trzech muszkieterów (Stasia, Jasia i Antka)

Pojawiam się na grupie sporadycznie, kiedyś pisałam o moim najmłodszym Antku,
        który przeszedł drogę przez mleczną mękę. Kiedy na horyzoncie zostało już tylko
        syntetyczne mleko Neocate moja alergolog zaryzykowała z soją. Pamiętam, że
        pojawiło się wtedy wiele postów, że soja to zły pomysł, ze często działa
        niszczycielsko po cichu. Ostatnie dwa miesiące żyłam w ciągłym strachu, bo
        sojowa bomba tykała. I co? I nic, a raczej działa rewelacyjnie: Antuś świetnie
        się rozwija, zaosttrzenia skórne się uspokoiły, bóle brzucha wyparowały. W końcu
        przesypia mi prawie całą noc i bez przerwy się śmieje.
        Zrobiłam nawet badanie z krwi na soję, zeby wreszcie odetchnąć i nie bać się
        sojowego mleka i test wyszedł ujemny.
        Piszę to wszystko, po to, zeby nie bać się próbować - prawie wszyscy lekarze
        mówili, ze to zły pomysł z soją u dwumiesięcznego bobasa, który nie toleruje ani
        nutramigernu ani bebilony amini. Dziś mój lekarz gastrolog jest pełny uznania
        mojej alergolog, która przewrotnie zaryzykowała z soją. Jak zobaczył małego nie
        wierzył, ze Antek z tak silną alergią tak świetnie wygląda. A teraz pointa
        oczywista: każdy alergik jest inny i czasami szablony (w tym przypadku: broń
        Boże soja przed 6 miesiącem!)są nic nie warte. Wiem, miałam farta, bardzo na
        niego liczyłam! Teraz zdaję się głównie na moją intuicję i oczywiście wasze
        cenne wskazówkismile)
        jaska
        • mavva Re: panel pokarmowy z krwi-WAWA 29.09.05, 08:19
          Pani dr poleciła nam zrobienie panleu wziewnego i pokarmowego.
          Podała przy tym namiary na laboranta,który życzy sobie 5oo zł.
          Piszecie o mniejszych sumach.
          Rozumiem,że panel nie jest pojęciem znormalizowanym i każdy lekarz rozumie co
          innego więc skoro mi go poelciała to muszę iść do neigo,bo on wie co pani dr ma
          na myśli.
          • maj55 Re: panel pokarmowy z krwi-WAWA 29.09.05, 14:49
            we Wrocławiu, panel pokrmowy 20 alergenów, metodą immunofluorescencyjną
            kosztuje 16o zł, a 12 alergenów 100 zł.
            Chyba się skuszę.
            Ale czy to prawda, że żeby wyszła alergia to dziecko musi mieć kontakt z
            alergenem? Bo z tego panelu to ja prawie nic nie jem, a mała na piersi tylko.
            • agawitek Re: panel pokarmowy z krwi - Wrocław 03.10.05, 08:53
              Gdzie dokładnie we Wrocławiu robi się badanie tą metodą?
              Jeśli się zdecydujesz, daj proszę znać jak ci poszło.

Agnieszka
            • jaskag Re: panel pokarmowy z krwi-WAWA 05.10.05, 13:28
              Żeby wyszło coś z panela rzeczywiście dziecko musi mieć kontakt z alergenami,
              więc jeśli prawie nic nie jesz to szkoda pieniędzy - też chciałam zrobić, ale
              ostatecznie zrobiłam tylko immunofluorescencyjny na soję, żeby mieć pewność, że
              mieszanka, którą pije mój maluch mu nie szkodzi (dodam, ze mój 6 miesięczny
              Antek na razie nic innego nie je)
              Nie wiem ile twoja mała ma miesięcy (lat). Od kiedy jesteś na restrykcyjnej
              diecie? Zawsze możesz zrobić tzw. IgE całkowite i od tego wyniku uzależnić
              ewentualny panel (jeśli wynik wysoki to panel może coś wykryć)
              jaska
    • iks_75 do Jaskag-prośba o dokładne namiary 29.09.05, 17:42
      Hej, czy możesz podać nr tel do przychodni/laboratorium czy jak to nazwać na ul
      Kartezjusza? Jestem zainteresowana zrobieniem testów metodą nowoczesną. Z góry
      dziękuję.
      • jaskag Re: do Jaskag-prośba o dokładne namiary 29.09.05, 22:47
        Wiem, że laboratorium jest na ul. Kartezjusza 1, ale ja robiłam przez Lux Med,
        więc nigdy tam nie byłam. Moja lekarka dała mi tam numer telefonu: 607 601 998
        pozdrawiam
        jaska
        • iks_75 Re: do Jaskag-prośba o dokładne namiary 29.09.05, 23:08
          dzięki
    • maj55 Re: panel pokarmowy z krwi 03.10.05, 21:11
      wyniki mam jutro, a badania zleciliśmy w Korczaku a 160 zł dlatego, e tam
      dobrze pobierają krew (Maja ma 5 mcy). Oni zlecają je laboratorium w
      poliklinice na weigla.
    • nowajulka A w Krakowie........ 03.10.05, 21:44
      .nie robią paneli metodą fluorescencyjną...buuuuuuuuuuu......obdzwonilam
      wszystkie chyba laboratoria.............ta matodą badaja poszczególne
      alergeny........a panele są tylko paskowe.........jeszcze wieksze
      BUUUUUUUUU......
      • jaskag Re: A w Krakowie........ 04.10.05, 22:58
        paneli paskowych nie warto robić - są mało czułe, więc szkoda kasy. Może lepiej
        wybrac się na wycieczkę do Warszawy i odwiedzić dobre laboratorium?
        jaska
        • mario999999999 Re: A w Krakowie........ 04.10.05, 23:36
          genom.mkd.net.pl/
          www.promedico.pl/imupro.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka