07.10.05, 20:18
Drogie Mamy,
moja mała (2 mies.) Kaja ma wg. naszej pediatry AZS - wyeliminowałam bialko
pochodzenia krowiego, zmiany na skorze nadal sa b.rozlegle - głownie klatka
piersiowa, nóżki i okolice łokci - żółtawe strupki, teraz zaczelam stosowac
Elidel...
czy miałyscie podobne problemy? Czy wyeliminowac cos jeszcze z mojej diety? i
jak traktowac Elidel skoro na ulotce napisano ze stosuje sie od 2 roku?sad(
Obserwuj wątek
    • dagab3 Re: AZS 07.10.05, 20:22
      Ja wyeliminowałabym jeszcze jajko, czekoladę, ryby, czyli najsilniejsze
      alergeny.
      nie stosowałam elidelu, choć alergolog nań wskazywał. Dla mnie za drogi.
      Stosowałam maśc zrobioną w aptece na receptę i pomogło, ale jaś miał bardzo
      delikatne AZS.
    • kerstink Re: AZS 07.10.05, 20:38
      Zajrzyj do tego watku:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=10036590&v=2&s=0
      K.
    • nona_n Re: AZS 07.10.05, 21:15
      Jak moja córeczka miała 3 czy 4 miesiace tez lekarz stwierdzil AZS, stan bardzo
      ostry. Nie pomagaly zadne maści, parę razy zastosowalam nawet slaby steryd, też
      nie pomoglo. Dzięki temu forum i Sigvaris zrobilam badania kału w kierunku
      pasożytów. I azs oskazał się lambliami.
      A lekarze oczywiście mówili ze za córka za mala na pasozyty.
      Po przeleczeniu skóra Niuńki jest idealna.
      Zrób badania w dobrym (!!!!!) laboratorium.
      • dagoosia7 Re: AZS 12.10.05, 10:56
        Nona_n napisz dokładnie czym wyleczyłaś lamblie. Cieszę się, że u Was już
        koniec "alergii". Pozdrawiam Daga
    • sigvaris Re: AZS 07.10.05, 22:41
      No to ja za Noną wkleję Ci link o tych pasożytach. I tylko dodam, ze nie ma
      dziecka za małego na pasożyty - to nas dorosłych nie bada się w tym kierunku
      latami. Bo czy miałaś ostatnio badanie w kierunku lamblii?
      Nie jest powiedziane, ze u Was będą to pasożyty. Ale wykluczyć zawsze warto
      najprostsze. Badania kału nie są inwazyjne, tylko trzeba wiedzieć , gdzie i jak
      je robić. Dlatego zerknij tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=27748150&v=2&s=0
      • smoczyca76 Re: AZS 09.10.05, 11:13
        dzięki za pomoc - wszystkie jesteście super!
    • kruffa Re: AZS 08.10.05, 07:34
      To za mało do wyeliminowania. Elidel jest rzczeywiście od 2 roku życia i jak
      dziecku nie przeszkaszją zmiany to tylko natłuszcać, ewentualnie Dermaluboour
      A-dermy, jeśli zmiany sa podkażone. I oczywiście zmiana lekarza - tak pani nie
      za bardzo ma pojęcie o alergi. Poszukaj dobrego alergologa. Dostałas zakieś
      zalecenia dotyczące pielęgnacji dziecka, proszków itp?
      Wyeliminowanie nabiału to za mało. Poniżej masz dietę. A swoją drogą mnie już
      zaczyna bawić jak lekarze każdą zmianę alergiczną zaczynają nazywać AZS. To są
      dwie różne choroby. AZS objawia się głównie bardzo suchą lub suchą/lekko
      chropowatą skórą na całym ciele - nawet gdy chory żyje bezobjawowo. Ja potrafię
      dopiero po 2 latach odróżnic jedno od drugiego (moja córka ma jedno i drugie
      niestety), a alergolog powiedziała mi ze atopika rozpoznaje na dotyk (u
      malutkich dzieci), a u starszych jest łatwiej, bo dochodzą często zmiany w
      kolorze skóry - brane często za opalaniznę smile)
      Wątek podany przez Kerstink przeczytaj, ale pamiętaj że tam sa wszytskie
      możliwie przypadki smile)

Tu masz dietę:
      1. kasze i mąki wszystkie, chleb tylko ze sprawdzonej piekarni żytni na zakwasie.
      2. miesa - wszystkie bez wolowiny i cieleciny z zastrzezeniem, zeby uwazać
      na te kupne np. kurczaki . Mięso tylko gotowane i pieczone. NIE WOLNO
      WĘDLIN !!!
      3. warzywa: typowo polskie bez selera, pomidorów i papryki
      4. owoce polskie bez truskawek, malin, poziomek, winogron
      5. do picia: slaba herbata i kawa, soki i kompoty domowe
      6. zupy: na wywarach z warzyw, z dodatkiem oleju (bez wywarów miesnych)
      7. tluszcze: oliwa, smalec
      8. slodycze: domowe bez bakali, kakao, miodu
      9. przyprawy: sól i cukier

Jak dziecku znikną zmiany możesz zacząć robić testy prowokacyjne z dietą.

Kruffa
      • smoczyca76 Re: AZS 09.10.05, 11:36
        dzięki, napewno skorzystam z tej diety.
        Ponieważ moja pediatra juz wczesniej wydawała mi sie niekompetentna - szukam
        innej. Nie dostałam zadnych wskazówek co do mojej diety, pielegnacji czy
        kosmetykow dla małej sad
        O alergologu też pomyslę, zastosowałam juz kilka razy elidol i małej wyraznie
        sie poprawilo - stosuje tez oliwke z apteki Silol - polecona przez lekarke confused
        Czy myslisz ze elidol w dłuzszym stosowaniu moze jej zaszkodzic?
        Czy Dermaluboour jest na receptę?
        pozdrawiam

mam Kaji
    • leda17 Re: AZS 09.10.05, 17:53
      nie chce straszyć, ale na forum AZS czytałam że elidel został juz wycofany w USA
      z aptek ze względu na prawdopodobne działanie rakotwórcze, nie wiem czy to do
      końca sprawdzone, bo informacje te podawały osoby prywatne ale moze lepiej
      dmuchac na znimne - ew. mozna zasięgnąc informacji u producenta - w Polsce
      oczywsicie lekarze nic nie wiedza i rozwodzą się nad zbawiennym działaniem -
      wiem mnie tez przepisal to samo
    • jolkapolka1 Re: AZS 09.10.05, 20:00
      Co do elidel to jest to troche za bardzo rozdmuchane jaki to on niebezpieczny.
      Ja mieszkam w USA i zaczeam stosowac Elidel jak moj syn mial 7 miesiecy.
      Naprawde pomogl plus dieta elimimacyjna dla mnie i dla niego. Stosowac go
      tylko wolno w 'goracych miejscach' a nie jak krem lub lotion smarujac cale
      cialo. Gdy wyszla afera Elidelu, moj syn mial prawie 3 lata, ale rozmawialam
      ze swoja alergolog (wyrozniona jako najlepszy lekarz w okregu waszyngtonu) i
      ona uspokoila mnie. Badania nigdy nie byly robione na czlowieku i nikt nie
      mial jeszcze raka, jest mozliwosc(po badaniu tylko szczurow), ale ja uwazam ze
      w rozsadnych dawkach to Elidel moze pomoc. Mam druga corke, alergiczke, nie
      stosowalam Elidel, na szczescie dieta eliminacyjna (karmie piersia) bardzo
      pomogla 9 stosuje diete Kryffy) i obylo sie bez zadnej masci, uzywamy tylko
      dobrego natluszczajacego kremu.
      • aga_piet Re: AZS 10.10.05, 16:56
        Sporo dyskusji na temat rakotwórczości Elidelu i Protopiku toczyło się na forum
        o AZS. Oto obszerniejszy wątek:
        www.atopowe-zapalenie.pl/forum/viewtopic.php?t=837&highlight=protopic
        Było ich więcej.
        Myślę, że rozdmuchanie informacji o szkodliwości tych maści ma sens. Są one
        podobnie jak maści sterydowe często NADUŻYWANE. Chodzi o uświadomienie ludziom,
        że nie są to kremy pielęgnacyjne lecz leki. Wbrew pozorom nie każdy zdaje sobie
        z tego sprawę.
        Po prostu zalecany jest zdrowy rozsądek smile Jak we wszystkim...
    • nowajulka Re: AZS 09.10.05, 20:25
      A cZy córeczka dostała jakis antybiotyk po porodzie ? Albo Ty ?
      • leda17 Re: AZS 11.10.05, 16:35
        witaj, moje dziecko ma tez prawdopodobnie azs, ja dostałam antybiotyk oraz drugi
        raz po 2 tyg od urodzenia (wtedy karmiałam córkę) - czy to należy wiązać, z góry
        dziękuję pzdr
      • smoczyca76 Re: AZS 13.10.05, 11:48
        nie dostałysmy żadnych antybiotyków w szpitalu - a alergia wyszła małej po
        skońceniu 2 mies.
    • joannakolska Re: AZS 14.11.17, 16:53
      Najważniejsze jest odpowiednie nawilżenie skóry. Wypróbuj Psoris. Krem w takiej białej tubce, u mnie się sprawdził.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka