Dodaj do ulubionych

Mozecie rzucic okiem ?

13.10.05, 21:59
Witam was mamy malych alergikow. Mam 20-miesiecznego synka, strasznego chudzielca. Opisalam swoj problem troszke pobieznie moze na innym forum. Wlasnie was odkrylam i mam nadzieje, ze napiszecie, co o tym sadzicie? Bede bardzo wdzieczna.
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21000&w=30289765
Obserwuj wątek
    • malka21 Re: Mozecie rzucic okiem ? 13.10.05, 22:56
      Jeśli synek źle zareagował na mleko to pomimo nie widocznej reakcji (poza
      katarem) na pozostałe przetwory mleczne jest duże prawdopodobieństwo skazy
      białkowej. Przy uczuleniu na białka mleka krowiego należy wyeliminować zupełnie
      nabiał oraz wołowinę i cielencinę z diety dziecka i matki. To na początek. Może
      się okazać, że jeśli to alergia to również na inne produkty np. białko jaja czy
      gluten. Katar czy sapka może być objawem alergii pokarmowej (nie musi być
      reakcji skórnej choć taka jest najczęstsza). Warto zrobić cytologię nosa i z
      wynikiem udać się do alergologa. Alergia bez wyeliminowania alergenu z diety
      może być przyczyną niskich przyrostów wagowych. U mojego synka (7,5 m-c) udało
      się pokonać słabe przyrosty przez odpowiednio dobraną przez alergologa dietę
      (pomogły nam testy) oraz zwiększenie znaczne ilości nienasyconych kwasów
      tłuszczowych w diecie.
      Pozdrawiam
    • kruffa Re: Mozecie rzucic okiem ? 14.10.05, 06:30
      Możliwe. Powinnaś się koniecznie skontakować z dobrym alergologiem i zrobić badania.
      A wysokokaloryczna dieta jest możliwa bez tych produktów - jest smalec domowy,
      oliwa itp.
      Ale w pierwszej kolejności do lekarza.

Kruffa
    • nowajulka Re: Mozecie rzucic okiem ? 14.10.05, 09:53
      Kiedyś już pisałam, że zachamowanie wzrtosu może być spowodowane nietoerancja
      laktozy..........na Twoim miejscu szybciutko zrobiłabym badania..dziewczyny
      pisały, że w takim przyadku jednym z badań jest badanie Ph kału.........wynik
      powyżej 6 ? 7? świadczy o nietolerancji laktozy.ponoć, po jej odstawieniu
      wszystko wraca do nromy.........
    • sigvaris Re: Mozecie rzucic okiem ? 14.10.05, 10:21
      Nie wiem jakie badania robiłas dziecku. Ale ja tez zaczęłabym tu od badań
      podstawowych:
      - mocz (także posiew i badanie ogólne)
      - kał trzy badania - załaczam Ci wątek, przeczytaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=27748150
      Nawet alergolodzy nie zaczynają od tego diagnostyki uczuleń, choc objawy mogą
      byc identyczne (opis w załaczonym wątku).

Moja córka (wtedy 6 miesięczna) też nie przybierała. Też musiałam karmic ją
      przez sen. Jadła tylko przez sen przez 1,5 miesiąca. Traciła na wadze. Problem
      leżał w lambiozie i grzybicy przewodu pokarmowego, doszliśmy do tego po jakimś
      czasie.
      Badania kału, o których przeczytasz nie są standartowo zlecane przez lekarzy.
      Nie ma to nic wspólnego z tzw. posiewem kału, który zlecają i owszem. Posiew
      dotyczy bakterii - nie lamblii, czy grzybów.
    • setia Re: Mozecie rzucic okiem ? 14.10.05, 23:02
      wg mnie to zespol zlego wchlaniania spowodowany alergia na bialko mleka, ale to
      juz stwierdzic musza specjalistyczne badania.
      • tijgertje Re: Mozecie rzucic okiem ? 14.10.05, 23:16
        Zespol zlego wchlaniania, wlasnie o czyms takim mi dietetyczka wspominala. Po holendersku to bylo, wiec nie wiem, czy dokladnie o to chodzi. Kasper byl badany na mnostwo chorob przemiany materii miedzy innymi, ale ze alergii nikt nie podejrzewal (poza mana, ale lekarze wiedza lepiej...), nie sprawdzano, czy pokarm dobrze sie wchlania z jelit. Do tej pory mam wrazenie, ze czesci pokarmow on po prostu nie trawi, na przyklad marchewka, szpinak makarton czy zolty ser wychodzi w kawalkach drugim koncem, chociaz najczesciej widac w kupkach, co jadl poprzedniego dnia. Rozmawialam dzisiaj z lekarka, myslalam, ze moze warto zrobic testy zanim zaczniemy diete eliminacyjna, ale uznala to za zbedne. Mam na poczatku grudnia wizyte, do tego czasu mamy wykluczyc mleko z diety i prowadzic dzienniczek,jezeli to sie okaze nieskuteczne i kurczatko nie zacznie przybierac na wadze w miare przyzwoicie, dostaniemy skierowanie na kolejna serie badan, bardziej skierowanych na alergie. Jestem bardzo wdzieczna za wszelkie sugestie, zrobie sobie liste, o co mam lekarke meczyc. I tak jest ze mna biednasmile)) Holendrzy w zasadzie sa lekarzom bardzo posluszni, a maz sie ze mnie smieje, ze ja o kazda glupote sie dopytuje, dyskutuje i zadam uzasadnienia podejmowania kazdej decyzji. Jak macie jeszcze jakies pomysly, to bardzo prosze.
        • dziubix Re: Mozecie rzucic okiem ? 18.10.05, 16:05
          1. to moze byc zespol zlego wchlaniania- radze poprosic pediatre o skierowanie do gastrologa w celu sprawdzenia
          2. to co napisalas wedlug mnie wskazuje ewidentnie na nietolerancje laktozy dlatego nie bylo reakcji po jogurcie bo jej nie ma a po mleku tak, moj synek takze nie trawil marchewki tez karmilam piersia po przejsciu na nutramigen lepiej i zaczol przybierc na wadze ,bo nasze mleko tez zawiera laktoze
          3. radze zrobic ten kal na pasozyty i grzyby
          • tijgertje Re: Mozecie rzucic okiem ? 18.10.05, 23:17
            Dzieki za kolejne opinie. Musze wam sie przyznac, ze zaczynam widziec swiatelko w tunelusmile)) Kasper od niespelna tygodnia jest na diecie eliminacyjnej, wszystko bezmleczne tylko, przy okazji przypomnoalam sobie, ze alpro soja ma pyszne jogurty na przyklad, znalazlam tez specjalne mleko sojowe dla maluchow 1-3 lat. I nawet mi smakuje, choc ja jestem wyjatkowo "antymlekowa". Po dwoch dniach zauwazylam juz poprawe. Kupki wygladaja po raz pierwszy chyba na normalne, kolor i konsystencja zrobily sie "dorosle", bez nieprzetrawionych wiekszych kawalkow, a dziecko mimo ze bardzo ruchliwe nie jest hiperaktywne, co obserwowalam przez ostatnie miesiace i znacznie lepiej je, choc nie wiem, czy to efekt diety, czy usuniecia migdalka kilka dni wczesniej, czy moze kombinacji. Wszystko zapisujemy, na razie bedziemy to kontynuowac do grudnia, drugiego mam wizyte u pediatry, wtedy zobaczymy, czy lobuz rosnie wreszcie jak nalezy, poznecam sie nad lekarka o badania. Lista rosniewink)) Dzieki serdeczne jeszcze raz.
    • magracka Re: Mozecie rzucic okiem ? 18.10.05, 22:15
      Witam. Moja sugestia jest jedna tylko dobry gastrolog i to jeszcze taki ktory
      jma specjalizacje z alergologii i badania w szpitalu. Mój synek tez ma problemy
      z waga u niego doszlo jeszcze wczesniactwo ale w czerwcu trafilismy po wizycie u
      gastrologa do szpitala na badania i co mimo , że jego reakcje skorne nie byly
      wyrażne ma podejrzenie alergii i to na wiele pokarmow, efektem tego bylo już
      zapalenie przelyku. Alergeny sa jak toksyny u mojego synka calee zlo szlo do
      środka. Jezeli chodzi np. o mleko to testy z krwi ninic nie wykazaly, testy
      zwykle na raczce tez nie dopiero, testy na opoźnioną reakcje wyszly pozytywnie.
      Naprawde polecam gastrologa i pozdrawiam serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka